CİHAN, dünyada, gözlerin çevrildiği hakemin evinde (ÖZEL)

Güney Afrika'da 11 Haziran'da başlayacak FIFA Dünya Futbol Şampiyonası'na start verecek Güney Afrika-Meksika maçını yönetecek Özbekistanlı hakemin ail

Güney Afrika'da 11 Haziran'da başlayacak FIFA Dünya Futbol Şampiyonası'na start verecek Güney Afrika-Meksika maçını yönetecek Özbekistanlı hakemin ailesi Cihan'a konuştu.

11 Haziran'da dünya genelinde gerek maçın oynanacağı Johannesburg Soccer City stadında ve gerekse televizyonları başında milyonlarca insanın dikkatlerinin üzerinde olacağı Özbek hakem Ravşan Ermatov'un ailesi dünya basınında ilk defa CİHAN'a konuştu.

Tek katlı mütevazı bir evde yaşayan Ermatov'un ailesi televizyonları başında çocuklarının ilk maçta sahaya çıkacağı günü bekliyor. Ailesi yaşadıkları sevinci ise sadece Özbekistan'la değil tüm Türk dünyasıyla paylaştıklarını söylüyor.

AİLE MAÇ GÜNÜNÜ BEKLİYOR

Dünya Kupası açılış maçının düdüğünü çalacak olan hakem Ermatov'un ailesi iki sevinci birlikte yaşıyor. İlki, çocuklarının yüzlerce hakem arasından dünya şampiyonasına gidebilmiş olması; ikincisi ise milyonların gözlerinin çevrildiği şampiyonanın ilk maçında görev alacak olması.

Evde bir araya gelen akrabalar bu sevinci birlikte yaşıyor. Kendilerinden kilometrelerce uzakta Güney Afrika ve Meksika skor heyacanı yaşarken onlar ise çocukları Ravşan'nın bu maçta ilk düdüğü çalacak olmasının heyecanını yaşıyor.

BİZİM İÇİN SÜRPRİZ OLDU

Baba ve anne, çocuklarının haklı gurunu yaşıyor. Oğlu gibi hakem olan baba Seyfeddin Ermatov, "Ravşan'ın ilk karşılaşmayı yönetecek olmasının açıklandığı günden buyana telefonlarımız susmuyor. Doğrusu Ravşan'ın birinci karşılaşmada görev alacak olması bizim için sürpriz oldu. 24 asil hakem arasına girmiş olması bizi sevindirdi. Ravşan'ın yardımcılarıyla birlikte bu karşılaşmayı başarıyla yöneteceğine inanıyorum.'' dedi.

Baba Ermatov, çocuğuna hem babalık ve hem de hakemlik sürecinde hocalık yaptığını ise tebessüm ederek anlattı. Babasının ifadesine göre Ravşan, önce futbolcu olarak yetiştirilmek istenmiş ama sonradan ayağından aldığı bir darbe nedeniyle, buna nokta konulmuş ve hakem olarak eğitilmiş.

Anne Anisa Ermatova ise çocuğu Ravşan'la ayrı bir gurur duyuyor. "Oğlumuz Ravşan'ın dünya futbol şampiyonasında ilk maçta görev aldığını bize akrabalarımız haber verdi. Tek kelimeyle evimizi bayram havası sardı." dedi.

Anne Ermatova, hem kocasının ve hem de çocuğunun hakem olması nedeniyle küçüklüğünde hiç ilgilenmediği futbolla artık yakından ilgilendiğini ve futbolu severek seyrettiğini söylüyor.

İLK DÜDÜK 2003'TE

32 yaşındaki Ermetov hakemlik hayatının ilk düdüğünü ise 2003'te Özbekistan ikinci liginde çalmış. Bir yıl sonra ise bugünkü Oliy (yüksek) Lig'te görev almaya başlamış. Daha sonra FIFA kokartı olan Ermatov şimdiye kadar, üç defa gençler dünya futbol şampiyonasında, bir kez de kıtalararası şampiyona finalini yönetmiş. Asya Fulbol Federasyonu (AFF) bünyesinde de çok sayıda maç yöneten Ermatov, AFF tarafında 2008 ve 2009'da üst üste Asya'nın en iyi hakemi seçilmişti.

Özbekistan futbol tarihinde, dünya futbol şampiyonasında görev alan ilk hakem olma unvanını kazanan Ermatov'un bu başarısını sadece ailesi değil tüm Özbekistan yaşıyor. Ülkede mikrofon uzatılan her Özbek, "Bu Özbekistan'ın gururu." diyerek Ermatov'a destek veriyor.

Ravşan'ı çocukluğundan tanıdığını söyleyen Özbekistan Futbol Federasyonu Hakemler Atama Dairesi Başkanı Babur Haydarov bunun ülke futbolu için tarihi bir adım olduğunu söyledi. Haydarov "Bu süreç ülke futbolu için bir ilk. Çünkü ilk defa bir hakemimiz dünya futbol şampiyonasında hem de ilk maçta görev alıyor." diye konuştu.

Ravşan'ın bu düzeye gelmesinde önceki başarılarının etkili olduğunu dile getiren Özbekistan Futbol Milli Takımı çalıştırıcısı Vadim Abramov ise, "Umarın bu onun dünya futbol şampiyonasındaki son karşılaşması olmayacak, ve ilk etapta bu yılki şampiyonanın finalini de yönetir diye umut ediyorum." şeklinde görüşleri dile getirdi.

RAVŞAN'A FUTBOLCULARDAN DA ALKIŞ

Ravşan'ın dünya futbol şampiyonasındaki bu başarısına sahalarda kimi zaman sarı, kimi zaman kırmız ve kimi zamanda faul atışlarıyla cezalandırdığı futbolculardan da alkış geldi.

Ülkenin önde gelen kulübü Bunyodkor'un Ahıska Türk oyuncusu Timir Kapazze, "Ravşan Bey'i çoktan tanıyoruz. Bu başarısı, Özbekistan için gurur verici bir durum. Çünkü bu güne kadar Özbek hakemlerden hiç kimse dünya kupasında görev almamış. Halk, biz futbolcular her kes onunla gurur duyuyor. Görev alacağı ilk maçı inşallah iyi yönetir." dedi.

2008'de Asya'nın en iyi futbolcusu seçilen Server Cebarov ise, "Öncelikle yakından tanıdığım Ravşan'a karşılamayı daha iyi yönetme adına başarılar diliyorum. Umarım onu final maçında da görürüz." ifadelerini kullandı.

SOKAKTA DA AYNI SES

Ravşan'ın ilk maçta görev alacak olmasına Özbekistan'da sokaktan gelen ses de aynı. Kent sakini genç futbolcu Husan, "Bu Özbekistan için büyük bir şeref. Umarım karşılaşmayı başarıyla yönetir ve gururla Taşkent'te döner." derken Zuhra adındaki genç bayan ise, "Yakında başlayacak dünya futbol şampiyonasının ilk maçında vatandaşımız Ravşan Ermatov'un görev alacak olması ülkemiz için büyük bir başarı." dedi.