İzmir Ticaret Borsası Vakıfbank'a borcunu ödedi

İzmir Ticaret Borsası (İTB), Vakıfbank'a olan 2 milyon boları borcunu faiziyle birlikte ödedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) nezaretinde b

  İzmir Ticaret Borsası ( İTB ) , Vakıfbank ' a olan 2 milyon boları borcunu faiziyle birlikte ödedi . Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ( TOBB ) nezaretinde borsada Emtia Vadeli İşlemler Piyasası kurulması için gereken mali desteğin sağlanmasına ilişkin TOBB , İTB ile Türkiye Vakıflar Bankası T . A . O . arasında , 7 Temmuz 1995 tarihinde bir protokol imzalanmış ve 2 milyon dolar ödeme yapılmıştı . Sonraki süreçte Vakıfbank , bunun iadesi gerektiğini ileri sürerek , ödeme tarihlerinden itibaren faiziyle birlikte davalılardan tahsiline karar verilmesi için dava açmıştı . Mahkeme , davanın kabulüne 2 milyon doların temerrüt tarihi olan 31 Mayıs 2001 tarihinden itibaren , kamu bankalarının bir yıllık mevduat hesabında ABD Doları ' na uyguladığı en yüksek faizle birlikte davalılardan tahsiline karar vermişti . Karar , Yargıtay 11 . Hukuk Dairesi ' nce de onanmıştı . Daha sonra düzeltilmesi yönündeki istek de ilgili daire tarafından reddedilmişti .

Söz konusu borcun ödenmesine dair kararı 29 Haziran 2010 tarihli meclis toplantısında onaylattıklarnı hatırlatan İTB Başkanı Işınsu Kestelli , ödemesi işleminin yapıldığını açıkladı . Bu kaynağın , bugün Türkiye ' nin alanında tek borsası olan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası ' nın kuruluş çalışmalarında kullanıldığını hatırlatan Kestelli , " Nitekim bugün , başarılarından gurur duyulan bir kuruluş haline gelmiştir . Bu durum , İTB ' nin bu ülkeye sağladığı ciddi bir fayda olarak değerlendirilmelidir . " diye konuştu . Önlerindeki ilk ve önemli hedefin , bir an önce lisanslı depoculuk şirketinin kuruluş çalışmalarını tamamlayarak faaliyete geçirmek olduğunu belirten Kestelli , ayrıca arsa satışından elde ettikleri kaynakla borsaya yeni mülkler kazandırma gayreti içinde olduklarını söyledi .

İTB Başkanı Kestelli , şunları kaydetti : " Borsamız , önümüzdeki dönemde yine İzmir için önemli kazanımlar sağlayacak projelerle ilgili çalışmalarına devam edecektir . Yönetim kurulu adına çalışmalarımıza destek veren tüm meclis üyelerimize teşekkür etmek istiyorum . "