İşte Mehmet Haberal ile ilgili gerekçeli karar

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 'Ergenekon' sanığı Prof. Mehmet Haberal'ın tahliye taleplerini reddeden dokuz hakimine verdiği tazminat cezası kararına ilişkin gerekçesini yayınladı.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, "Ergenekon" sanığı Prof. Mehmet Haberal'ın tahliye taleplerini reddeden dokuz hakimine verdiği tazminat cezası kararına ilişkin gerekçesini yayınladı. Gerekçeli kararda, "tutukluluğun devamına ilişkin kararla, Haberal'ın yaşam hakkının tehlikeye düşürüldüğü, amaç dışında sonuçlar meydana geldiği" belirtildi.

Tutukluluğun devamıyla eşitlik ilkesine aykırı davranıldığı ve yeterli gerekçe de gösterilmediği kaydedildi.

Masumiyet karinesinin göz ardı edildiği, bu durumun yoruma ihtiyaç göstermeyecek derecede açık ve kesin olan kanun hükmüne aykırı olduğu, ağır kusur oluşturduğu vurgulandı.

Gerekçeli kararda, "davacının tehdit altında olan yaşam hakkına rağmen, öngörülemeyen bir yargılama sürecinin sonuçlanmasını beklemesi gerektiği kabul edilemez. Çünkü, yaşam hakkı, en kutsal ve birincil haktır" ifadesi yer aldı.

Kararda, "dairemizce verilen karar, ceza davası yönünden mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı ilkelerine aykırılık oluşturmaz" denildi.


CNN Türk