Filistin Filmleri Zamanı - Alin TAŞÇIYAN

Yeni kurulan Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği - UKSD ilk etkinliği olan “Filistin Filmleri Zamanı - FİLmİSTİN”e bugün İstanbul’da başlıyor. 12 Temmuz’a dek sürecek olan etkinlik kapsamında Zey...

Yeni kurulan Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği - UKSD ilk etkinliği olan “Filistin Filmleri Zamanı - FİLmİSTİN”e bugün İstanbul’da başlıyor. 12 Temmuz’a dek sürecek olan etkinlik kapsamında Zeytinburnu Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi ile Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi salonlarında on film ücretsiz gösterime sunulacak.
UKSD Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle FİLmİSTİN’i düzenleme amacını o şöyle açıklıyor: “Öyle insanlık durumları vardır ki onları anlatmak için gündelik dilin hacmi yetersiz kaldığında insanlığın ortak dili olan sanat devreye girer.

Filistin’de yaşanan insanlık dramı böyle bir örnek.

Yıllardır insanlık gündeminden düşmeyen bu konuda dünyanın değişik köşelerindeki duyarlı yürekler çok sayıda sanat eseri ürettiler. Ama sinema estetiği bakımından övgü duyulacak seviyede olsalar bile çoğunlukla amatör imkânlarla hazırlanan bu yapımların konuya duyarlı herkese ulaşması mümkün olmadı. Bu filmler ticari sinemanın tahakkümüne maruz bırakılmış salonlarımızda doğal olarak yer bulamadı.

Türkiye’deki sinema seyircisi Filistin acısını yansıtan filmlere kimi zaman festivallerde kimi zaman da bazı televizyon gösterimlerinde ulaşabildiyse bile bu alandaki eserlerin topluca Türk sinema seyircisiyle buluşturulması önemli bir boşluğu dolduracak.

Filistin Filmleri Zamanı etkinliği çerçevesinde seyirciye ulaştırılacak 10 film vasıtasıyla Filistin probleminin gerçek boyutuna yerli ve yabancı kamuoyunun dikkatini çekmek temel amacımız.

Diğer yandan bu etkinlik vesilesiyle insanlığın ortak duyarlık alanları söz konusu olduğunda sanatın imkânları ve sanatçı sorumluluğu gibi temel konular üzerinde bir kere daha düşünme fırsatı bulmayı umuyoruz.

Konunun hem vicdan boyutunda hem de zihinsel olarak farklı bakış açıları eşliğinde yeniden değerlendirilmesini sağlamak amacıyla düzenlediğimiz bu etkinliğin aynı zamanda Filistin ve Türk halkları arasında yeni bir yakınlaşma fırsatı olmasını arzu ediyoruz.”

Gerçekten de programdaki filmler Türkiye’de bazı festivallerde ve televizyonlarda gösterildi, hatta bazıları ticari gösterime de girebildi. Ama asla kitlenin ilgisini büyük ölçüde çekmedi. Recep İvedik karakteriyle özdeşleşen izleyici kitlemiz atalarının evinde bir yabancı gibi yaşayan Filistinlilerin toprağa bağlılığıyla özdeşlemedi. Zorla askere alınmış bir İsrailli delikanlının travmasıyla ya da Filistinli gençleri intihar bombacısı olmaya götüren süreçle Cem Yılmaz’ın Vahşi Batı’daki maceraları kadar ilgilenmedi.

Limon Ağacı, Düşler ve Korkuların Sınırı, Kapılar Bazen Açılıyor, Beşir ile Vals, Şatilla’nın Çocukları, Kutsal Direniş, Bu Denizin Tuzu FİLmİSTİN’deki gözdelerim. Üç İsrailli askeri  sürüngen gözlü korkunç yaratıklar olarak betimleyen Zeytin’in Hayali adlı canlandırma filminden ise çocukların özellikle sakınılması gerektiğini düşünüyorum.

Bu programın hoş bir özelliği daha var. Hüseyin Karabey, Emre ve Sevil Demirci’nin İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında gerçekleştireceği omnibus yapım “Unutma Beni İstanbul”un yönetmenlerinden ikisinin filmleri de gösteriliyor. “Vaat Edilen Cennet”in yönetmeni Hany Abu Assad ve dün geceki galada gösterilen  “Babam Hayfalı” adlı belgeselin yönetmeni Omar Shargawi, kendi bakış açılarından İstanbul ile ilgili iki kısa filme imza atacak.

Star Gazete