Türkiye Haziran Ayında Bunları Konuştu

Haziran ayında Türkiye gündemine İsrail'in Türk yardım gemilerine saldırısı, PKK'nın artan eylemleri ve Dünya Kupası haberleri damgasını vurdu.

Medya Takip Merkezi'nin (MTM), her ay düzenli olarak, 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesini takip ederek derlediği "ayın medya gündemi" raporunun sonuçlarına göre; geçtiğimiz ay Türkiye gündemine damgasını vuran konu İsrail'in Gazze'ye giden Türk yardım gemilerine saldırması oldu. Mayıs ayının sonlarında gerçekleşen olay, dünya basınından da yakın ilgi gördü. Haziran ayında Türkiye'nin en çok konuşulan gündem maddesi olan İsrail, ay boyunca 67 bin 368 haber ve yazıda yer aldı.
Geçtiğimiz ayın en çok konuşulan bir diğer gündem maddesi de PKK terör örgütü oldu. Mayıs ayında, hedef değiştirerek İskenderun'a saldıran PKK, haziran ayında ise 11 askeri şehit etmesi, yurdun çeşitli yerlerinde eylemlerini artırması ve yaptığı açıklamalarla medyanın gündeminde yer aldı. Artan şehit haberleri sonrasında RTÜK ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın medyanın terör haberlerini kısıtlamasını istemesi, medya ve hükümeti bir kez daha karşı karşıya getirdi. Tüm bu gelişmelerin ardından PKK ile
ilgili haber yoğunluğu, önceki aya oranla üç kata yakın artış gösterdi. Ay boyunca 34 bin 888 haberde yer alan PKK, 561 saat boyunca ekranlarda kaldı.
Aylardır Türkiye'nin en çok konuşulan konuları arasında ilk sıralarda yer alan Ergenekon davası, artan terör olayları ve İsrail sorununun gölgesinde kaldı. Dava, ay boyunca 12 bin 76 haber ve yazıda yer aldı.

SİYASET GÜNDEMİ
'Ayın siyaset gündemi' raporuna göre; geçtiğimiz ayın en çok konuşulan partisi yine AK Parti oldu. AK Parti ay boyunca siyasi liderinin açıklamaları, İsrail'in Gazze'ye yardım amaçlı yola çıkan Türk gemilerine saldırısına yönelik yorumları ve eksen kayması konularıyla yoğun bir gündem geçirdi. Parti, ay toplamında 33 bin 243 haberde yer alırken, TV kanallarının ayırdığı süre ise 323 saati buldu.
Rapora göre; siyasi liderinin değişmesinin ardından partide yaşanan istifalar, partiye katılımlar derken CHP haziran ayında da popülaritesini korudu. Önceki aya göre haber sayısı yüzde 43 düşmesine rağmen, "Ayın en çok konuşulan siyasi partileri" listesinde ikinci sırada yer alan parti, 30 bin 849 habere konu edildi. CHP Lideri'nin sınır bölgesine ziyareti, basının yakın takibinde yer alan konular arasındaydı.
Aynı araştırma verilerine göre; ayın en çok ilgi gören diğer siyasi partileri, 8 bin 654 haberle BDP, 6 bin 844 haberle MHP ve 2 bin 245 haberle DTP oldu.

ERDOĞAN'DAN İBRANİCE SESLENİŞ
Araştırma raporuna göre ayın en çok konuşulan siyasetçisi, geçtiğimiz aylarda da olduğu gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Basının an be an yakın takibinde olan Erdoğan'ın gündeminde İsrail yoğun yer tutarken, terör ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile polemikleri de basına sıkça yansıdı. Erdoğan'ın, "Medya teröre yandaşlık yapıyor" söylemleri ve İsrail'e İbranice seslenmesi de ayın öne çıkan konu başlıkları arasındaydı. Erdoğan, toplam 40 bin 569 habere konu olurken, ay boyunca 469 saati aşkın
süreyle ekranlarda kaldı.
Geçtiğimiz ayın en çok konuşulan bir diğer siyasetçisi de Kemal Kılıçdaroğlu oldu. CHP'nin başına geçmesinin ardından çalışmalara hızla başlayan Kılıçdaroğlu'nun gündeminde ay boyunca İsrail ve terör vardı. Kılıçdaroğlu, haziran ayında medyada 15 bin 184 haberle yansıma bulurken, CHP Lideri'nin ekranlarda yer bulma süresi ise 145 saati aştı.
MTM'nin aynı araştırma verilerine göre; geçtiğimiz ayın en çok konuşulan diğer siyasetçileri sırasıyla Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bahçeli oldu.

EKONOMİ GÜNDEMİ
Medya Takip Merkezi'nin (MTM), haziran ayında gazete, dergi, TV kanalı ve internet medyasında yaptığı haber takibi sonuçlarından yola çıkarak hazırladığı, "ayın ekonomi gündemi" raporuna göre; geçtiğimiz ay basında en çok yer bulan konu "vergi" haberleriydi. Ekonomik kriz konusu da gündemdeki yerini korumaya devam eden etti ve ay boyunca 9 bin 41 haberde yansıma buldu.
Haziran ayında medyada en çok bahsi geçen kurum, THY oldu. Uçak filosunu artıracağı haberleri ve Temel Kotil'in kurumsal açıklamalarıyla medyada sıkça boy gösteren Türk Hava Yolları, geçtiğimiz ayın en çok ilgi gören firmasıydı. Ay boyunca 4 bin 869 haber ve yazıda yer alan THY, 46 saate yakın süreyle ekranlarda kaldı.
Aynı araştırma verilerine göre; medyada en çok yer bulan ikinci firma Turkcell oldu. Bilişim 500 yarışmasında ikinci olan Turkcell, Ege Orman Vakfı'na bağışta bulunmaları ve çeşitli kampanya haberleriyle medyada sıkça yansıma sağladı. Turkcell ay boyunca, gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 2 bin 461 habere konu edildi.
Geçtiğimiz ay Kanada'da gerçekleştirilen G-20 zirvesi ekonomi basınının geniş ilgi gösterdiği bir diğer konu oldu. Başbakan Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleşen zirve, tüm mecraların toplamında 3 bin 157 haber ve yazıya konu edildi. Zirvede açıklanan bilgi doğrultusunda, Türkiye'nin G-20 ülkeleri arasında Çin'in ardından en hızlı büyüme gösteren ikinci ülke olması sıkça konuşulan konu başlıkları arasındaydı.

AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ
Piyasadaki et fiyatlarındaki artışa müdahale etmek amacıyla 8 bin ton kasaplık sığır ithalatı için ihale yapan Et ve Balık Kurumu (EBK), aynı amaçla 4 bin ton besi hayvanı ithalatı için ihale açtı.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER), İstanbul Restate adı altında düzenlediği, İstanbul Gayrimenkul Fuarı ve Zirvesi, 15-17 Haziran 2010 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı.
Türkiye'nin ilk özel sektör limanı olan Gemlik Liman ve Depolama İşletmeleri A.Ş.'nin (Gemport), 50 milyon dolar yatırımla gerçekleştirdiği kara platformu konteyner stok sahaları, antrepo ve iç dolum-iç boşaltma alanları, törenle hizmete girdi.
Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) yönetim kurulu başkanlığına yeniden Ersin Özince seçildi.
Türk Ekonomi Bankası tarafından Kamuyu Aydınlateail yoğun yer tutarken, teröma Platformu'na gönderilen duyuruda TEB'in çoğunluk hissedarı olan BNP Paribas ve Çolakoğlu Grubu'nun 3 Haziran tarihinde TEB ve Fortis Bank A.Ş.'nin birleşmesine ilişkin bir niyet mektubu hazırladığı ifade edildi.
Akbank ve Citibank iş birliğiyle 2008 yılında yaratılan Citi Axess kredi kartının kazandığı büyük başarı, kartla ilgili iş birliği anlaşmasının 2018'e kadar uzatılmasının yolunu açtı.
Garanti Mortgage'ın internet sitesi www.garantimortgage.com, Uluslararası Görsel Sanatlar Akademisi tarafından, "2010 İletişimci Ödülleri" kapsamındaki "Finansal Hizmetler" kategorisinde "Üstünlük Ödülü"ne layık görüldü.
Türkiye'den 7 şirketin dahil olduğu Global Pulse 2010 İtibar Araştırması'na göre Sabancı Holding 76,08 puanla Türk şirketleri arasında ilk sırada yer aldı.
Türk-Arap İşbirliği Forumu (TAF) Dışişleri Bakanları 3. Toplantısı ile TAF Ekonomi Forumu 5. Toplantısı'nın ortak açılışı Four Seasons Oteli'nde yapıldı.
BSH Bosch ve Siemens Ev Aletleri, Berlin'de çamaşır bakımına yönelik yeni teknoloji merkezinin temellerini attı.
Arçelik A.Ş.; Beko, Blomberg ve Grundig markalarıyla Avrupa'nın en prestijli teknoloji ve tasarım yarışmalarından biri olan ''Plus X'' yarışmasında, 5 farklı kategoride toplam 16 ödüle birden layık görüldü.
İş Bankası, 1932 yılında açılan ve 1959 yılında kapanan İskenderiye şubesinden 51 yıl sonra Mısır'da bir temsilcilik açtı.

AYIN ÖNE ÇIKAN KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİKLERİ
9. Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında sahne alan Antonio Najarro Dans Topluluğu, sahnelediği ''Jazzing Flamenco'' gösterisi ile izleyenlerin büyük beğenisini topladı.
Şarkıları, sahne şovları ve kıyafetleriyle gündemden düşmeyen Rihanna, Bonus Card'ın 10. yılı kutlamaları için Kuruçeşme Arena'da konser verdi.
Nazım Hikmet Ran, ölümünün 47'nci yılında Fazıl Say'ın bestesi 'Nazım Hikmet Oratoryosu' ile Antalya'da anıldı.
Ankara Üniversitesi, uluslararası katılımla gerçekleştirdiği Resim ve Heykel Sempozyumu'nun beşincisini 14-26 Haziran tarihleri arasında Tandoğan Yerleşkesi'nde yer alan Sanat Galerisi'nde gerçekleştirdi.
New York'ta "Türk-Amerikan New York Sanat Topluluğu" (TAASNY) tarafından 22 Haziran'da sahnelenen "Keşanlı Ali Destanı" müzikalinin tanıtımı Türkevi'nde yapıldı.
Dünyaca ünlü 'Body Worlds Orijinal Vücut Dünyası Sergisi-Yaşam Döngüsü', İstanbul Antrepo 3'te açıldı. Gerçek insan ve hayvan bedenlerinin özel bir kimyasal sistemle dondurulmuş olarak karşımıza çıktığı sergi yıllardır dünyanın pek çok ülkesini dolaştı, her durağında çok tartışıldı, konuşuldu.
Dünyanın tanınmış metal müzik gruplarından Metallica, İnönü Stadı'nda konser verdi.

MAGAZİN GÜNDEMİ
"Ayın magazin gündemi" raporu sonuçlarına göre; haberlerinde yüzde 45 oranında artış yaşanan Ajda Pekkan, ilk sırada yer alarak bu aya damgasını vurdu. Açık hava konserlerinin vazgeçilmez ismi olan Pekkan, Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'ndaki konserinde sergilediği performansıyla gündemde sıkça yer buldu. Estetik yaptırdığı iddiaları ile de basının yakın takibinde olan Pekkan, ay boyunca bin 320 haberde yer aldı.
MTM'nin aynı araştteail yoğun yer tutarken, teröırma raporuna göre; Haziran ayının en çok konuşulan ikinci ismi, hüzünlü bir sonla izleyicilere veda eden Aşk-ı Memnu dizisinin yakışıklı oyuncusu Kıvanç Tatlıtuğ oldu. Dizinin bitmesinin ardından dünyaca ünlü Grease müzikalinde sergilediği oyunu ve THY'nin Orta Doğu'da yayınlanan reklamlarında gösterdiği başarılı performansıyla da dikkat çeken Tatlıtuğ, ay boyunca bin 284 haber ve yazıda yer aldı.
Yine Aşk-ı Memnu dizisiyle adından sıkça söz ettiren Beren Saat, geçtiğimiz ayın en çok konuşulan üçüncü ismi oldu. Ünlü oyuncu, ay boyunca Aşk-ı Memnu dizisi, oynadığı reklam filmleri ve özel hayatıyla basının yakın markajındaydı. Oyuncak Hikayesi 3 (Toy Story 3) filminde Barbie'yi seslendirmesi nedeniyle de sıkça gündemde yer bulan Beren Saat, ay toplamında bin 238 habere konu edildi.

DEMET AKALIN EVLİLİK HAYATIYLA REYTİNGİNİ ARTIRDI
Demet Akalın ay boyunca yaptığı açıklamaları ve konserleriyle sıkça gündemde yer alan bir diğer medyatik yüz oldu. Akalın, eşi Önder Bekensir'den boşanma kararı aldığını açıklaması ve akabinde vazgeçtiğini söylemesiyle basının yakın takibindeydi. "Demet Akalın&Önder Bekensir ile Evlilik Hayatı" programı da Akalın'ın popülerliğini artıran bir diğer konu başlığıydı.
Uzun zaman sonra, listede yeniden yerini alan İbrahim Tatlıses'in haberlerinde yüzde 95 oranında artış yaşandı. Medyada 744 haber ile yansıma bulan ünlü sanatçı, 37. Altın Kelebek 2010 TV Yıldızları Yarışması Ödülleri töreninde "En iyi fantezi müzik erkek solist" ödülü almasıyla da yakın markaja girdi.

SPOR GÜNDEMİ
Haziran ayı spor gündemi raporuna göre, geçtiğimiz ayın en çok konuşulan konusu, Dünya Kupası oldu. 11 Haziran'da büyük bir ihtişamla Güney Afrika'da başlayan Dünya Kupa heyecanı, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 24 bin 201 habere konu edildi. Güney Afrika-Meksika mücadelesi, Afrika kıtasında oynanan ilk Dünya Kupası maçı olarak tarihe geçti.
Rapora göre; haziran ayında en çok konuşulan spor kulübü, 12 bin 327 haberle Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe'de Asbaşkan Mahmut Uslu'nun istifası, Daum döneminin sona ermesi, yerine Aykut Kocaman'ın getirilmesi ay boyunca spor basınının yakın markajındaki başlıca gelişmelerdi.
Geçtiğimiz ayın en çok ilgi gören ikinci spor kulübü Galatasaray oldu. Ligin bitmesi ardından transfer arayışlarını hızlandıran Galatasaray, ay boyunca 8 bin 791 haber ve yazıda yer aldı.
Ligi şampiyon olarak kapatan Bursaspor'un, transfer sezonuna hızlı bir giriş yaparak Fenerbahçe'den Vederson'u kendi renklerine bağlaması, spor gündemine damgasını vuran haberler arasında yer aldı. Galatasaray'ın ünlü oyuncusu Nonda'ya talip olmasıyla da medyada sıkça yer alan Bursaspor, ay boyunca 8 bin 269 habere konu edildi.
En popüler futbolcuların da belirlendiği medya raporuna göre, geçtiğimiz ayın en çok konuşulan futbolcusu Ricardo Quaresma oldu. İnter'in ünlü oyuncusu Quaresma, Beşiktaş ile üç yıllık kontrat imzalamasıyla medyanın yakın markajına girdi. Portekizli Quaresma, İnönü Stadında yapılan şaşalı karşılama töreniyle de gündemde sıkça yer alırken, ay boyunca toplam 4 bin 666 haberle yansıma buldu.
Geçtiğimiz ay spor camiasında popülaritesi en yüksek olan ikinci isim, 2 bin 40 haber ieail yoğun yer tutarken, teröle medyada yansıma bulan Holosko olurken, onu üçüncü sırada bin 878 haberle Arda Turan takip etti.
Marsel İlhan, Türkiye'yi Wimbledon'a taşıyan milli tenisçimiz olarak adını spor tarihine yazdırdı. Wimbledon tenis turnuvasında ikinci turda elenen Marsel İlhan, basının yakın markajına girdi. Başarılı tenisçi, ay boyunca gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesi toplamında 1.181 haber ve yazıda yer buldu.

SPOR GÜNDEMİNDE ÖNE ÇIKAN DİĞER BAŞLIKLAR
TFF Yönetim Kurulu, yeni sezonda Süper Lig'de 10 yabancıya izin çıkardı.
Beko Basketbol Ligi takımlarından Galatasaray Cafe Crown Erkek Takımı antrenörlüğüne Oktay Mahmuti getirildi.
Beko Basketbol Ligi play-off final serisinin 6. maçında Efes Pilsen'i 76-51 yenen Fenerbahçe Ülker, durumu 4-2 yaparak 2009-2010 sezonunun şampiyonu oldu.
Beşiktaş'ta Mustafa Denizli dönemi sona erdi.
Efes Pilsen'in antrenör Ergin Ataman ile yolları ayrıldı.
Dünya Boks Konseyi (WBC) dünya velter sıklet gümüş kemer mücadelesinde Rumen asıllı Kanadalı Ionut Dan Ion'u puanla 2-1 mağlup eden Selçuk Aydın dünya şampiyonu oldu.
Ferrari, Brezilyalı pilot Felipe Massa'nın sözleşmesini iki yıl uzattı. Massa, İtalyan takımıyla imzaladığı yeni sözleşmeye göre 2012 sonuna kadar Ferrari'de kalacak.
Avrupa Takımlar Birinci Lig Atletizm Şampiyonası'nda Türk atlet Nevin Yanıt, 110 metre engellide şampiyonluğu kazandı.
649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin resmi açılışı törenle yapıldı.
At yarışlarında Türk yarışçılığının derbisi olarak nitelendirilen 84. Gazi Kupası Koşusu'nu Mystical Storm'un sahibi Can Şemenoğlu kazandı.