Kaybı terörden büyük - POLİTİKA

Sigaranın terörden fazla kayba neden olduğunu belirten Erdoğan: ‘Niye içiyorsun?’ sorusuna ‘Dertten’ diyorlar. Ben 73 milyon insanın derdiyle dertleniyorum. Ama içmiyorum



Sigaranın terörden fazla kayba neden olduğunu belirten Erdoğan: ‘Niye içiyorsun?’ sorusuna ‘Dertten’ diyorlar. Ben 73 milyon insanın derdiyle dertleniyorum. Ama içmiyorum


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rixos Oteli’nde düzenlenen törenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Küresel Sigara ile Mücadele 2010 Yılı Özel Ödülünü aldı. Sigaranın topluma verdiği zararın terörden daha fazla olduğunu belirten Başbakan’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:


ÜLKEDE HER YIL 100 BİN ÖLÜM

Birçok Avrupa ülkesinde çok yoğun sigara kullananlara ‘Türk gibi sigara içiyor’ deyimi geçmişte kullanılıyordu. Bugün ise Türkiye birçok Avrupa ülkesine göre ciddi aşama kaydetti. Türkiye’nin tütün mücadelesinin böyle samimi, anlamlı bir ödülle belgelenmiş olması da bizi gururlandırdı. Sigaranın terörden daha fazla kayıp verdirdiğini müşahede  ediyoruz. Dünyada yılda 5 milyon kişi, ülkemizde ise her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

SİGARAYI BIRAKMA MÜZESİ

Sigara tüketimi sosyoekonomik olarak, hem aile bütçesine hem ülke ekonomisine azımsanmayacak oranda zarar veriyor ve adeta darbe indiriyor. Son derece yoksul ailelerde dahi sigara tüketimine pay ayrıldığını görüyorsunuz. Böyle gelişmemiş şehrin varoşlarında, gidip dolaştığınızda, bakıyorum ki fakir, üzerinde doğru dürüst giyecek, elbisesi yok, evinin hali perişan ama şu cebinin içerisinde bir paket sigara. Cevap hazır ‘Kederden, dertten’... Ben 73 milyon insanın derdiyle dertleniyorum. Ama ben derdimin çaresini sigara içmekle değil ya sizi arayıp bulmakta buluyorum. Vatandaşlardan sigarayı bırakmaları için aldığım sigaralar torbalarca birikti. İlerde bundan kaynaklanan bir müze de yapabilirim.

İNTİHARIN ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAZ

Sigara içme özgürlüğünün kısıtlandığını düşünen vatandaşlara, birkaç hususu hatırlatmak istiyorum. İntiharın özgürlüğü olmaz. Benim Bakanlar Kurulu’mda bir kişi sigara içemez, zaten sigara içen de kalmadı Allah’a şükür. Varsa bile gizli içiyorlar. Sağlıklı düşüneceksen sigara içmeyeceksin. Kahvehanelerde sigara içilmemesi kahvehane sahiplerini rahatsız ediyor. Bunun için bir çok yerlere baskılar yapılıyor. Ben Anayasa Mahkemesinin, Anayasadaki gençliğin korunması maddesinden hareketle çok çok hayırlı bir karar alacağına inanıyorum.

Bingöl’e 12 Eylül jesti yapti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın referandum programının ayrıntıları belli olmaya başladı. Referandum çalışması kapsamında ilk programını, 12 Eylül Anayasası’na hayır oyu veren il durumunda bulunan Bingöl’de yapacak olan Erdoğan, aynı gün Elazığ’a geçecek. Erdoğan, 25 Temmuz pazar günü ise Adıyaman ve Malatya’yı ziyaret edecek. 30 Temmuz tarihinde Bursa ve Yalova’da bir dizi açılışa katılacak Erdoğan, 31 Temmuz tarihinde Balıkesir’i, 1 Temmuz’da Kütahya, 2 Temmuz tarihinde ise Hatay ve Adana’da program yapacak. Erdoğan’ın, referandum programı kapsamında 36 ili ziyaret etmesi planlanıyor.

Alkol alıp araç kullanmanın yasak olduğu gibi 

Başbakan Erdoğan: Şimdi alkol kullanımı yasak olmamakla beraber, başkalarının hayatlarına zarar vermemek adına, alkollü olarak araç kullanmak yasak. Müsaade ediyor muyuz, etmiyoruz. Aynı şekilde içtiğiniz sigaranın başkalarına zarar vermemesi için duyarlı olmak zorundasınız. Direksiyonda alkollü olmayacaksın. Ben hiçbir tıp dünyasının temsilcisinden faydalıdır diyeni görmedim. Bazen inadına ‘belli bir miktar da alırsa faydalıdır’ diyenler var. Alkolü siz nereden elde ediyorsun? Bu meyvave sebzelerden edilmiyor mu? Üzümden elde etmiyor musun? Onları ye. Onların içinde vücudun için yeterli olan orada var.

Başbakan’a panoramik koruma
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın korunmasında ‘elektronik göz’ adı verilen sistem kullanılmaya başlandı. Şimdilik Başbakanlık öncü koruma araçlarından birine yerleştirilen sistemin önümüzdeki günlerde diğer araçlarda da kullanılması planlanıyor. 360 derece panoramik görüntü elde edebilen ‘Elektronik göz’, Başbakan’ın güzergahındaki binaları, yüzleri ve plakaları anında tarayarak şüpheli bir durum olduğunda korumaları uyarıyor. Deneme aşamasında olan sistem, toplam 6 kamera ile her açıdan görüntü alıyor ve elde ettiği görüntüleri anında aracın içindeki bilgisayara yönlendiriyor. Başbakan’ın konvoyunun en önünden giden araç, yol üzerindeki binaları tek tek inceleyerek güzergah üzerinde şüpheli bir kişi ya da durum olup olmadığını kontrol ediyor. Sistemle ayrıca plaka tarama ve yüz tarama sistemleri ile GBT taramaları yapılıyor. YAKUP BULUT ANKARA
Star Gazete