Turizm sezonu açıldı, Afyon'da günlük lokum imalatı 45 bin tona çıktı
Turizm sezonunun başlamasıyla birlikte, lokum ve şekerlemesiyle ünlü Afyonkarahisar'da yapılan ve yüzün üzerinde çeşidi bulunan Afyon lokumunun, günlü
Satışların armasındaki en büyük etkenin Afyonkarahisar ' ın karayollarının kesiştiği noktada bulunmasının olduğunu dile getiren Ömer Altınay , aracıyla Afyonkarahisar ' dan geçenlerin çoğunlunun durup muhakkak lokum ve şekerleme aldığına işaret etti . Afyon lokumunun ünün Türkiye dışına da taştığına işaret eden Altınay , ihraç edilen lokumlarda en çok talebin kaymaklı , sultan , cezerye lokumlarına olduğunu kaydetti .
Afyon ' da bu işleri yapan yaklaşık 35 firmanın olduğunu dile getiren Altınay , bu firmaların Türkiye ve dünyanın lokum ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladığını belirtti . Afyon lokumunun büyük bir bölümünün il dışından gelen müşteriler tarafından alındığının altını çizen Ömer Altınay , " Buradan geçip de lokum almadan geçen nadirdir . Bunların yanı sıra Afyonkarahisar ' da öğrenim gören öğrencilerimiz ki bunların sayısı da 50 bini bulmaktadır , bu öğrencilerimiz de ailelerine genellikle lokum götürüyor . Bu da lokum imalatımızın artmasına vesile oluyor . " dedi .
LOKUM NASIL YAPILIR?
Şeker , mısır , nişasta ve suyun uygun oranlarda karıştırılıp , içine meyve ya da kuru yemiş eklenmesiyle elde edilen karışım , 160 derecede kaynatılıyor . Elde edilen sıcak ve akıcı durumdaki lokum , tahta tablalar ya da mermer tezgahlar üzerine dökülerek , üzerine nişasta serpiliyor . 24 saat soğumaya bırakılıyor . Soğuyan ve esnek bir katılığa ulaşan şekerleme , hünerli ellerin de yardımıyla istenen şekle sokulabiliyor .