Berham Salih: Topraklarımız üzerinden komşu ülkelere saldırıyı kabul etmeyeceğiz

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin Başbakanı Berham Salih, bölgeden komşu ülkelerin güvenliğini bozmaya yönelik hiçbir faaliyeti kabul etme

  Irak ' ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin Başbakanı Berham Salih , bölgeden komşu ülkelerin güvenliğini bozmaya yönelik hiçbir faaliyeti kabul etmeyeceklerini söyledi . Türkiye ' deki demokratik açılımları büyük bir fırsat olarak gördüklerini kaydeden Berham Salih , açılımlardan faydalanılması gerektiğini belirtti .

Türkiye – Irak İş Forumu toplantısının ardından soruları cevaplandıran Salih , bu tür konferansların ülkenin kuzeyinde yapılabilmesinin bölgedeki güvenlik durumunun ne kadar iyi olduğunu gösterdiğini belirtti , bunun da bölgenin ilerlemesine yardımcı olacağını dile getirdi .

Türk şirketlerinin Irak ' ın hem kuzeyinde hem de genelinde kalkınmaya yardımcı olduğunu vurgulayan Salih , zaman zaman ortaya çıkan sorunların da ikili görüşmelerle giderildiğini ifade etti .

Terör örgütü PKK ' ın saldırılarına devam etmesi durumunda Türkiye ile bölge arasındaki ticaretin ne yönde etkileneceğinin sorulması üzerine Salih , güvenlik sorunlarının her zaman ticarete olumsuz yansıdığını belirtti . Bölgeden komşu ülkelerin güvenliğine zarar verecek hiçbir faaliyeti kabul etmeyeceklerini vurgulayan Salih , şunları söyledi : " Biz komşu ülkelerin iç işlerine karışmak istemiyoruz . Onların da bize karışmalarını istemiyoruz . Aynı zamanda bölge topraklarından komşu ülkelere saldırılmasını kabul etmiyoruz . "

Şiddetin hiçbir sorunu çözmeyeceğini ifade eden Berham Salih , Türkiye ' deki demokratik açılımları büyük bir fırsat olarak gördüklerini , bu fırsattan faydalanılması gerektiğini söyledi .

PKK konusunda Türkiye ile beraber hareket edip etmeyeceklerinin sorulması üzerine Salih , bölgesel yönetim olarak Irak ' ın bir parçası olduklarını ve bölgenin emniyetinin sağlanmasında kendilerine sorumluluk düştüğüne dikkat çekti . Güvenlik sorunun tek taraflı halledilemeyeceğini ifade eden Salih , " Komşu ülkelerin de bizimle beraber çalışmaları lazım . " dedi .

Türk Hava Yolları ' nın merkezi hükümetle yaşadığı sorunlar nedeniyle Başbakan Nuri el Maliki ' yi aradığını belirten Berham Salih , sorunun çözüleceği sözünü aldığını ekledi .