Türkçe sevdalıları, İzmirlilerin yüreklerine seslendi
Bu yıl 8.'si düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'na katılan 21 ülkeden 55 öğrenci, Karşıyaka Örnekköy Merkez Açık Tenis Sahası'nda bir gösteri sundu.
İz
İzmir Kültürler Arası Diyalog Merkezi ' nin ( İZDİM ) ev sahipliğinde düzenlenen organizasyonda dünya çocukları bol bol alkış aldı .
Sunuculuğunu İlker Gültekin ' in yaptığı program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ' nın okunmasıyla başladı .
Değişik ülkelerden çocukların Kütahya , çökertme ve kesik çayır halk oyunlarıyla start alan gecede , Filipinler ' den Al-Qayyim Mansil-Ershad Halud ' un oynadığı Hacıvat-Karagöz oyunu izleyenleri güldürdü .
Kırgızistanlı Nursultan Canıbekova ' nın seslendirdiği ' Hüzünlü Gurbet ' şiiri ise ayakta alkışlandı . Yine Kırgızistanlı öğrencilerin oynadığı Kolbastı ise tenis sahasını hınca hınç dolduran seyircileri heyecanlandırdı . Gecenin sonunda sahne alan tüm öğrenciler hep birlikte ' Yeni Bir Dünya ' şarkısını okudu .
ACAR : TÜRKÇEMİZ BİR DÜNYA DİLİ OLMAYA GİDİYOR
Programda konuşan İzmir Kültürler Arası Diyalog Merkezi ( İZDİM ) Başkanı Mustafa Acar , " Sevgi hangi renkten ve ırktan olursa olsun , insanları birbirine yaklaştıran , toplumun huzur içinde yaşamasını sağlayan bir araçtır . Sevgi yaşatan bir iksirdir . İnsan sevgi ile yaşar ve mutlu olur ve çevresini mutlu eder . " dedi .
Güney Afrika ' da yaşanan bir olayı anlatan Acar , siyahî bir öğrencinin akşam eve koşarak gittiğini ve annesine , " Anne bugün benim başımı bir beyaz adam okşadı . " dediğini söyledi .
Bu çocuğun belki hayatlarında ilk defa öteki beyaz adamın sevgisini yaşadığını ifade eden Acar , " Sen Atatürk ' ü neden seviyorsun . " diye sorulan bir Moğolistanlı öğrencinin verdiği cevabı şöyle anlattı ; " Çünkü ben öğretmenlerimi çok seviyorum . Onun için onların atalarını da çok seviyorum . "
Her türlü ortamda , zor coğrafyalara giden öğretmenlerin barış götürdüğüne dikkat çeken Acar , Bosna ' ya savaş bitmeden giden öğretmenlerin şimdi Sırp , Boşnak ve Hırvatlarla birlikte iç içe öğrencilerine eğitim verdiğini vurguladı .
Anadolu ' nun fedakâr insanları sayesinde Türkçenin dünya dili olmaya doğru gittiğini kaydeden Acar , " Türkçemiz sonunda hak ettiği yere kavuşacaktır . Medeniyetlerin çatıştığı değil , sevgi , barış , diyalog ve huzurda buluştuğu bir dünya görmek istiyoruz . Farklı ülkelerden gelen öğrenciler aynı dili konuşuyor , sevgi dili Türkçe ile konuşuyoruz . " şeklinde konuştu .