Sivil toplum çözüm için Diyarbakır’da buluştu - POLİTİKA

Doğu ve Güneydoğu’daki tüm sivil örgütler, açılımın sürmesi için bir araya geldi. Diyarbakır’da Kürt sorununun çözümü için başlatılan çalıştayın sonucu Başbakan Erdoğan’a da sunulacak



Doğu ve Güneydoğu’daki tüm sivil örgütler, açılımın sürmesi için bir araya geldi. Diyarbakır’da Kürt sorununun çözümü için başlatılan çalıştayın sonucu Başbakan Erdoğan’a da sunulacak

Doğu ve Güneydoğu’daki bütün sivil toplum kuruluşları (STK) Kürt sorununun çözülmesi ve demokratik açılımın sürmesi için Diyarbakır’da buluştu. Bölgedeki baro başkanları, ticaret ve sanayi odası başkanları ile diğer sivil toplum kuruluşlarının başkanlarından oluşan 200’e yakın kişi Diyarbakır’da Kürt sorunun çözümü ve açılımın devam etmesini için iki günlük çalıştaya katıldı.

CAN ACITAN VE İÇ SIZLATAN ÇATIŞMALAR

STK’lar, çalıştaydan sonra cumhurbaşkanı, başbakan ve çözüme katkı sunabilecek kişilerle görüşmeyi hedefliyor. Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda yapılan çalıştay Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar’ın konuşmasıyla başladı. Aktar, canı acıtan, içi sızlatan çatışmalar nedeniyle bir kez daha bir araya geldiklerini belirterek, “Her ölüm haberi ile insanlığımızdan birşeyler yitiriyoruz. Sivil toplum ögrütleri hükümet dışı yani yerleşik iktidar dışında yer aldıklarından hareket noktaları insandır. Bizi toplanmaya iten topluma karşı duyduğumuz vicdani sorumluluktur” diye konuştu.

TOPLUM VİCDANINA UYGUN BİR ÇÖZÜM

Sivil toplumun şiddet ve çatışma dilini reddettiğini belirten Aktar, siyaset kurumunun çözüm üretemediği, şiddetin gittikçe diyaloğun gelişmesine engel olduğu koşullarda toplumun vicdanını harekete geçirmek amacıyla bir araya geldiklerini söyledi. Aktar, “Meselenin kaynaklandığı tüm yönler tartışılmadan ve toplumun ortak vicdanına uygun bir çözüm bulunmadan çözüm olanaksızdır. Yapılması gereken, sivil ve demokratik çözüm için vicdan hareketi oluşturmaktır. Farklı inanç ve siyasi görüşe sahip olmamız bu hareketi oluşturmamıza engel olmamalıdır.” STK’lar, çalıştaydan çıkacak sonucu bugün kamuoyuna açıklayacak.

Referandum tartışması

Toplantıya bölge illerinden BDP’ye yakın STK’lar çağrılırken Diyarbakır’daki bazı  STK’ların davet edilmedi. ‘Referandum’ gündeme getirilmesi de yasaklanırken bazı gruplar protesto için toplantıyı terketti.

Artık bölgede silahın susması gerekiyor

Çalıştay’ın ardından star’ın sorularını cevaplayan Muş Baro Başkanı Sabahattin Göçmen, “Ancak sadece açıklamalarla çözüme ulaşmamızda bir hayli zor görünüyor. Bu çalıştaydan somut öneriler çıkarsa çözüme de o kadar yakın oluruz. Bu anlamda Hükümetin ve Ankara’nın buradan çıkacak nihai sonucu kulak vermesi ve bunu dikkate alması gerekiyor” diye konuştu. Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu da, “Daha öncede buna benzer bir açıklamayı Ticaret odamızda STK’lar ile birlikte yapmıştır. Artık bölgede silahlı çatışma ortamının sona ermesi gerekiyor. Kürt sorununun çözümü şiddet yöntemi ile olmamalı. Karşılıklı görüşmeler ve diyalog yöntemi ile bu sorun çözülebilir. 400 sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile biraraya gelmemizin ortak nedeni ise çatışmalar ve şiddetin sona ermesi yönündedir. Bölgenin artık huzur ve güven ortamına ihtiyacı vardır. Somut önerilerin bu çalıştay sonrasında ortaya çıkacağına inanıyorum” dedi.

FAYSAL KARADENİZ / ANKARA


Star Gazete