Mısırlı Hıristiyanlar, yeniden evlenmeye karşı

Mısırlı Kıpti Ortodoks Hıristiyanların Lideri Papa 3. Şenuda, boşanan Hıristiyan erkeklerin, mahkeme kararına rağmen yeniden evlenemeyeceklerini açıkl

  Mısırlı Kıpti Ortodoks Hıristiyanların Lideri Papa 3 . Şenuda , boşanan Hıristiyan erkeklerin , mahkeme kararına rağmen yeniden evlenemeyeceklerini açıkladı . Şenuda , kendi içişlerine müdahale eden mahkemenin kilisenin prensipleriyle de ters düştüğünü öne sürdü .

Geçtiğimiz hafta kararını açıklayan mahkeme , boşandıkları halde yeniden evlenmelerine izin verilmeyen iki Hıristiyan ' ın taleplerini yerinde bularak kilisenin bu yöndeki kararlarına karşı çıkmıştı . Şenuda daha önce de benzer bir karar alan mahkemeye karşı harekete geçerek kanunun uygulanmasını engellemişti . Şenuda , kendisiyle birlikte önde gelen 90 Kıpti liderin bir belgeye imza atarak mahkeme kararına karşı çıktıklarını belirterek , " Bu açıklamamız mahkeme kararına olan itirazımızın göstergesidir " dedi .

Kıpti Kilisesi gittikçe nüfusları eriyen Hıristiyanları kontrol altında tutabilmek için yoğun bir çaba sarf ediyor ve Hıristiyanların boşanmaması yönünde büyük bir gayret gösteriyor . Kilise , İslamiyeti seçen Hıristiyanlara da ağır ve caydırıcı yaptırımlar uyguluyor . 85 milyonluk Mısır nüfusunun yaklaşık yüzde 5 ' ini oluşturan Kıptilerin nüfusa oranının 20 . yüzyıl başlarında yarı yarıya olduğu , ancak ABD ve Kanada ' ya göçlerin yanı sıra Hıristiyanlar arasında doğum oranının hızla düşmesinin Kıptileri çok küçük bir azınlık durumuna getirdiği belirtiliyor .

Kıptiler Mısır nüfusunun küçük bir oranını oluşturmalarına rağmen Ortadoğu ' daki en büyük Hıristiyan azınlık olarak adlandırılıyor . Mısır Kıpti Kilisesi Hıristiyanlığın Ortodoks mezhebinin üç büyük kilisesinden birini oluşturuyor . Diğer iki büyük kilise ise Fener Rum Ortodoks Kilisesi ve Rusya Ortodoks Kilisesi .

Kıptiler , Mısır ' da büyük bir ayrımcılığa maruz kaldıklarını , özellikle istihbarat ve ordu gibi önemli görevlerde yükselemediklerini öne sürüyor . Ancak Hıristiyanlar , özellikle Mısır ekonomi hayatında önemli bir yer tutuyor . Orascom şirketinin sahibi Saviris ailesi , Ortadoğu ' nun en zengin aileleri arasında yer alıyor . Ayrıca Mısır kabinesinde de iki bakanlık Hıristiyanlara veriliyor .

Zina suçu olmadıkça boşanan hiçbir erkeğin yeniden evlenmelerine izin vermeyeceklerini duyuran Papa Şenuda , " Kilise , kanunlara saygılıdır ama İncil dışında hiçbir kararı kabul edemez " ifadelerini kullandı . Mısır ' da özellikle evlilik ve miras gibi konularda İslam ve Hıristiyanlığa ait esaslar temel alınıyor . Son yıllarda zaman zaman alevlenen çatışmalara rağmen Mısır ' da Müslümanlarla Hıristiyanlar barış içinde birlikte yaşıyor .