Dua ve gözyaşıyla uğurlandılar

İsrail'in uluslararası sularda düzenlediği kanlı baskında şehit olan gönüllüler dün dualarla toprağa verildi. Türkiye, tek yürek oldu. Birçok şehirde de gıyabi cenaze namazı kılı...



İsrail'in uluslararası sularda düzenlediği kanlı baskında şehit olan gönüllüler dün dualarla toprağa verildi. Türkiye, tek yürek oldu. Birçok şehirde de gıyabi cenaze namazı kılındı. Şehitlerin tabutları Türk ve Filistin bayraklarına sarıldı. Lise son sınıf öğrencisi Furkan Doğan'ın cenazesine katılan binlerce kişi gözyaşlarına boğuldu. Millî tekvandocu Çetin Topçuoğlu'nun son mektubu ise herkesi ağlattı.

Gazze'ye insanî yardım götürmek için çıktıkları yolda şehit olan 9 kişiden 8'i dün toprağa verildi. Gözyaşları içinde dua ve tekbirlerle uğurlanan şehitler için birçok şehirde ve Filistin'de gıyabi cenaze namazı kılındı. Türkiye'nin tek yürek olduğu törenlerde en büyük acı, 19 yaşında şehit olan Furkan Doğan'ın cenazesinde yaşandı. Göğsünden vurulduktan sonra yakın mesafeden alnına 4 kez ateş edilen lise son sınıf öğrencisi Furkan'ı, Kayseri'de binlerce kişi dualarla uğurladı. Kayseri Hunat Camii'ndeki cenaze töreninde ailenin metaneti dikkat çekiciydi. Baba Ahmet Doğan, oğlunun gitmesine izin verdiği için pişman olmadığını söyledi. Furkan'ın tabutu Türk ve Filistin bayrağına sarıldı, beyaz güllerle süslendi. Avrupa ikinciliği bulunan tekvandocu Çetin Topçuoğlu'nun cenazesi ise Adana'da toprağa verildi. Topçuoğlu'nun şehit olmadan yazdığı son mektup, cenaze törenine katılanları ağlattı. Diğer şehitler; Cevdet Kılıçlar İstanbul'da, Fahri Yaldız Adıyaman'da, Ali Haydar Bengi Diyarbakır'da, Zekeriya Kanat İskenderun'da, İbrahim Bilge Siirt'te, Cengiz Songür ise İzmir'de binlerce kişinin ellerinde son yolculuklarına uğurlandı.
Furkan Doğan'ın cenazesinde baba Ahmet Doğan'ın tabuta okşayarak dokunması görenleri gözyaşına boğdu. Kayseri İl Müftüsü Şaban İşlek'in kıldırdığı cenaze namazına AK Parti Kayseri milletvekilleri Mustafa Elitaş, Yaşar Karayel, Ahmet Öksüzkaya, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın, AK Parti Kayseri İl Başkanı Mahmut Cabat, CHP Kayseri İl Başkanı Enver Özdemir, MHP Kayseri İl Başkanı Süleyman Korkmaz, SP Kayseri İl Başkanı Mustafa Akkaş ve çok sayıda vatandaş katıldı. Namazdan sonra dua eden grup, Furkan Doğan'ın tabutunu omuzlarda taşıdı. İsrail aleyhine sloganların atıldığı cenaze sonrasında tekbir getiren grup, yaklaşık 2 kilometre yürüdü. Yol boyunca bazı vatandaşlar Furkan'ın tabutu üzerine güller attı. Cenaze törenine katılanların, 'İsrail, Furkan'a sıktığın kurşunlar yüreğimde. Ölmedim. Senin için yaşıyorum', 'Onurumuz şehidimiz', 'Ahmet baba, Nimet anne gözümüz aydın olsun, şehidimiz oldu', 'Furkan üzülme dualarımız hep seninle' yazılı pankartlar taşıdıkları gözlendi. Furkan, Talas'ın Reşadiye Mahalle Mezarlığı'nda aile kabristanında toprağa verildi.
İsrail'in kanlı saldırısında hayatını kaybeden Cevdet Kılıçlar'ın cenazesi de Beyazıt Camii'nde kılındı.
Cami ve çevresine öğle saatlerine doğru binlerce vatandaş akın etti. Ellerinde Filistin ve Türk bayraklarıyla alanı dolduran vatandaşlar İsrail aleyhine sloganlar attı. Cenazenin gelişi sırasında Cevdet Kılıçlar'ın eşi Derya Kılıçlar da sinir krizleri geçirdi. Cenaze namazına Kılıçlar'ın eşinin yanı sıra kızı Büşra, annesi Hatice, babası Hüseyin Kılıçlar, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İBB Başkanı Kadir Topbaş ve binlerce vatandaş katıldı. Törenin ardından Kılıçlar'ın cenazesi tekbir eşliğinde toprağa verildi.
Avrupa şampiyonasında dünya ikinciliği bulunan tekvandocu Çetin Topçu-oğlu'nun cenazesini ise yardım gemisinde birlikte bulunduğu eşi Çiğdem Topçuoğlu, Adana'ya getirdi. Topçuoğlu, "Adana'ya bir şehit kazandırdık. Eşimi bu şekilde getirmeyi Allah bize nasip etti. İnşallah bundan sonra kalan canlarımızla, oğlum ve ben bir sonraki filoda aynı şekilde yer alacağız.'' dedi. Çetin Topçuoğlu'nun şehit olmadan yazdığı son mektup ise duyanları ağlattı.
Adıyamanlı Fahri Yaldız'ın cenazesi de cuma namazını müteakip kılınan namazın ardından toprağa verildi. Ayakta durmakta zorluk çeken şehidin yakınlarını Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan teselli etti. İnsani Yardım Vakfı İskenderun Şube Başkanı Zekeriya Kanat ise memleketi İskenderun'da defnedildi. İbrahim Bilge'nin cenazesi de gece yarısı Siirt'e getirildi. Vali Musa Çolak, AK Parti Siirt milletvekilleri Afif Demirkıran ve Yılmaz Helvacıoğlu ile Emniyet Müdürü Celali Topuz'un da aralarında bulunduğu binlerce kişi Siirt-Bitlis yol ayrımında toplanarak cenazeyi karşıladı. Ali Haydar Bengi'nin cenazesi dün sabah saatlerinde Diyarbakır'a geldi. Yaklaşık bin kişilik bir grup tarafından karşılanan cenaze tekbirler eşliğinde İstasyon Meydanı'ndaki Sümer Camii'nin morguna kaldırıldı.
Bengi'nin ailesinin taziyeleri kabul ettiği çadırda ise anlamlı bir pankart açıldı. 'Biz Müslüman'ız, Türk'üz, Kürt'üz, zulme karşıyız' ifadelerinin yazılı olduğu pankartla, İsrail'e yönelik ortak tepki dile getirildi. Ali Haydar Bengi'nin cenazesi, Sümer Camii'nde kılınan ikindi namazının ardından toprağa verildi. İsrail askerlerinin kurşunuyla şehit olan Cengiz Songür (47), İzmir'de son yolculuğuna uğurlandı. Songür için cuma namazını müteakip İlahiyat Camisi'nde cenaze namazı kılındı. Songür'ün gemide birlikte olduğu arkadaşları Hayrettin Aydın, Emin Bozkuş, Harun Aktürk, Musa Çoğaş ve Yıldız Çiçekdağ da son görevlerini yerine getirmek üzere camiye geldi. Çoğaş, namazdan önce arkadaşının tabutunu öptü. Cengiz Songür, Yeni Buca Mezarlığı'nda defnedildi.


Zaman