Eski TİGEM Genel Müdürü Velioğlu: AB'de açılan tarım faslı önemli bir gelişme

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Merkezi (TÜGEM)'nin eski Genel Müdürü Dr. Hüseyin Velioğlu, Türkiye'nin son 20 yıl

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Merkezi (TÜGEM)'nin eski Genel Müdürü Dr. Hüseyin Velioğlu, Türkiye'nin son 20 yıldır AB'de tarım başlığı açmak için uğraştığını belirterek, önceki gün Brüksel'de yapılan müzakereler sonucunda "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı" faslının açılmasının, Türk tarımı için önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Balıkesir il tanıtım toplantısı, Asya Termal Otel'de düzenlendi. Toplantıya TKDK İl Koordinatörü Dr. Mesut Filizciler, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Akif Okur, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Dr. Velioğlu, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Recep Şeker, GESİAD Başkanı Mehmet Akif Ovacık, sektör temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İl Koordinatörü Filizciler, son yıllarda ortaya koyulan uzun soluklu politikalar ve desteklerle tarımın güçlü bir sektör haline geldiğini söyledi. Tarım politikalarının gelişmiş ülkelerde önemli bir kalkınma aracı olduğunu ifade eden Filizciler, "1999 Helsinki Zirvesi ile başlayan AB üyelik sürecinde, önemli ve zorlu müzakerelerin yaşandığı ortak tarım politikasına uyum kapsamında tarım ve kırsal kalkınma, en önemli fasılların başında gelmektedir. Bu çerçevede AB hibe fonlarının kullanılabilmesi için ülkemizde 2007 yılında Kırsal Kalkınma Ajansı (IPAD) kurulmuştur. AB komisyonu denetçilerinin kurumumuzda yapacağı denetimlerin ardından, hibe kullanımı konusunda yetki devri yapılacaktır." dedi. IPARD programının amacının, tarım ve gıda sektöründe sürürülebilir modernizasyonu sağlamak olduğuna dikkat çeken Mesut Filizciler, AB'nin Türkiye'ye 2007-2013 yılları arasında toplam 1 milyar 165 milyon avro destek sağlayacağını kaydetti. Program çerçevesinde Balıkesir'de süt üreten işletmeler, süt toplama merkezleri, yaş meyve ve sebzelerin sınıflandırılması ve depolanmasıyla üretici örgütlerinin kurulmasına yönelik projelere destek vereceklerini sözlerine ekledi.

Hüseyin Velioğlu ise önceki gün Belçika'nın başşehri Brüksel'de yapılan Türkiye-AB Hükümetler Arası Katılım Konferansı'nın bakanlar düzeyindeki dokuzuncu toplantısında, AB ile müzakerelerde "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı" faslının açılması kararına değindi. Kararın Türk tarımı için önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Velioğlu, Türkiye'nin uzun yıllardır konuyu gündeme getirdiğini vurguladı. Balıkesir'de tarım ve tarıma bağlı sanayinin ciddi bir alt yapısı bulunduğunu belirten Dr. Velioğlu, "Ülkeler için tarımın önemi tartışılmaz. Bu anlamda Türk çiftçisinin iyi yönlendirilmesi lazım. Balıkesir, tarımın önemli bir merkezi. Ayrıca süt üteriminde ciddi bir paya sahip ancak süt laboratuvarı yok. Bu eksiği gidermek için çalışmalar yapılıyor." diye konuştu.

Toplantının sonunda TKDK uzmanları, katılımcıların sorularını cevaplandırdı.