Tarım sektörüne 2013 yılına kadar 1 milyar 165 milyon Euro'luk destek
Avrupa Birliği (AB) fonlarından, Türkiye'de tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticilere, özel sektör ve potansiyel yatırımcılara, Kırsal Kalkınma Programı kapsamında 2013 yılı...
Avrupa Birliği (AB) fonlarından, Türkiye'de tarım sektöründe faaliyet gösteren üreticilere, özel sektör ve potansiyel yatırımcılara, Kırsal Kalkınma Programı kapsamında 2013 yılına kadar 1 milyar 165 milyon Euro destek sağlanacağı bildirildi.
Bu rakama faydalanıcı katkısı da ilave edildiğinde 7 yılda kırsal alanda proje üreten illere yaklaşık 2,5 milyar Euro'luk bir yatırım gerçekleştirilecek.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)'nun Afyonkarahisar İl Koordinatörlüğü tanıtım toplantısı Korel Termal Otel'de yapıldı. Toplantıda konuşan TKDK Afyonkarahisar İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, dünya ile entegre olmuş ve yükselen ekonomiler arasında yer alan Türkiye'de, her alanda olduğu gibi tarım ve kırsal kalkınmaya yönelik önemli çalışmalar yapıldığını ve büyük adımlar atıldığını söyledi.
TARIM KALKINMA SÜRECİNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLIYOR
Şehitoğlu, son yıllarda ortaya konulan uzun soluklu politikaların, sektörün gelişmesi için sağlanan destekler ve benimsenen stratejik yaklaşımlarla, tarımın; gayrisafi yurtiçi hasıldanan dış ticarete, istihdamdan milli gelire kadar Türkiye'nin kalkınma sürecine önemli katkılar sağlayan güçlü bir sektör haline geldiğini bildirdi.
Şehitoğlu, yatırımların öneminin arttığı günümüzde, tarım ve kırsal alanda büyük ölçekli, dünya standartlarına ulaşmış, rekabetçi ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması ile kaliteli üretimin özendirilmesi noktasında AB'ye üyelik sürecinin Türkiye'ye önemli kazanımlar sağladığını kaydetti. Şehitoğlu, şöyle dedi:
"Program kapsamında, belirlenen tedbir ve sektörlere yönelik AB hibe fonlarını dağıtacak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, 18 Mayıs 2007 tarih ve 26526 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5648 sayılı kanunla kurulmuştur. Kurumumuz tarafından, ilk etapta 20 ilde ve 2011-2013 döneminde eklenecek 22 ille beraber, toplam 42 ilde kırsal kalkınmaya yönelik yatırımlar desteklenecektir. Afyonkarahisar ilimizin ilk etap illerimiz arasında olması ilimiz açısından önemli bir kazançtır."
ET VE SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERİNE DESTEK
Şehitoğlu, 2007-2010 yıllarını kapsayan birinci fazda, süt üreten tarımsal işletmelere, et üreten tarımsal işletmelere, et ve süt ürünlerinin işleme ve pazarlanmasına, et ve et ürünlerinin işleme ve pazarlanmasına, kültür balıkçılığının gelişimine ve üretici gruplarının kurulmasına destek verileceğini bildirdi. Şehitoğlu, "2011-2013 yıllarını kapsayan ikinci fazda da çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesine, yerel ürünler ve mikro işletmelerin ekonomik gelişimine, kırsal turizmin gelişimine destek verilecek." diye konuştu.
Şehitoğlu, bu kapsamda, et ve süt üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yüzde 50 ile 65 arasında, et ve süt ürünlerinin işleme ve pazarlamasına yönelik yatırımlara yüzde 50, kültür balıkçılığına yönelik yatırımlara yüzde 50 destek verileceğine dikkat çekti. Üretici gruplarının kurulmasına yönelik yatırımlara yüzde 100 hibe desteği sağlanacağını ve kuruluş masraflarının da karşılanacağına işaret eden TKDK Afyonkarahisar İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, "Ayrıca, ikinci fazda uygulanacak, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesine destek tedbiri kapsamında, arıcılık, seracılık, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve paketlenmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin ekonomik gelişimine destek tedbiri kapsamında yerel ürünler, el sanatları ile kırsal turizmin gelişimine destek tedbirlerinde yüzde 50 hibe deste sağlanacak. Bütün bu desteklere ilaveten, tarım kesiminde finansman olanaklarının artırılması ve finansman kaynaklarının zenginleştirilmesine sağlayacağı katkı bakımından TKDK, hiç kuşkusuz tarımın finansmanında da önemli bir aktör olacaktır." şeklinde konuştu.
TARIM SEKTÖRÜNÜN VERİMLİLİK VE REKABET GÜCÜ ARTACAK
Şehitoğlu, bütün bu destek, faaliyet ve çalışmalar sonucu ortaya çıkacak fotoğrafın, Afyonkarahisar içinde oldukça önemli olduğunu söyledi. Bu sayede, AB kırsal kalkınma destekleri ile Afyon'da tarım sektörünün verimlilik ve rekabet gücünün artacağını aktaran Şehitoğlu, şöyle devam etti:
"Yeni iş imkânları gelişecek ve gizli işsizliğin önüne geçilecek. Tarım ve kırsal nüfusun gelir düzeyi yükselecek ve yaşam koşullarında iyileşme sağlanacak. Tarım sektöründeki yatırımlar artacak, tarım-sanayi entegrasyonuna katkı sağlanacak. Bölgesel dengesizliklerin en aza indirilmesi ile kırsal nüfusun azalmasını ve göçün önlenmesine katkıda bulunulacaktır. AB standartlarında üretim yapan işletmelerin sayısı artacak ve tarımsal ürünlerin Avrupa pazarına erişimi kolaylaşacak. Çiftçi, üretici örgütleri, sivil toplum kuruluşu ve kamu kuruluşlarının proje yapma kapasiteleri gelişecek ve sorun çözmede katılımcılık artacak."
Toplantıya Vali Yardımcısı Niyazi Ergut, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı (ATB) Mehmet Mühsürler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile sektör temsilcileri katıldı.
(CİHAN)
Zaman