"Türkiye'nin lobi faaliyetlerinin güçlenmesi için İsveç'teki gurbetçiler sandığa gitmeli"

İsveç'te 19 Eylül'de yapılacak genel seçimler için Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nden milletvekili adayı olan Hasan Dölek, bu ülkedeki lobi faaliyetler

  İsveç ' te 19 Eylül ' de yapılacak genel seçimler için Sosyal Demokrat İşçi Partisi ' nden milletvekili adayı olan Hasan Dölek , bu ülkedeki lobi faaliyetlerinin güç kazanması için gurbetçilerden sandık başına gitmesini istedi .

Aynı zamanda İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu Başkanlığını yürüten Dölek , son dönemde İsveç Parlamentosu tarafından onaylanan sözde Ermeni Soykırımı tasarısını hatırlatarak , " Bu iddiaların parlamento tarafından onay almasının en büyük ve birinci sebebi , soykırıma maruz kaldığı iddia edilen grupların , ülkede seçimlere katılma oranının çok yüksek olmasıdır . " dedi .

Kabul edilen tasarıda Türkiye ' de sadece Erminiler değil , aynı zamanda Süryani ve Asuriler gibi birkaç etnik grubun da soykırıma maruz kaldığının onaylandığını ifade eden Hasan Dölek , Bu grupların İsveç ' te yapılan seçimlere katılma oranının yüzde 90 civarında olduğunu ileri sürdü . Dolayısıyla buradan gelecek oy oranının , siyasi partilerin iştahını kabarttığına değinen Dölek , Bu tasarının İsveç iç politikasına kurban gittiğini söyledi .

Tasarının geçmesiyle birlikte gurbetçilerde bir kırgınlık meydana geldiğini kaydeden Hasan Dölek , " Bu nedenle insanımız hiçbir siyasi partiye oy vermemek için sandığa gitmeyebilir . Bu çok yanlış bir anlayıştır , lobi faaliyetlerimizde , elimizdeki en büyük koz , gurbetçilerin seçimlere katılma oranın yüksek olmasıdır . Fakat maalesef İsveç ' te Türklerin seçimlere katılma oranları Stockholm ' de yüzde 46 , diğer illerde yüzde 16 civarındadır . Bu durum elimizi güçsüzleştirmektedir . " şeklinde konuştu .

Tüm Avrupa ' da yaşayan gurbetçilerin aktif siyasete de katkıda bulunmasını arzu ettiği belirten Hasan Dölek , " Aktif siyasetteki insanlarımız gurbetçilerin devlet kademelerinde sesi soluğu ve gözü kulağı olacaklardır . " ifadelerini kullandı .