Bursa Ovası'ndaki Kuyuların Yüzde 75'i Ruhsatsız

Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, Bursa'da 10 bin adet su kuyusunun olduğunu belirterek, "Maalesef bunların 2 bin 500'ü ruhsatlı" dedi

  Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi ( BUSKİ ) Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı , Bursa ' da 10 bin adet su kuyusunun olduğunu belirterek , " Maalesef bunların 2 bin 500 ' ü ruhsatlı " dedi . Kaçak kuyulara kesilen para cezalarının yükseltilmesi gerektiğini ifade eden Jiofizik Mühendisleri Odası Başkanı Murat Arabacı , kuyular sebebiyle su kaynaklarına zor ulaşıldığını vurguladı .
İl Koordinasyon Kurulu ' nda ilk 6 aylık çalışmalarını anlatan BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkın Çetinavcı , kaçak kuyuların sayısının arttığını söyledi . Vali Harput ' un ' Kaçak su kuyusu var mı? ' sorusuna Çetinavcı , ' Maalesef çok sayıda kaçak kuyu bulunmakta " diye konuştu . Son yapılan araştırmalara göre Bursa ' da 10 bin ' i aşkın su kuyusunun bulunduğunu tespit ettiklerini kaydeden Çetinavcı , ruhsatsız kuyuların sayısının 7 bin 500 ' ü bulduğunu dile getirdi . Kaçak kuyuların sayısının çok fazla olduğunu dile getiren Vali Harput , durumun oldukça vahim olduğunu belirterek , " Çok acı bir gerçek . Bunla ilgili çalışma yapılması lazım " ifadelerini kullandı .
" PARA CEZALARI ARTIRILMALI "
Jefizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Murat Arabacı , kaçak kuyular için denetimlerin daha sıklıkla yapılması gerektiğini ifade eden Arabacı , kaçağa başvuran vatandaşlara kesilen para cezalarını yetersiz buldu . Kaçak kuyular sebebiyle kaynak sularına ulaşmada zorlanıldığını kaydeden Arabacı , " Su seviyeleri daha da derinlere indi . Eskiden yüzeye daha yakın olan kaynak sulara şimdi zor ulaşılıyor . Fabrikalardaki kaçak kuyular kaynak suları tüketiyor . Eskiden 1-2 metre derinlikte su çıkartılan kuyularda şimdi 6-7 metrede ulaşılabiliyor . 2 bin TL ' ye yakın para cezaları kesiliyor . Ama şunu bilin . Kuyuların bedeli 15-20 bin TL . Para cezaları daha da artırılırsa kaçak kuyu açmaya çalışanları caydırırız " şeklinde konuştu .
Jeofizik Mühendisi Tahsin Tar , cezaların kuyu sahibinin yanı sıra sondaj yapan firmalara da kesilmesi gerektiğini söyledi . BUSKİ ve DSİ ' nin denetimlerini artırmasını isteyen Tar , kaçak kuyular sebebiyle ovadaki kaynak sularının tükendiğini belirtti .