Kılıçdaroğlu, Kktc Cumhurbaşkanı Eroğlu İle Görüştü

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı etkinliklerine katılmak üzere Kıbrıs'ta bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüştü.

KKTC Cumhurbaşkanlığı binasında gerçekleşen görüşmede konuşan CHP Genel Başkan? Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin önemli liderlerinden Bülent Ecevit'in 1974'te başlattığı Barış Harekatı'nın amacına ulaştığını söyledi. KKTC'nin parlamentosu, demokrasisi ve yasalarıyla pek çok ülkeye örnek olabilecek bir ülke olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, KKTC'nin içinde bulunduğu zorlukları aşmak için sergilenen kararlı ve istikrarlı tutumun sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Derviş Eroğlu'nu Cumhurbaşkanlığı seçimlerini
kazanması dolayısıyla tebrik eden ve yeni görevinde başarılar dileyen Kılıçdaroğlu, KKTC'nin gelişmesi, güçlenmesi ve uluslararası alanda karşılaşılan sorunların aşılmasında destek olmanın görevleri olduğunu ifade etti.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, Kılıçdaroğlu'nu kabulde yaptığı konuşmada, KKTC ile CHP arasında iyi bir diyalog bulunmasından dolayı CHP'nin Kıbrıs konusundaki görüşlerinin iyi bilindiğini ifade etti.
Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik başlatılan müzakere sürecinin mülkiyet konusu ile sürdürülmesi kararı alındığını anımsatan Eroğlu, müzakerelere mülkiyet gibi zorlu bir konu ile devam etmenin Kıbrıs Rum Yönetimi'nin arzusu olduğunu, kendisinin "uzlaşmaz" olarak addedilmesinden dolayı bu fikre karşı çıkmadığını anlattı. Kıbrıs Rum kesiminin görüşmelerde takvim önerisini kabul etmediğini anlatan Eroğlu, geçmişte üretilen antlaşma metinlerinin tümünün Kıbrıs Rum tarafınca reddedildiğini, buna rağmen
AB'ye alınan kesimin Kıbrıs Rum tarafı olduğunu ve Türkiye'nin AB üyeliğine engel teşkil ettiğini, diğer taraftan KKTC'ye izolasyonların sürdüğünü ifade etti.
Tüm dünyayı etkileyen ekonomik krizin KKTC'yi de etkilediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC'nin ambargolara rağmen Anavatan Türkiye'den aldığı destekle ayakta kalmayı başardığını söyledi.
20 Temmuz'un Kıbrıslı Türkler açısından önemine işaret eden Eroğlu, Türkiye Barış Harekatı kararını vermemiş olsaydı Kıbrıslı Türklerin toplu imhası ve Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasının gerçekleşmiş olabileceğini ifade etti. Kıbrıs Türklerinin her gün temelleri güçlenen bir devlet sahibi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle konuştu: "Bu nedenle hem Türkiye'nin garantisi altında olduğumuz hem devlet çatısı altında olduğumuz bilinciyle müzakereleri sürdüreceğiz."
Görüşmede Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kılıçdaroğlu'na bir plaket hediye etti. Eroğlu, ayrıca, Kılıçdaroğlu'nu CHP'nin Genel Başkanı seçilmesinden dolayı da tebrik etti.
(MG-HO-Y)