Orman köylüsü güneş enerjisiyle tanıştı, ağaçlar kurtuldu

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın ormanların korunması kapsamında köylerdeki evlere güneş sistemi kurulması çalışmaları sonrası ağaç katliamlarının önüne g

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın ormanların korunması kapsamında köylerdeki evlere güneş sistemi kurulması çalışmaları sonrası ağaç katliamlarının önüne geçildi. Orman köylülerinin ağaçları korumaları için Çevre ve Orman Bakanlığı'nca evlere güneş enerjisi sistemi kurulduğu ve böylece ağaç katliamının önüne geçildiği bildirildi.

Erzurum İl Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde Palan Otel'de başlayan 'Bölgesel Sorunların Tartışılması ve Orköy Bilgi Sistemi'nin Tanıtılması' konulu toplantıda konuşan İl Çevre Orman Müdürü Muammer Toraman, ormanların korunması, işletilmesi ve genişletilmesi için orman varlıklarının korunmasına önem verdiklerini kaydetti. Bu amaçla orman içinde ya da bitişiğinde yaşayan köylülerin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla kredi desteği sağladıklarını anlattı.

Toraman, orman varlıklarının korunması ve orman köylülerinin kalkınması için geçen yıl 533 aileye güneş enerjisi ile su ısıtma projesi uygulandığını ifade etti. Söz konusu proje sayesinde orman köylerinde ağaç varlığının daha iyi korunduğu ve odun tüketiminin azaldığına vurgu yapan Toraman, "Orman köylüsünü güneş enerjisiyle tanıştırdık. Orman köylülerimiz uygulamaya soktuğumuz güneş enerjisi projesiyle ücretsiz, sürekli ve çevreci bir enerji kaynağına sahip oldu. Bu sayede kışın ısınma amaçlı başta olmak üzere banyo ve mutfaklarda odun tüketimi önemli ölçüde azaldı. Köylülerimizde güneş enerji sistemini benimsedi. Temel hedefimiz bu projenin bütün köylere yaygınlaştırılması." diye konuştu.

Bu arada 2 gün sürecek toplantıya Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Köy İlişkileri Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalınkılıç ile 12 ilden şube müdürleri katılıyor.