Rusya'dan Çavuşoğlu'na övgü: Sayenizde Rusya-Avrupa hattında olumlu değişiklikler yaşanıyor

Moskova'da bir dizi tamaslarda bulunan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu'na Rus meslektaşları şükranlarını sunarak so

  Moskova ' da bir dizi tamaslarda bulunan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ( AKPM ) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ' na Rus meslektaşları şükranlarını sunarak son zamanlarda Moskova-Strasburg ilişkilerinde olumlu gelişmelerin yaşandığını kaydetti . Rus parlamenterler özellikle Çavuşoğlu sayesinde Rusya-Avrupa Konseyi ilişkilerinde olumlu değişikliklerin yaşandığına da işaret etti .

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Boris Grızlov ' la görüşen Çavuşoğlu , Moskova ' nın Avrupa Konseyi ' nin yeniden oluşturulmasında , reformlarında ve Avrupa değerlerinin ilerlemesine katkı sağlaması gerektiğini belirtti . Çavuşoğlu , " Bir Başkan olarak benim hedefim , AKPM ' de her üyenin bu örgütte kendisini eşit haklara sahip hissedebilmesi ve böyle bir ortamın oluşturulmasını sağlamaktır . Rusya , Avrupa Konseyi ' nin dev ülkesi ve bu teşkilatta eşit haklara sahip olabilme hakkı da var . " dedi . Çavuşoğlu , Rusya ve Avrupa Konseyi arasında oluşturulan olumlu atmosfer ve yapıcı işbirliğini de övdü . Türk parlamenter , " Buna örnek olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ' nin reforme edilmesi hususundaki 14 protokolün Rusya Parlamentosu tarafından onaylanmasını gösterebiliriz . " diye konuştu .

DUMA BAŞKANI : OLUMLU DEĞİŞİKLİKLERİ HİSSEDİYORUZ

Duma Başkanı Grızlov da yaptığı konuşmada , son yıllarda Rusya için hassas konuların AKPM ' de yapıcı olarak ele alındığına işaret etti . Grızlov , " Nihayet çifte standartların devre dışı kaldığının tanığı oluyoruz . Biz olumlu değişikliklerin olduğunu hissediyoruz . Ama bununla birlikte masaya yatıracağımız çok konu da var ki , bunlar bize göre ülkemizin tutumuyla bağdaşmayan konular sayılmakta . " dedi .

SAYENİZDE AKPM ' NIN RUSYA ' YA BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ

Çavuşoğlu daha sonra Rus Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov ' la da görüştü . Görüşmede Mironov , son zamanlarda Rusya-AKPM ilişkilerindeki oluşan olumlu atmosferden memnun kaldıklarını belirterek Çavuşoğlu ' na şükranlarını iletti . Mironov , " Son zamanlarda AKPM ' nin Rusya ' ya bakış açısı ve Moskova ile ilgili konuların görüşülmesindeki tutumu iyiye doğru değişmiştir . Bu husus da sizin AKPM Başkanı seçilmesi sayesinde oldu . " dedi .

Buluşmada Mironov İkinci Dünya Savaşı yıllarında Alman Nazilere karşı savaşan Sovyet gerilla örgütü üyesi gazi Vasili Kononov ' a karşı Letonya makamlarının " savaş suçlusu " ilan etmesiyle ilgili şikayette de bulundu . Rus senatör AKPM ' i konuyla ilgili göreve davet ederken , Çavuşoğlu , " Rus tarafının endişesini anlayışla karşılıyorum , ama nihai mahkeme kararı olmadan kendi görüşümü bildirmem doğru olmadığını düşünüyorum . Ayrıca tarihin tarihçilere bırakılması ve bunun ülkeler arasındaki ilişkilerde siyasi unsur olarak kullanılmaması hususundaki görüşe de katılıyorum . " diye konuştu .