BDP, cezaevleri şartlarından şikayetçi

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Türkiye'deki cezaevlerinin hem fiziki hem de yaşam şartları bakımından yetersiz olduğunu söyledi.

BDP Diyar

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Türkiye'deki cezaevlerinin hem fiziki hem de yaşam şartları bakımından yetersiz olduğunu söyledi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ve Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, TBMM'deki basın toplantısında cezaevlerindeki hasta tutuklu ve hükümlülerin durumlarını değerlendirdi. Hasta mahkumların durumundan önce cezaevlerinde kalan mahkum sayısına ilişkin istatistik bilgileri veren Birdal, Adalet Bakanlığı verilerine göre 1 Temmuz tarihi itibarı ile çocuk eğitim evleri dahil olmak üzere toplam ceza infaz kurumu sayısının 369, kapasitenin 110 bin 740, cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlü sayısının ise Mayıs 2010 itibarıyla 119 bin 394 kişi olduğunu söyledi.

Bu istatistiki verilere göre mahkum sayısının kapasitenin üstünde olduğuna işaret eden Akın Birdal, şunları söyledi: "Bu günkü gazetelere yansıyan yakınmalara göre kimi cezaevlerinde 10 kişilik koğuşta 26 kişi kalmaktadır. Siyasi irade kendine muhalif olan herkesi suçlu olarak gördüğü için sorunun çözümünü yeni cezaevleri yapmakta, mahkum sayısını artırmakta görmektedir. 2002 sonu itibarı ile cezaevlerinde kalanların sayısı 59.429'dur. 2007'de bu sayı 90.837 olmuştur. 2010 Mayıs ayında ise mahkum sayısı tam iki katı olmuştur." dedi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, bu sayısal bilgilerin cezaevlerinin nasıl bir sorun yumağı içinde olduğunun açık bir kanıtı sayılabileceğini kaydetti. Birdal, şöyle devam etti: "Ağırlaşan cezaevi koşullarında mahkumların yeterli sağlık hizmeti alamaması, tedavi olamaması gibi sorunlar çözüme kavuşturulmadan yıllardan beri sürmektedir. Oysa cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin sağlık sorunlarına ilişkin gerek TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na, gerekse de İnsan Hakları Derneği'ne yapılan başvuruların çokluğu bu konunun ciddi bir şekilde ele alınmasını gerektirmektedir."

Birdal, öldürülen PKK'lı teröristlerin cenazelerine işkence yapıldığını da iddia etti. Birdal, bunun için İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde bir alt komisyonun kurularak konunun araştırılmasını istedi.

Hamit Geylani ise bu konuda ''Ölülerin de hakları vardır. Ölünün beden bütünlüğüne saygı da bir insan hakkıdır." dedi.

Sınır güvenliği için kurulacağı belirtilen özel orduya ilişkin görüşü sorulan Birdal, ''Özel ordunun sonucu daha çok ölüm, harcama ve ayrımcılıktır." ifadelerini kullandı.