Boykota karşı çıkan Kürt partileri 'evet' için kampanya başlatacak

Doğu'da etkili diğer partiler, BDP'nin referandumu boykot kararına tepkili. KADEP Genel Sekreteri Nizamettin Maskan, boykot kararının kendilerini bağlamadığını söylerken, H...



Doğu'da etkili diğer partiler, BDP'nin referandumu boykot kararına tepkili. KADEP Genel Sekreteri Nizamettin Maskan, boykot kararının kendilerini bağlamadığını söylerken, HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, ev ev gezerek değişikliği halka anlatacaklarını belirtiyor. Demokrat Kürtlerin Arayışı oluşumunun öncüsü Sertaç Bucak da "BDP, tabanının sesine kulak vermiyor." diyor.

BDP'nin boykot kararına rağmen anayasa değişikliği paketini olumlu bulan bölgedeki etkin diğer partiler, referandumda 'evet' için kampanya düzenlemeye hazırlanıyor. Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) ile Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP), bunun için çalışmalara başladı. Hazırlanacak broşürlerle değişikliğin kazanımları anlatılacak, genel başkanların katılımıyla mitingler düzenlenecek.
HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, anti demokratik uygulamalarıyla Türkiye'yi yıllarca geri bırakan darbenin mimarlarından hesap sormak için referandumun büyük bir fırsat olduğunu söylüyor. 'Yeni bir anayasa için pakete evet' sloganıyla yola çıkacaklarını belirten Bozyel, paketi yeterli bulmadıklarını, ancak değişikliğin daha demokratik bir ortama zemin hazırlayacağını vurguluyor. Bozyel, başlatacakları kampanya hakkında ise şu bilgileri veriyor: "Referandum çalışmaları boyunca ev ziyaretlerinin yanı sıra yoğun katılımlı mitingler düzenleyeceğiz. En ücra köşedeki seçmene kadar ulaşmaya çalışacağız. Bu konuda seçmenlerimizin bizi destekleyeceklerine inanıyoruz. Türkiye'nin, 30 yıl sonra 12 Eylül'le hesaplaşması anlamlı ve bir o kadar da hayırlı olacaktır."
KADEP Genel Sekreteri Nizamettin Maskan da değişikliğe 'evet' diyeceklerini açıklarken, bütün teşkilatlarının referandum süresi boyunca yoğun bir şekilde çalışacaklarını kaydediyor. Kampanya kapsamında değişikliğin ne tür yenilikler getirdiğini anlatan broşürler basacaklarını bildiriyor. BDP'nin boykot kararının kendilerini bağlamadığını söyleyen Maskan, referandumun, değişim taraftarlarının statükocular ile hesaplaşması olacağına vurgu yapıyor. Maskan, "Kürtler, hem demokratik talepleri duyurmak hem de en çok kendilerini mağdur eden darbelerden hesap sormak için 'evet' oyu kullanmalıdır." diye konuşuyor.
Referandumda 'evet' diyecek siyasi oluşumlardan biri de Sertaç Bucak öncülüğünde kurulan Demokrat Kürtlerin Arayışı (LKD) topluluğu. Diyarbakır Yenişehir ilçesindeki LKD binasında, basın toplantısı düzenleyen Bucak, paketin Kürtlerin temel ihtiyacını karşılamadığını, ancak ileri bir adım olduğunu ifade etti.
Statükocuların büyük bir telaşla değişikliklere karşı çıktığını anlatan Bucak, vesayetin savunuculuğunu yaptığını belirttiği CHP ve MHP'nin pakete karşı olmasının kendilerini şaşırtmadığını dile getirdi. Boykot kararı alan BDP'nin ise seçmenin sesine kulak vermediğinin altını çizdi. Bucak, şöyle devam etti: "Aklını ve vicdanını askıya alan BDP yönetimi boykot çağrısında bulunuyor. Paket neler içermeli noktasına kilitlenen BDP, tabanının sesine kulak vermiyor; siyasetten kaçıyor. Son olarak Dicle Üniversitesi'nden bir bilim adamı araştırmasını açıkladı. Araştırmalarda BDP'ye oy verenlerin yüzde 50'sinden fazlası boykota destek vermediğini açıklıyor. Biz, AK Partili değiliz. Burada önemli olan statükoya vurulan darbedir. BDP'nin bu doğruları görerek bu yanlış kararından vazgeçmesi gerekiyor."

Zaman