Mahruki: Gönlüm onlarla ama yardım gemisi olayında provokasyon da var

Dünya'nın en yüksek zirvesi Everest Dağı'na 15 yıl ara ile ikinci kez tırmanan Masuh Mahruki, İsrail'in yaptıklarını hiç kimsenin haklı çıkartamayacağ

  Dünya ' nın en yüksek zirvesi Everest Dağı ' na 15 yıl ara ile ikinci kez tırmanan Masuh Mahruki , İsrail ' in yaptıklarını hiç kimsenin haklı çıkartamayacağını ancak provokatif yanı olduğu için Gazze yardım gemilerinde olamayacağı söyledi .

Nasuh Mahruki , 8 bin 850 metre yüksekliğe sahip Everest ' e birlikte tırmandığı yol arkadaşı Yılmaz Sevgül ile Bahreyn üzerinden saat 14 . 30 ' da İstanbul ' a geldi . Zirveyi gören dağcıları , Atatürk Havalimanı ' nda AKUT görevlileri ile Prof . Orhan Kural ile Ağrı Dağı ' na tırmanan kalp hastaları çiçekler ve sevgi gösterileriyle karşıladı .

Cantek sponsorluğunda " Enerjini Doğru Kullan , Zirveye Tırman " sloganı ile 30 Mart ' ta yola çıkan ikili , Muson mevsiminin gelmemesi nedeniyle aşırı soğuk ve rüzgarlı iklimde zirveyi gördüklerini anlattı .

Mahruki , hedefinin oksijensiz tırmanış olduğunu ancak zor şartlar nedeniyle 8 bin 500 metreden itibaren son 350 metreyi oksijen desteği ile çıktığını dile getirdi . Everest ' in en tepesinden bir parça taş da getiren ünlü dağcı " Zirveye Türk bayrağının yanı sıra sponsorumuzun bayrağını da astık . " dedi .

İlk defa 8 bin metreyi deneyen Yılmaz Sevgül de , tırmanış için istedikleri şartların bir türlü oluşmadığından söz ederek , " Benim bakış açımla biz ağır bir bedel ödedik . Oksijensiz çıkmak için uğraştık . Zirve için gerekli bir denklemin üçü dahi bir araya gelmedi . Sıcak hava getiren Muson dönemi bir türlü gelmedi . Fırtınalı havada 8 bin metreye kadar oksijensiz tırmandım . Ancak zorladığım için oksijen desteği ile son 850 metreyi kat ettim . " diye konuştu .

Mahruki ve Sevgül , iki ay süren çalışmaları sırasında ilk zirve denemesini 19 Mayıs ' ta yaptı . Hava şartları kötüye gidince vazgeçip ikinci denemeyi 22 Mayıs ' ta gerçekleştiren ikili , saat 19 . 00 sıralarında tırmanışa başlayıp 23 Mayıs sabah 08 . 15 ' de zirveye ulaştı .

" YARDIM GEMİSİNİN PROVOKATİF YANI DA VAR "

Ünlü dağcı Nasuh Mahruki , İsrail ' in Gazze yardım gemilerine saldırısını Katmandu ' da hayret ve şok içerisinde öğrendiği belirterek , değerlendirmelerde bulundu . Ne olursa olsun , ne söylenirse söylensin İsrail ' in yaptığını hiç kimsenin haklı çıkartamayacağına vurgu yapan Mahruki , uluslararası kara sularında yardım götüren bir gemiye askeri bir saldırı düzenlenmesinin kabul edilebilir şey olmadığını söyledi .

Mahruki , " Anlamakta çok zorluk çekiyorum ; gerekçelerini , nasılını , nedenini . Allah ' tan üzerinden çok da fazla vakit geçmeden gemideki herkes Türkiye geri getirildi . Bu Türkiye ' nin ağırlığını bir kez daha gösterdi . Çünkü gemidekiler serbest bırakılmadan 24 saat önce İsrail Başbakanı Netanyahu , ' Askerimize el kaldıran herkesi yargılayacağız . ' gibi çok da iddialı bir laf da etmişti . Bunu söyledikten daha 24 saat sonra herkesi serbest bırakmak zorunda kalması Türkiye ' nin gücünü bir kez daha gösterdi . Yüreğimize su serpen bir şey oldu . Onun ötesinde bu davranışı haklı çıkartacak hiçbir şey söylenemez . " diye konuştu .

Mahruki , " Yardım gemisinde siz de olmak ister miydiniz? " sorusuna şu cevabı verdi : " Olayın başlangıcı , yapılış şekliyle alakalı tartışılacak noktalar var . Biraz provokatif tarafı da var olayın . O yüzden ben provokatif bir sürecin içinde olacağımı zannetmiyorum . Yardım gemisi olarak yola çıktı ama işin ilk başlangıç noktasıyla alakalı gönlüm o tarafta olmakla birlikte içinde yer alır mıyım konusunda şu anda bir şey söyleyemiyorum . Üzerinde çok detaylı düşünmem gereken bir konu . "