Memur Sen: Nazım Hikmet'i anmayı doğru buluyor, Mehmet Akif'i de unutmayın diyoruz

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) İzmir Şube Başkanı Abdurrahim Şenocak, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kültür etkinliklerinde ayrımcılık

  Memur Sendikaları Konfederasyonu ( Memur-Sen ) İzmir Şube Başkanı Abdurrahim Şenocak , İzmir Büyükşehir Belediyesi ' nin kültür etkinliklerinde ayrımcılık yaptığını iddia etti . Millî şair Mehmet Akif Ersoy ' un ölüm yıldönümünde hiçbir program düzenlenmezken Hikmet ' in çok sayıda faaliyetle anılmasına tepki gösterdi . Her ikisinin de Türkiye ' nin değerleri olduğunu belirten Şenocak , birini diğerinden daha fazla ön plana çıkarmanın yanlışlığına dikkat çekti .

Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Memur Sen Şube Başkanı Şenocak , " İzmir Büyükşehir Belediyesi ' nin , Nazım ve benzeri sol dünya görüşüne ait sanatçılar için sık sık organizasyonlar düzenleyip kaynaklarının ciddi bir kısmını bu faaliyetlere aktardığı halde taraflı davranıp aynı hassasiyeti millî şairimiz Mehmet Akif , Yahya Kemal , veya Necip Fazıl konusunda özen göstermemesine anlam veremiyoruz . Biz kültür faaliyetlerine önem verilmesi , sanatçıların her anlamda desteklenmesinden yanayız . Şu da unutulmamalıdır ki kamunun harcadığı kaynaklar , yalnızca insanların bir bölümüne değildir , hepimize ait kaynaktır . Bu toprakların binlerce yıllık geleneğinden kopup gelen yüzlerce edebi değerimizi görmezlikten gelmeye kimsenin hakkı yoktur . " dedi .

Nazım Hikmet için düzenlenen törenlere karşı olmadıklarının altını çizen Abdurrahim Şenocak , " Nazım Hikmet , hiç şüphesiz bu milletin yetiştirdiği önemli edebi kişiliklerden biridir . Dünya görüşümüz ayrı olsa bile onun memleket sevgisi tartışılmaz ancak Türkiye ' de sol ya da kendini öyle tanımlayanlardan ciddi bir kısmı , entelektüel birikim ve empati yetersizliğiyle sanatı yalnızca kendi dünya görüşlerine ait insanların icra ettiği yargısıyla bu toprakların eşsiz birikimi edebi hazinelersini görmezlikten gelmektedir . Örneğin Yahya Kemal ' in Nazım Hikmet ' in hocası olduğu , ilk şiirlerini düzeltip yayınlanmasına destek verdiği düşünülürse , Yahya Kemalsiz bir Nazım Hikmet ' i nasıl düşüneceklerini bilmemektedirler . Bu ülkede büyük şairler ya da üstadlar , bu toprağın kaynaklarından beslenerek ünvanlarını hakeder . Zira Nazım ' ın da Farsça çevirilere ilgisi ve destan yazmış olması gibi birçok örnekle bu toprakların kaynaklarını inkar etmediği , aksine beslendiği gerçeğini görürüz . Onun takipçileri ise aynı hassasiyeti göstermeyip bu değerlere kör ve sağır olmuşlardır . " şeklinde konuştu .