Yarın tüm gözler İstanbul'a çevriliyor

Diplomatik trafik, bu hafta da hız kesmeden devam edecek. İstanbul, 'Asya'nın AGİT'i olarak nitelendirilen, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CİCA) Zirvesi...

 

Diplomatik trafik , bu hafta da hız kesmeden devam edecek . İstanbul , " Asya ' nın AGİT ' i olarak nitelendirilen , Asya ' da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı ( CİCA ) Zirvesi , Türkiye-Afganistan-Pakistan Dışişleri Bakanları toplantısı ile Başkan Barak Obama ' nın " Model Ortaklık " olarak nitelendirdiği ikili ilişkiler açısından büyük önem taşıdığı belirtilen , Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu ' nun 5 . toplantısının ilk bölümüne sahne olacak .

7-8 Haziran ' daki CİCA Zirvesine İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad , Rusya Başbakanı Vladimir Putin , Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev , Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai ile Filistin Yönetimi Başbakanı Mahmut Abbas ' ın katılması bekleniyor .
- " CİCA ZİRVESİ " -
Asya ' da AGİT benzeri bir güvenlik ve işbirliği süreci tesis etmeyi amaçladığı için " Asya ' nın AGİT ' i " olarak nitelendirilen , Asya ' da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı ( AİGK/CICA ) Üçüncü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi , 7-8 Haziran ' da İstanbul ' da düzenlenecek .
Toplantı sırasında 2010-2012 yılları için AİGK/CICA dönem başkanlığını , Kazakistan ' dan devralacak Türkiye ' nin , Kazakistan ' ın , bölgemizde ve dünyada barış ve istikrarın tesisine yönelik 1992 yılında başlattığı girişimi , en başından bu yana desteklediğine dikkat çekiliyor .
Bu arada , CİCA Dönem Başkanlığının Türkiye tarafından üstlenilmesiyle , Almatı ' da yerleşik Sekretarya ' nın başına kıdemli bir Türk diplomatının İcra Direktörü olarak atanacağı belirtiliyor .
- " DÜŞMANLAR AYNI MASANIN ETRAFINDA BULUŞACAK " -
3 . AİGK/CICA ' nın önemli bir özelliğinin , birbirleriyle çok temel anlaşmazlıkları bulunan ülkeleri aynı çatı altında birleştirmesi olduğuna dikkat çekiliyor . Diplomatik kaynaklar , Hindistan ile Pakistan ' ın , İran ile İsrail ' in , Mısır ' ın , Filistin ' in aynı masa etrafında bir araya gelebilmesi , esasında başlı başına bir güven arttırıcı önlem olarak değerlendirilebileceğini söylerken AİGK/CICA ' nın üye yapısındaki bu özelliğin , bir zayıflık değil , örgütün esas gücünü oluşturduğunu vurguluyorlar .
-İSTANBUL , AMEDİNEJAD , PUTİN , VE ABBAS ' I AĞIRLAYACAK-
Zirve Toplantısı ' nda Afganistan , Azerbaycan , İran , Kazakistan , Moğolistan ve Filistin Cumhurbaşkanı , Irak ve Vietnam Cumhurbaşkanı Yardımcısı , Rusya Federasyonu Başbakan , Kuveyt Veliaht Prens , Kamboçya Başbakan Yardımcısı , Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi üyesi 8 ülke ise Dışişleri Bakanı , Bakan , Özel Temsilci , Bakan Vekili , Büyükelçi düzeylerinde temsil edilecek .
BM , İKÖ , NATO , AGİT ve AKPM gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri de katılacakları İstanbul Zirvesi ' ne İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad , Rusya Başbakanı Vladimir Putin , Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev , Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai ile Filistin Yönetimi Başbakanı Mahmut Abbas ' ın bulunması bekleniyor . Konuk ülkelerden Ukrayna ve Makedonya ' nın Zirve ' ye Devlet Başkanı seviyesinde temsil edilecek .
-ERDOĞAN ' DAN KATILIMCILARA YEMEK-
CICA Zirve ' sinde Vietnam ve Irak ' ın katılımı ile AİGK/CICA ' nın üye sayısı 22 ' ye çıkarken . Bangladeş ' in gözlemci üyeliği ile gözlemci sayısı ise , 8 ' e yükselecek .
Bölgesel ve küresel gelişmelere ilişkin Zirve Bildirisi ' nin yayınlanması öngörülen zirve programı çerçevesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Zirve ' ye katılan heyet başkanlarına yarın resmi bir akşam yemeğini verecek .
Zirve ile bağlantılı olarak yarın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev ' in başkanlıklarında , " Avrasya ' da Ekonomik ve Güvenlik İşbirliği " konulu bir " Özel Etkinlik " düzenlenecek . . Toplantıya AGİT ' in Asyalı İşbirliği Ortakları ile AİGK/CICA üyesi ülkelerden Bakan düzeyinde geniş katılım beklendiği belirtiliyor .
-İKİLİ TEMASLARDA " GAZZE FİLOSU " İÇİN DESTEK İSTENECEK-
Zirveye katılacak liderler arasında yoğun ikili temasların yapılması bekleniyor . Bu çerçevede toplantıya ev sahipliği yapacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , mevkidaşlarıyla çok sayıda görüşme yapacak .
İkili temaslarda Türkiye ' nin büyük tepki gösterdiği " Gazze Filosu " baskını ağırlıklı bir konuyu oluşturması bekleniyor . Türkiye ' nin baskına ilişkin pozisyonu için muhataplarının tam destek isteyeceği görüşmelerde ayrıca Türkiye ve Brezilya tarafından sağlanan , İran ' ın nükleer yakıt takasına ilişkin anlaşma ve buna ilişkin gelişmeler de ele alınacak .
-ÜÇLÜ TÜRKİYE-AFGANİSTAN-PAKİSTAN TOPLANTISI-
Ankara ' nın öncülüğüyle 2007 yılında start verilen , Türkiye , Afganistan ve Pakistan arasında " Üçlü Zirve Süreci " kapsamında yarın İstanbul ' da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Afgan ve Pakistanlı mevkidaşları Zalmay Resul ve Mahdum Şah Mahmud Kureyşi ' nin katılımıyla Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı gerçekleştirilecek .
Üç ülkenin Cumhurbaşkanlarının katılımıyla 1 Nisan 2009 ' da düzenlenen " Üçüncü Zirve " de alınan karar uyarınca yapılacak olan İstanbul toplantısında süreçte gelinen aşamaya ilişkin tespitlerini paylaşılacak ve önümüzdeki dönemde atılabilecek adımlara ilişkin görüş alışverişinde bulunacak .
2-4 Haziran ' da düzenlenen Barış Jirgası ve 20 Temmuz ' da gerçekleştirilecek Kabil Konferansı dahil Afganistan ' a ilişkin güncel gelişmelerin ele alınacağı toplantının gündeminde bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi de bulunuyor . Bakanlar ayrıca , sonraki Zirve toplantısının hazırlıklarını değerlendirecekler .
-TÜRKİYE-ABD EKONOMİK ORTAKLIK KOMİSYONU TOPLANTISI-
Bu arada , Türkiye ile ABD arasında 2002 yılından bu yanan düzenli olarak toplanan Ekonomik Ortaklık Komisyonu ( EOK ) toplantılarının beşincisi 7-8 Haziran 2010 tarihlerinde Türkiye ' de yapılacak .
Toplantılara , Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Hakkı Akil , ABD heyetine ise , Dışişleri Bakanlığı Ekonomi , Enerji ve Ticaretten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez başkanlık edecek .
Türkiye ile ABD arasında mevcut ekonomik ve ticari ilişkilerin önümüzdeki dönemlerde karşılıklı olarak daha da geliştirilmesi olanakları ve olabilecek yeni yönelimlerin ele alınması ve yeni işbirliği alanlarının yaratılması konuları üzerinde durulacak .
Bu arada , toplantıların ilk kısmı , yarın özel sektör kuruluş ve temsilcilerinin katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ( TOBB ) tarafından İstanbul ' da düzenlenecek . Toplantıların resmi bölümü ise , yarın akşamı TOBB tarafından , Ankara ' da verilecek akşam yemeği ile başlayacak .
ABD heyetiyle bu çerçevede yapılacak resmi görüşmeler Salı günü Dışişleri Bakanlığı ' nda devam edecek . Aynı gün , Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Hakkı Akil ile TOBB Başkanı Rifat Hısarcıklıoğlu ' nun ev sahipliğinde çalışma- öğle yemeği düzenlenecek .
- " MODEL ORTAKLIĞI ' NIN EKONOMİK UNSURU " -
Öte yandan , Salı günü yapılacak toplantılarda , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın , Aralık 2009 ' de ABD ' ye yaptığı ziyaretten dolayı hayata geçirilen Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi ( ETSİÇ ) kapsamında 2010 yılı içinde düzenlenmesi öngörülen 1 . Bakanlar toplantısı ile söz konusu mekanizma çerçevesinde tesis edilecek İş Konseyi ' ne ilişkin görüş teatisinde de bulunulacak .
Beşinci dönem EOK Toplantısı , Türkiye-ABD " Model Ortaklığı " nın önemli bir boyutunu oluşturan ikili ekonomik ve ticari ilişkilere ilave anlam ve derinlik kazandırmayı amaçlayan ETSİÇ ' in altyapısının oluşturulmasına da önemli katkı sağlayacağı düşünülüyor . ( ANKA )

Zaman