Özgür Yaşam Derneği'nden Kürt Edebiyatı Paneli

Hakkari Özgür Yaşam Derneği "Klasik ve Modern Kürt Edebiyatı ve Kürt Edebiyatı'nda Dengbejliğin Yeri" konulu bir panel düzenledi.

Özgür Yaşam Derneği'nden Kürt Edebiyatı Paneli
  İl Kültür Merkezi ' nde düzenlenen panele Belediyle Başkanı Dr . Fadıl Bedirhanoğlu , yazarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı . Programda ilk önce Mela Ahmet Tur , panelin ruhunu , amacını ve genel olarak içeriğini yansıtan Rum Suresi ' nin 22 . ve Hucurat Suresi ' nin 13 . ayetinin okuması ve Kürtçe meallerinin yapılmasıyla başladı . Program sunucusu ve Özgür Yaşam Derneği Genel Sekreteri İdris Kaval , Kürtçe olarak kısaca Özgür Yaşam Derneği ' nin ne zaman ve ne için açtıklarını , hangi alanlarda ne amaç ve vizyonla faaliyetlerde bulunduğunu , özellikle bu panelin hangi sebeplerle ve hangi amaçla düzenlediği hakkında bilgi verdi .
Kürt dili hocası ve panelin moderatörü Adem Caner de panelistleri tanıtıp , çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra , Özgür Yaşam Derneği ' nin Kürt dili üzerine yaptığı bu etkinliğin önemine dikkat çekti .
Araştırmacı Yazar Tehsin İbrahim Doski ise , klasik Kürt edebiyatını binli yıllarda yaşayan Baba Uryan Hemedani ile başlatarak , Melaye Ciziri , Melaye Bateyı , Ahmed-i Hani ve Feqiye Teyranı ' nın çalışmaları ve bunların Kürt edebiyatındaki katkıları hakkında detaylı bilgiler verdi . Özellikle Hakkari mirlerinden Pertev Beg ' in çalışmalarının çoğunun kayıp olduğu ifade eden Doski , eldeki verilerden Pertev Beg ' in önemli bir edebi şahsiyet olduğunu da kaldetti .
Yazar Abdulkadir Kızılkaya da , Kürt edebiyatında dengbejliğin ne kadar önemli bir müessese olduğunu , özellikle de sözlü edebiyatın yazılı edebiyatın temelini oluşturduğunu ve birçok tarihi olayın bu vesile ile bugünlere kadar ulaştığını kısa örneklerle açıkladı .
Yazar Ayhan Geveri ise , modern Kürt edebiyatında Hewar Dergisi ' nin ve Nübihar Dergisi ' nin modern Kürt edebiyatına katkıları ve Nübihar Dergisi ' nin kurumsal kimliğinden söz ederek , modern Kürt edebiyatına katkıları olan Mehmet Uzun , Zend Dergisi ve Hakkarili Abdurrahim Zapsu ' dan ve çalışmalarından değişik örnekler verdi .
Son olarak Hakkari Belediye Başkanı Dr . Fadıl Bedirhanoğlu da , bu panel için katılımcılara ve Özgür Yaşam Derneği ' ne kısa bir teşekkür konuşması yaptı . Panel daha sonra soru cevap şeklinde sona erdi .