Kürtçe iletişim, Diyarbakır'daki kaçak elektrik oranını 10 puan düşürdü

Kaçak elektrik oranında Türkiye birincisi olan Diyarbakır'da önemli değişimler yaşanıyor. Sahaya inerek yörede konuşulan dillerle vatandaşla iletişim

Kaçak elektrik oranında Türkiye birincisi olan Diyarbakır'da önemli değişimler yaşanıyor. Sahaya inerek yörede konuşulan dillerle vatandaşla iletişim kuran Dicle Edaş Diyarbakır İl Müdürlüğü, kaçak oranını 5 ay içinde yüzde 74'ten yüzde 66'ya düşürdü.

Halkla sıcak diyalog tahsilatı da olumlu etkiledi. Aylık tahsilat oranı 13 milyon TL'den 23 milyon TL'ye yükseldi. Ayrıca geçmişten kalan borçlara mahsuben 78 milyon TL tahsilat gerçekleştirildi. İl Müdürü Nihat Nurbaki, elektrik kullandığı halde çeşitli nedenlerle abone olmayan kişiler için de özel bir çalışma yürüttü. Sağlanan kolaylık üzerine 5 ayda 10 bin yeni abone sisteme dahil edildi.

Son yıllarda kamu kurumlarının hizmet etme mantığında yaşanan iyileşme Güneydoğu'da kendini gösteriyor. Bunun en güzel örneklerinden biri Diyarbakır'da yaşanıyor. Geçmişte kaçak elektrik kullanımı ve kesintilerle gündeme gelen şehirde Dicle Elektrik Dağıtım AŞ, hizmet mantığını değiştirdi. Bugüne kadar çoğunlukla büroda mesai dolduran personeli yeniden organize eden Dicle Edaş İl Müdürü Nihat Nurbaki sayesinde sokağa indi.

Önce vatandaşa kesintisiz enerji sunmaya ağırlık veren Edaş, alt yapı eksiklerine gidermeye çalıştı, arızalara anında müdahale etti. Şehirdeki trafo sayısı 1861'den 3154'e çıkarıldı. Kış şartlarında bile minimum kesinti yaşandı. Ardından da oluşturulan ekipler sokakları tek tek dolaşarak hem denetim yaptı hem de vatandaşlarla sağlıklı iletişim kurdu. Kürtçe ve Zazaca konuşan ekipler, kaçak kullanımın zararlarını, yasal müeyyideleri anlattı, biriken borçlar için getirilen taksitlendirme imkânı üzerinde durdu.

Uyarılara rağmen kaçak elektrik kullandığı tespit edilen 2000 kişi hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Vatandaşlarla iletişime geçince ilginç bilgilere ulaştıklarını anlatan İl Müdürü Nihat Nurbaki, kaçak elektrik kullanımının tamamının 'kötü niyet'ten kaynaklanmadığını belirtti. Bazı dolandırıcıların, 'daha az elektrik yakıyor' diyerek içine cihaz yerleştirilmiş saatleri 1000 TL'ye sattığını anlatan Nurbaki, kimilerinin de TEDAŞ görevlisi gibi davranarak vatandaşlardan para aldığını kaydetti.

"1 YILDA KAÇAĞI BİTİRİRİM"

Bazı vatandaşların da ruhsat ve iskan gibi teknik eksiklikler sebebiyle hat çektiremediği için istemeden kaçak elektrik kullandığını belirten Nurbaki, "Gerekli kurumlarla görüşüp iyileşmeler sağlayınca sadece son 5 ayda 10 bin yeni abone kaydettik. Halka kaliteli hizmet sunup, saygılı ve güler yüzlü davranınca karşılığını almaya başladık." dedi.

Dicle Edaş İl Müdürü, kaçak elektriği bitirme konusunda iddialı. Teknik personel ve teknoloji desteği sağlanması halinde 1 yıl içinde Diyarbakır'daki kaçak elektrik oranının makul seviyeye çekilebileceğini vurguluyor. Daha önce hazırladıkları 56 projeyi hayata geçirdiklerini belirten Nihat Nurbaki, sadece 2010 yılında 9 milyon TL yatırım yapacaklarını kaydetti. Merkez ilçeler Sur, Yenişehir, Bağlar ve Kayapınar'da orta-alçak gerilim şebekeleri için ihalenin tamamlandığını, Çermik, Silvan ve Bismil şehir şebekelerinin yeraltına alınmasına başlandığını anlattı. Nurbaki, Ergani, Lice ve Kulp şebekelerinin de iyileştirileceğini söyledi.

Nurbaki, ayrıca Diyarbakır'ın dört girişine yaklaşık 70 kilometre uzunlukta orta refüj aydınlatma sistemi yapılması için proje ve etüt çalışmasının tamamlandığını sözlerine ekledi.