Yozgat Valisi Necati Şentürk İl Genel Meclisi Toplantısına Katıldı

Siirt'ten Yozgat'a atanan Vali Necati Şentürk, katıldığı ilk İl Genel Meclis Toplantısında, Siirt'teki imkanların Yozgat'tan çok fazla olduğunu söyledi.

Yozgat Valisi Necati Şentürk İl Genel Meclisi Toplantısına Katıldı
Yozgat Valisi Necati Şentürk, katıldığı İl Genel Meclis toplantısında, eldeki kaynaklara göre hareket edip, hesapsız kitapsız vaatte bulunmayacaklarını kaydetti. Yapılacak hizmetler hakkında Siirt'ten örnekler veren Vali Şentürk, Yozgat'ın birinci önceliğinin sosyo ekonomik gelişmişlik meselesi olduğunu belirterek, "İkincisi ise elimizdeki kaynaklara göre hareket ederek, hesapsız kitapsız vaatte bulunmayacağız. Hizmetlerimize az gelişmiş yörelerimizde başlayıp önceliğimizi oralara vereceğiz" dedi.
Yozgat'a Köydes projesinden geçen yıl sonuna kadar 69 milyon liralık bir kaynak gönderildiğine değinen Vali Şentürk, "Bunun en ciddisi 2006-2007 yıllarında gelen paralardır. Bu yılki köydesin ödeneği 4 milyon TL'dir, bunu adil bir şekilde ilçelerimize dağıtacağız. Köy yollarında büyük sıkıntımız var. 4 bin 300 kilometre köy yolu ağında 2 bin 500 kilometrelik kısım asfaltlanmıştır. Bunların bir kısmı da bozulmuş durumdadır. Bin 600 kilometrelik kısım ise stabilize yoldur. Artık bu devirde köy yollarının asfalt yapılması gerekiyor. Bu bizim önceliğimizdir. Gidemediğimizi yer bizim değildir. En iyi şekilde gideceğiz. Bu nedenle ham yolların asfaltlanmasına öncelik vereceğiz. İl göstergelerine baktığınızda Siirt'in buradan çok iyi durumda olduğunu söyleyebilirim. İçme suları konusunda iyi durumdayız, 577 köyün şebekeli içme suyu mevcut, bu çok iyidir. Elimize başka kaynaklar geçerse bu kaynakları kanalizasyona aktaracağız. Köylerimizin kanalizasyon şebekelerini yapacağız" dedi.
"OKULLAŞMA ORANI DÜŞÜK"
Eğitimde yapılması gereken konular hakkında da bilgiler aktaran Vali Şentürk, "İl genelinde 540 okulumuz var. Bunların 427'si ilköğretim 97'si lisedir. Bunlarda okullaşma oranına baktığımızda ilköğretimde okullaşma oranı yüzde 91 gözüküyor, bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. 97 Lise ilimiz için yeterli değildir, liselerde okullaşma oranımız yüzde 55'tir. Bu oranda çok düşüktür, bu oranın yükselmesi gerekir, bunun içinde yurt yapmamız gerekiyor. İlköğretimde öğrenciler taşımalı sistemden faydalanıyor, liselerde bundan faydalanalıyor. Ne yapıp yapıp yurtlarımızı özellikle kız yurtlarına öncelik verilmesi gerekir. Öğretmen sayımızda eksiklerimiz var. Ayrıca öğretmenlerin her 3 yılda değişmesi, eğitim başarı seviyesini düşürüyor" diye konuştu. Eğitim konusunda Siirt'te yaptıkları projelerden örnek veren Vali Şentürk, "Eğitim başarı seviyesinde üniversiteye giden öğrenci sayısı kriterdir. Siirt'e proje imkanları buradan çok fazla, GAP, SODES Projesi var. Geçen yıl Sodes'den 11 milyon lira aldık. Bu para ile lise mezunu olan veya son sınıfta olan öğrencilerimiz dershaneye gönderdik. 2008 yılında mezun olanların üniversiteye giriş oranında Siirt, iller bazında 74'üncü sıradaydı. Bu proje ile 2 bin 500 öğrenciyi dershaneye gönderdik ve o yıl Siirt, iller sıralamasında 58'inci olarak 17 sıra birden yükselmiştir. İnşallah bunu burada da uygulamaya çalışacağız, ancak, güneydoğudaki kaynaklar buranın kaynaklarından fazla, imkanlar çok daha fazladır. Ama önemli olan kıt imkanlarla güzel işler başarmaktır" dedi.
"SAĞLIK EVLERİ KAPANMAYACAK"
Sağlık konusuna da değinen Şentürk, Yozgat'ta 15 tane devlet hastanesi, 96 sağlık ocağı ve 83 tanede sağlık evi bulunduğunu belirterek, "Aile hekimliği sistemine geçiliyor ve sağlık ocakları ile sağlık evleri fonksiyonlarını yitiriyor. İlimizde 32 tane aile sağlığı merkezi açılacak, 125 hekim görev yapacak. Bununla birlikte sağlık ocakları bir kısmı kapanıp fonksiyon değiştirilecek. Biz hiçbir sağlık evini kapatmayacağız" şeklinde konuştu.
"ÜRÜN ÇEŞİTLENMESİ ŞART"
Yozgat'ta menengiç ağaçlarına fıstık, mahlep ağaçlarına ise vişne ve kiraz aşılayacaklarını ifade eden Vali Şentürk, "Eğer bunu başarabilirsek menengiç ağaçları burada çok fazla, il özel idaresi kaynaklarıyla fıstık aşılayacağız. O olmadı, mahleplere vişne ve kiraz aşılacağız. Yozgat'ın bir milyon 308 bin hektar kültür arazisi var. Bunun 771 hektarı buğday ekiliyor. Ürün çeşitlenmesi şarttır. Organize sanayi bölgesini canlandırılmasını sağlamalıyız. Organize sanayi bölgesinden 111 parselden 93'ü dağıtılmış bunlardan 24 parsel çalışıyor, 69 parselde çalışma yok. Organize sanayi bölgesine bir hareketlilik getirmek zorundayız. Hayvancılık konusunda çok ciddi düşüş var. Büyükbaş hayvan sayısı 889 bindir, son derece az. Küçük baş hayvan sayısı ise 169 bin, bir köyün sürüsü gibi, köyler boşalmış, meralar boş kalmış, meraların vasfının arıtılması gerekir. Hayvancılığı geliştirmemiz gerekiyor. Tarıma dayalı sanayi geliştirmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.