İsrail'in Saldırısı Amerikan Basınında Washıngton

-İSRAİL'İN SALDIRISI AMERİKAN BASININDA WASHINGTON (A.A) - 04.06.2010 - İSRAİL'İN GAZZE'YE GİDEN YARDIM GEMİLERİNE SALDIRISI, AMERİKAN MEDYASINDA GEN

-İSRAİL'İN SALDIRISI AMERİKAN BASININDA

WASHINGTON (A.A) - 04.06.2010 - İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısı, Amerikan medyasında geniş yer bulmaya devam ediyor.

Amerikan televizyon kanalı CNN'in internet sitesinde, Lehigh Üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümü öğretim üyesi ve Carnegie Endowment adlı düşünce kuruluşunun uzmanı Henri Barkey imzasıyla, "Türkiye, Orta Doğu'nun lideri olarak ortaya çıkıyor" başlıklı bir makale yayımlandı.

Yazısında Barkey, Arap ülkelerinin geçmişte Türkiye'ye karşı güvensizlik duymuş olsa da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendini başarıyla Orta Doğu'nun lideri haline dönüştürdüğünü belirtti.

Barkey, Başbakan'ın iki yıl içinde, az sayıda Arap liderinin yapabileceği bir şeyi başararak, İsrail'i köşeye sıkıştırdığını kaydetti.

Washington Post gazetesinde yayımlanan David Ignatius imzalı köşe yazısında da, gemilere saldırının bu hafta başında patlak vermesinden bu yana Beyaz Saray'ın, "iki sinirli dostunun" (Türkiye ve İsrail) çıkarları arasında denge kurmaya çalıştığını belirtti.

Ignatius, bir Amerikalı yetkiliye dayanarak, Obama'nın Erdoğan'a, Gazze'deki insani soruna çözüm bulmaları gerektiğini söylediğini, Erdoğan'ın ise Türkiye ile İsrail arasında iyi ilişkiler kurulmasının bölgesel istikrar için önemli olduğu hususunda Obama ile aynı görüşü paylaştığını ve Türkiye'nin ilişkilerin daha fazla kötüleşmesini istemediğini ifade ettiğini belirtti.

Ignatius, Obama yönetiminin "olaylara sadece tepki vermek yerine, onları idare eden" bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini de kaydetti.

Boston Globe gazetesinde Stephen Kinzer imzasıyla yayımlanan yazıda da Türkiye'nin bugün Orta Doğu'da tarihinde hiç olmadığı kadar hayranlık duyulan ve saygı gören bir ülke konumunda olduğu belirtildi.

İsrail'in saldırısına tepki olarak düzenlenen sokak protestolarındaki hissiyatın politika oluşturma mekanizmalarını etkilemesine izin vermenin, Türkiye'nin çıkarlarını zarara uğratacağını ifade eden Kinzer, "Türkiye'nin geleceğini en çok destekleyecek ve en çok güvence altına alacak tek faktör sakin bir Orta Doğu ve bu hedefe İsrail'in işbirliği olmadan ulaşılamaz" dedi.

04.06.2010 17:15:13