LYS açıklandı, sonuçları öğrenmek için tıklayın

Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları açıklandı. Sınavda, 784 bin 564 aday 180 ve üstünde puan alarak, üniversite tercihi yapmaya hak kaza...



Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları açıklandı. Sınavda, 784 bin 564 aday 180 ve üstünde puan alarak, üniversite tercihi yapmaya hak kazandı.

Sınavları düzenleyen Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 19-20 ve 26-27 Haziranda gerçekleştirilen sınav sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla YÖK'te basın toplantısı düzenledi.
Yarımağan, beş oturuma toplam 1 milyon 856 bin 890 adayın girdiğini ve bu adaylardan 77'sinin sınavının çeşitli nedenlerle iptal edildiğini, 1 milyon 856 bin 813 adayın sınavının geçerli sayıldığını bildirdi.
Sınavda 233 kişinin kopya çektiğinin belirlendiğini ve hangi testlerden kopya çekmişlerse bu testlerin geçersiz sayıldığını kaydeden Yarımağan, sınavda toplam 784 bin 564 adayın 180 ve üstünde puan alarak tercih yapmaya hak kazandığını ifade etti.
Yarımağan, sınavda çok sayıda puan türü olduğunu belirterek, genel başarı durumlarını hesaplarken tüm kriterlere göre Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM) ve Türkçe-Sosyal (TS) olmak üzere üç ana puan türünde sıralama yaptıklarını ifade etti. TM grubunda kız adayların, TS grubunda da erkek adayların daha başarılı olduğunu söyleyen Yarımağan, en başarılı grubun son sınıf düzeyindeki adaylar olduğunu bildirdi.
Sınavı kazanarak tercih listesi hazırlayan adaylar, tercih formlarını 26 Temmuz-6 Ağustos arasında teslim edecekler.
Sınav sonuçları, https://lys.osym.gov.tr ve https://lys2010.osym.gov.tr internet adreslerinden öğrenebilecek.
TERCİH İŞLEKMLERİ NE ZAMAN BİTECEK?
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ''Her nekadar 10 soru kitabı türü versek de maalesef kopya çekme teşebbüsünde bulunan adaylar oluyor. Bunların bu seneki sayısı 233. Geçen yıllara göre sınırlı'' dedi.
Prof. Dr. Yarımağan, Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla YÖK'te basın toplantısı düzenledi.
Yarımağan, sınav sonuç belgelerinin adaylara 19 Temmuzdan itibaren gönderileceğini kaydetti. Adayların 2010 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu başvuru merkezlerinden 3 TL karşılığında alabileceklerini ifaden eden Yarımağan, kılavuzun 17 Temmuzdan itibaren ÖSYM'nin internet sitesinden yayımlanacağını belirtti.
Adayların tercih işlemlerini 26 Temmuz-6 Ağustos 2010 tarihleri arasında yapılacağını belirten Yarımağan, bu yıl adayların geçen yıldan farklı olarak 30 tercih yapabileceğini bildirdi.
Sınavı geçerli olan adaylara bilgisayarla kopya taraması yaptıklarını anlatan Yarımağan, ''Her ne kadar 10 soru kitabı türü versek de maalesef kopya çekme teşebbüsünde bulunan adaylar oluyor. Bunlardan çok belirgin olanların sınavlarını iptal ediyoruz. Çünkü yargıya gidiyorlar. Bunların bu seneki sayısı 233. Geçen yıllara göre sınırlı'' diye konuştu.
Kopya çektiği tespit edilen adayın sınavının geçersiz sayılmadığını belirten Yarımağan, adayın hangi testten kopya çektiği tespit edilirse o testin iptal edildiğini, diğer testlerinin geçerli olduğu için puanının hesaplandığını söyledi. LYS-1'de Matematik, Geometri, LYS-2'de Kimya, Fizik, Biyoloji, LYS-3'de Türk Dili Edebiyatı ve Coğrafya-1, LYS-4'de Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu olmak üzere toplam 10 testin olduğunu anımsatan Yarımağan, yabancı dilde ise Almanca, İngilizce ve Fransızca olmak üzere 3 testin bulunduğunu söyledi.
Testlerin ortalama ve standart sapmalarına da değinen Yarımağan, 80 soruluk Almanca testinde son sınıf lise öğrencilerinin ortalamasının 57,5 olduğunu, bu testin fazla kolay olduğunun tespit edildiğini belirtti.
Diğer testler arasında en kolay testin Türk Dili ve Edebiyatı testi olduğunu ifade eden Yarımağan, ''Ortalaması soru sayısının yarısına yaklaşıyor. En zor testimiz de Felsefe Grubu testi'' dedi.
-SORULARIN TAMAMINI DOĞRU YANITLAYANLAR-
Ham puanların dağılımı ile de bilgi veren Yarımağan, LYS-1 Matematik testinde 760 adayın, Geometri testinde ise 3 bin 310 adayın tüm sorulara doğu yanıt verdiğini söyledi.
LYS-2 Fizik testinde 1736, Kimya testinde 6 bin 681, Biyoloji testinde ise 993 adayın soruların tamamını doğru yanıtladığını belirten Yarımağan, ''Ama maalesef bu sınavda da sıfırdan küçük puan alan adaylarımız var. Sayıları az da olsa, tüm testlerde... Örneğin Fizik'te 11 bin adayın, Kimya'da 4 bin adayın, Biyoloji'de 2 bin adayın sıfırdan küçük puan aldığını görüyoruz. Sıfırdan küçük puan alan aday sayıları testlere göre değişmekle birlikte tüm testlerimizde var'' diye konuştu.
Yarımağan, LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56, Coğrafya-1 testinde 296, LYS-4 Tarih testinde 45, Coğrafya-2 testinde 2 bin 200 adayın soruları doğru yanıtladığını belirterek, Felsefe Grubu testinde ise tüm sorulara doğru cevap veren aday olmadığını söyledi. Yarımağan, Yabancı Dil testinde ise İngilizce'den 88, Almanca'dan 36, Fransızca'dan 2 adayın tüm soruları doğru cevaplandırdığı bilgisini de verdi.
-PUAN TÜRLERİNE GÖRE 180 VE ÜSTÜ PUAN ALAN ADAYLAR-
LYS'de MF puan türlerinde 4 puan türü olduğunu anlatan Yarımağan, bir adayın her 4 puan türünde de 500 puan aldığını belirtti. MF puan türünde 180 ve üstü puan alarak tercih yapma hakkı elde eden aday sayısının 400 bin civarında olduğunu söyledi.
TM puan türünde 3 puan türü olduğunu belirten Yarımağan, bu 3 puan türünde de en yüksek puan alan aday sayısının 1 olduğunu kaydetti. Yarımağan, TM puan türünde 180 barajını geçen aday sayısının ortalama 700 bin dolayında olduğunu söyledi.
TS puan türünde 2 puan türü bulunduğunu ve burada da en yüksek puan alan adayın bir kişi olduğunu bildiren Yarımağan, bu puan türünde ise 550 bin adayın 180 ve üstü puan alarak tercih yapmaya hak kazandıklarını ifade etti.
Yabancı Dil puan türünde 3 puan türü olduğunu, İngilizce, Fransızca ve Almanca'nın her birinden birer birinci olduğunu anlatan Yarımağan, 180 puan ve üstü puan alan adayların sayısının ise yaklaşık 29 bin olduğunu kaydetti.
180 ve üzerinde MF, TM ve TS puan alan aday sayısının 784 bin 564 olduğunu bildiren Yarımağan, ''Bu adaylar lisans programlarını tercih etme hakkını elde etmiş oluyor'' dedi. Bu adaylardan 17 bin 862 adayın sadece MF puan türünün birinde, 13 bin 339 adayın sadece TM puan türünün birinde ve 33 bin 159 adayın sadece TS puan türünün birinde 180 puan ve üzerinde puan aldığını belirten Yarımağan, 225 bin 14 adayın ise her üç puan türünde 180 ve üzeri puan aldığını söyledi. Yarımağan, ''Bir puanın hesaplanması için gerekli olan testlerin yarısına giren adaylar için puan hesaplıyoruz'' dedi.

İllere göre başarı sıralaması...
MF Puanlarına göre en başarılı il sıralaması:
Kırşehir, Kilis, Karabük, Niğde, Denizli, Ankara, Nevşehir, Kastamonu, Gümüşhane
TM Puanlarına göre en başarılı il sıralaması:
Birinci sırada Sinop, onuncu sırada Yozgat var.
TS Puanlarına göre en başarılı il sıralaması:
Bitlis, Siirt, Gümüşhane, Tokat, Batman, Niğde, Aydın, Kilis, Uşak, Aydın
En az başarılı iller
TM Puan türüne göre
Hakkari, Artvin, Tunceli, Mardin, Diyarbakır, Muş, Şanlıurfa, Ardahan, Gaziantep, Şırnak...
BİRİNCİ OLAN İSİMLER
MF1- MF2- MF3 PUAN TÜRÜNDEN İzmir Fen Lisesi'nden Erman Özdemir
TM1- TM2- TM3 PUAN TÜRÜNDEN İstanbul Özel Fatih Lisesi'nden Mustafa Raşit Akınoğlu
TS VE DİL'DEN İstanbul Lisesi'nden Cihan Mercan
DİL'DEN
Özel Çağ Fatif Fen Lisesi'nden Yusuf Arman
DİL'DE FRANSIZCA'DAN
Galatasaray Lisesi'nden Ayşe Aylin Kaya
DİL 3- İNGİLİZCE'DEN
Ankara Fen Lisesi'nden Erol Can Bayraktar
DİL - 3 FRANSIZCA'DAN
Galatasaray Lisesi'nden Çağla Yasak
İKİNCİ OLANLAR
MF1- MF2- MF3 PUAN TÜRÜNDEN
Konya Meram Fen Lisesi'nden Mehmet Nuri Akıncı
TM1- TM2- TM3 PUAN TÜRÜNDEN
Özel Çağ Fatih Lisesi'nden Zeynep Betül Yapar
TS 1 VE TS2'DEN PUAN TÜRÜNDEN
Prof. Dr. M. Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nden Çağrı Duyuk
ÜÇÜNCÜ OLANLAR
MF1- MF2- MF3 PUAN TÜRÜNDEN
Ankara Fen Lisesi'nden Aykut Arı
TM1- TM2- TM3 PUAN TÜRÜNDEN Ankara Fen Lisesi'nden Kamil Çalışkan
TS 1 VE TS2'DEN PUAN TÜRÜNDEN Bursa Özel Nilüfer Fen Lisesi'nden Mustafa Kahraman

Zaman