Jandarmayı yok etmek için işi Jitem'e döktüler

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında yargılanan Veli Küçük, kendisine yöneltilen Jitem ile ilgili soruları yanıtladı.

  Birinci Ergenekon Davası ' nın 150 . duruşmasında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgü ; zel , dava dosyasıyla birleştirilen Vatansever Kuvvetler Gü ; ç ; Birliği Derneği ( VKGBH ) davasının iki tutuksuz sanığının ö ; rgü ; te yardım etmekle suç ; landığını belirterek suç ; un ö ; rgü ; t ü ; yeliği olarak değişme ihtimali bulunduğundan sanıklar Ahmet Cinali ve Taner Ü ; nal hakkında tutuklama kararı verilmesini istedi . Verilen aranın ardından mahkeme heyeti , talebi bu aşamada reddetti . Mahkeme , suç ; vasfının değişme ihtimali nedeniyle her iki sanığa ek savunma hakkı verilmesini kararlaştırdı .

İstanbul 13 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nde gö ; rü ; len Ergenekon ana davasında , dava dosasıyla birleştirilen VKGBH davasının başka bir ç ; ete davasından tutuklu ancak bu davadan tutuksuz sanığı Ahmet Cinali ' nin ç ; apraz sorgusuna devam edildi . Mahkeme Başkanı Kö ; ksal Şengü ; n ' ü ; n mazeret bildirerek katılmadığı duruşmada başkanlığa ü ; ye hakim Hasan Hü ; seyin Ö ; zese vekalet etti .

JİTEM SORGUSU

Ergenekon davasının başka suç ; tan tutuklu sanığı Ahmet Cinali ' nin ç ; apraz sorgusu sırasında ü ; ye hakim Sedat Sami Haşıloğlu , sanık Cinali ' ye ' Gü ; neydoğu ' da bulunduğunuz dö ; nemde Jitem adı verilen askeri bir yapılanmadan bahsedildiğini duydunuz mu? ' diye sordu . Cinali , Jitem ' in halk arasında gelişigü ; zel sö ; ylenmiş sö ; zlerden ibaret olduğunu savunarak , ' Biz devletin kademelerine yakınız ve biliyoruz . Bö ; yle bir yapılanma olsa bilgimiz olurdu ' dedi

Haşıloğlu ' nun , ' Yaptığınız bir telefon konuşmasında konuştuğunuz kişi ' Tabura git . Onlar seni Jitem ile gö ; rü ; ştü ; rü ; r ' diyorsunuz ' hatırlatması ü ; zerine Cinali , ' Bö ; lge halkının hepsi oralarda Jandarmaya Jitem der . Oraları ve olanları sizler de biliyorsunuz . Direk gidip Ramazan ü ; steğmen ile gö ; rü ; şeceğim demezsiniz . Gö ; rü ; şeceği kişi Hasan kod adını kullanıyordu . Adam şey değil , terö ; r tim amiri ' yanıtını verdi .

' İSTİHBARATA HİZMET ETTİM '

' Uzun yıllar boyunca başta jandarma istihbaratı olmak ü ; zere emniyet ve MİT ' e hizmet ettim ' diyen Cinali , Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığı yaptığı sırada suikast sonucu hayatını kaybettiği belirtilen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ' ın , teyzesinin oğlu olduğunu terö ; rle mü ; cadele kapsamında kendisinin de Gü ; neydoğu ' da silahlı kuvvetlere yardımcı olduğunu savundu . Mahkeme Başkanı Hasan Hü ; seyin Ö ; zese ' nin , ' Terö ; rle mü ; cadelede gö ; rev aldığınız sö ; ylü ; yorsunuz , bir sivil olarak bunu nasıl yaptınız , bu nasıl oluyor? ' sorusuna Cinali , ' Bö ; lgedeki aşiretlerin devlete yardımcı olmalarını sağlamak iç ; in onları teşvik ettim . Onların istihbarat ç ; alışmaları yapmalarını sağladım . Polisle ilgili istihbarat polise , jandarmayla ilgili istihbarat jandarmaya , MİT ile ilgili olanda MİT ' e yö ; nlendirdim . Ç ; alışmalarımızı Tü ; rkiye ' nin her yerine adım adım gö ; tü ; rdü ; k ' cevabını verdi .

Ahmet Cinali , emekli Tuğgeneral Veli Kü ; ç ; ü ; k ' ü ; Giresun ' da gö ; rev yaptığı sırada tanıştığını ve kendisine saygı duyduğu bir dostu olduğunu sö ; yledi . Giresun ' daki alay komutanlığın yapılanmasında Veli Paşa ' ya da yardımcı olduğunu iddia eden Ahmet Cinali , Gü ; neydoğu ' da Vatansever Kuvvetler Gü ; ç ; Birliği Hareketi ' ni teşkilatlarını kurduğunu belirtti . Cinali ' Osman Baydemir ' in bize engel olmaması iç ; in ailesi aracılığıyla kendisine haber gö ; nderdik ' diye konuştu .

' SUİKAST İDDİALARINI CİDDİYE ALMADIM '

Ç ; apraz sorgularının tamamlanmasının ardından tutuklu sanık Veli Kü ; ç ; ü ; k sö ; z alarak , 1996 yılında Karadeniz ' de Jandarma grup bö ; lge komutanlığı kurulduğunu , komutanlığı kurma gö ; revinin de kendisine verildiğini belirtti . Kü ; ç ; ü ; k , ' Komutanlık kurulduğunda birç ; ok kişi hayırlı olsun demeye geldi . Ahmet Cinali ' yi de hayırlı olsun demeye geldiğinde tanıdım . Bana bildirdiği suikast ihbarında Tacikistan Genel Kurmay Başkanı , İsrail ' li bir general , Kemal Şahin , Sedat Peker , kendisi ve benim adım vardı . Ben de sakin ol ben hallederim diyerek onu yatıştırdım . Durumu da benim korumalarım aracılığıyla koruma tabur komutanlığı ' na bildirdim . Doğrusu ç ; ok da ciddiye almadım . Ciddiye almış olsam bir ü ; st yazısı ile Jandarma Genel Komutanlığı ' na bildirirdim ' diye konuştu .

' AMAÇ ; JANDARMAYI YOK ETMEKTİR '

Ü ; ye hâ ; kimlerin Jitem ile ilgili sorularından rahatsızlık duyduğunu ifade eden Veli Kü ; ç ; ü ; k , jandarmanın , Tü ; rkiye Cumhuriyeti coğrafyasının yü ; zde 92 ' sinin asayişini sağladığını sö ; yledi . Kü ; ç ; ü ; k , ' Asayiş gö ; revini sağlamak iç ; in de oradan buradan bilgi sorarak istihbarat sağlar . Bu işi de Jandarma İstihbarat Teşkilatı yapar . Bankaların da istihbarat teşkilatları var . Kime kredi verelim , ö ; deyebilecek durumda mı gibi konuları araştırır . Ancak bu davada Jandarma İstihbarat Teşkilatı ile ç ; ok ilgileniliyor . Ancak amaç ; jandarmayı yok etmektir . Jandarma teşkilatı milli bir kuruluştur . Jandarmayı yok etmek , dağıtmak , dejenere etmek iç ; in işi Jitem ' e dö ; ktü ; ler ' dedi .

' ZEVK İÇ ; İN YAPMADIM '

Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı yaptığını tekrar hatırlatan Veli Kü ; ç ; ü ; k , bu işi zevk iç ; in yapmadığını , maaşlı bir profesyonel olduğunu sö ; yledi . Kü ; ç ; ü ; k , ' Gö ; rev verildi yaptım . Bu durumda yapmam diyemezsiniz ' ifadesini kullandı .


SAVCIDAN TUTUKLAMA TALEBİ

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgü ; zel , Ergenekon ana davasıyla birleştirilen Vatansever Kuvvetler Gü ; ç ; Birliği Hareketi davasının iki tutuksuz sanığı hakkında tutuklama kararı verilmesini istedi . Başka bir ç ; ete davasından tutuklu bulunan ancak VKGBH davasından tutuksuz yargılanan Ahmet Cinali ile tutuksuz diğer sanık Taner Ü ; nal hakkında Ergenekon ö ; rgü ; tü ; ne yardım etmek suç ; undan birleştirme kararı verildiğini hatırlatan Pekgü ; zel , ' Dosya kapsamı , eldeki deliller ve alınan ifadelerin ardından suç ; un yardım etme değil , iddia olunan ö ; rgü ; te ü ; ye olma ihtimali bulunduğundan her iki sanığa da ek savunma hakkı verilmesini ve bu nedenlerle tutuklanmalarına karar verilmesini talep ediyoruz ' diye konuştu .

TALEP REDDEDİLDİ

Mahkeme heyetinin duruşmaya verdiği aranın ardından talebe ilişkin karar aç ; ıklandı . Ö ; rgü ; te yardım etmek suç ; unun ö ; rgü ; t ü ; yesi olmak suç ; uyla değişme ihtimali bulunduğunu belirtilen kararda tutuklama talebinin bu aşamada reddine , sanıklar Ahmet Cinali ve Taner Ü ; nal ' a ek savunma hakkı verilmesine karar verildi .

Savcının veren heyet , Ahmet Cinali ' den ek savunmasını sordu . Savunmasına başlayan Cinali , iddia olunan ö ; rgü ; tü ; n varlığına inanmadığını sö ; yledi . VKGBH dava dosyasının diğer tutuksuz sanığı Taner Ü ; nal da iftiralara maruz kaldıklarını belirterek , ' Aramıza komplocular sokulmuştur . Ahmet Cinali ile birlikte hareket etmedik . Ortada olmayan bir ö ; rgü ; t ve bir takım komplolar vardır ' diye konuştu .

Duruşmada Mahkeme Başkanı Kö ; ksal Şengü ; n , tutuksuz sanık Fuat Turgut ' u sanık kü ; rsü ; sü ; ne ç ; ağırdı ve Turgut ' un savunmasının alınmasına geç ; ildi .

Vatan