Zile Kasabasına Çanakkale Anıtı Ve Barshan Müzesi

Sultanahmet Cami, Süleymaniye Cami gibi 160 cami ve tarihi yapının restorasyonunu yapan 87 yaşındaki Zileli mimar, kasabadan Çanakkale savaşlarına 40 kişi gidip 4 kişi dönen ecdadı için 'Çanakkale Anıtı' projesi hazırladı

Zile Kasabasına Çanakkale Anıtı Ve Barshan Müzesi
  Sultanahmet Cami , Süleymaniye Cami gibi 160 cami ve tarihi yapının restorasyonunu yapan 87 yaşındaki Zileli mimar , kasabadan Çanakkale savaşlarına 40 kişi gidip 4 kişi dönen ecdadı için ' Çanakkale Anıtı ' projesi hazırladı .
Kayseri ' nin Develi ilçesi Zile kasabasında yaşayan 87 yaşındaki mimar Necati Barshan bu güne kadar , Sultanahmet Cami , Süleymaniye Cami , Fatih Cami , Yavuz Selim Cami , Selimiye Cami , Edirne Bedestenleri gibi 160 cami ve tarihi yapının restorasyonunu yaptı .
Mimar Necati Barshan , amca zadesi General Feyzullah Barshan Paşa ve kasabadan Çanakkale savaşlarına 40 kişi gidip 4 kişi dönen şanlı ecdadı ve İstiklal harbi , Romanya cephesi , Kafkas cephesi , Garp cephesi , Sarıkamış cephesi , Yemen Cephesi şehit düşenlerle , gazi olarak hayatını kaybedenler yanı sıra esir olarak İngiltere ' den Brezilyaya ve Birmanya ya gönderilen dedeleri adına kasabasına Çanakkale anıtı projesi hazırladı . Mimar Barshan ' ın bu günlerlerdeki tek beklentisi ise , hazırladığı projeye destek verilmesi .
Öte yandan Mimar Barshan , evini müze haline getirerek Kültürel mirasa katkıda bulunuyor . Barshan , ' ' Köyümde eskiden kullanılmış eşyalar . Dedem , babam , annem ve onun annesi tarafından kullanılmış eşyaları muhafaza etmeye çalışıyorum . Boş vakitlerimde de Osmanlı ve Türk alfabesindeki harflerin geometrik şekilleri ile yazılan Kufi sanatına ile yazılmış eserlerden esinlenerek çalışmalar yapıyorum ' ' dedi .
Barshan , müze evinde tarihi sikkeler-kılıçlar yerel olarak kullanılan ev eşyaları para koleksiyonları ile adeta bir müzeyi andırıyor .