Mesudiyeliler, Melet Irmağı'nı kirleten maden işletmesine şikayete gidiyor

Ordu'nun Mesudiye ilçesinde çeşitli sivil toplum kuruluşları ilçenin içinden gelen Melet Irmağı'nı kirleten Sivas'ın Koyulhisar ilçesindeki maden ocağ

Ordu'nun Mesudiye ilçesinde çeşitli sivil toplum kuruluşları ilçenin içinden gelen Melet Irmağı'nı kirleten Sivas'ın Koyulhisar ilçesindeki maden ocağına giderek duruma tepki gösterecek.

Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül'le birlikte birçok ilçe belediye başkanı ve sivil toplum kuruluşlarının da tepki gösterdiği çevre kirliliğiyle ilgili konuşan Ankara Mesudiyeliler Derneği Başkanı Nuri Özmen, "Yöremizin hayat kaynağı ırmağımızın yıllardır süregelen kirliliğine son vermeye karar verdik. Bu amaca ulaşmak ve sözünü ettiğimiz kirliliğe karşı savaşmak için tüm yetkilileri ve özellikle Ordu halkını, işbirliğine çağırıyoruz." dedi.

Melet ırmağının kirliliği, onu belli bir oranda arıtıp içme suyu olarak kullananları, günlük yaşamında kullanma suyu olarak yararlananları tehdit etmekle kalmadığını belirten Özmen, "Zaman zaman içine salınan kimyasal atıklar yüzünden, Melet Irmağı'nda yaşayan başta balıklar olmak üzere tüm öteki canlılar da ölüyor. Böylece doğal denge bozulmuş oluyor. Sonuçta Melet Irmağı'nın doğduğu yerden başlayarak Mesudiye, Gölköy, Gürgentepe, Ulubey ve Ordu merkezleri ile ırmak kenarındaki köyler kirli ve zehirli suya mahkum ediliyor." diye konuştu.

Özmen'in verdiği bilgiye göre, Melet Irmağı'nı kirlenmesine sebep olan Menka isimli madencilik şirketi bilindiği gibi Sivas ili, Koyulhisar ilçesine bağlı Ortakent (eski adı Sisorta) beldesi Çandır köyü sınırları içinde 1980 yılından beri kurşun, çinko, bakır madeni çıkarıyor. Bu nedenle orada şirketin flotasyon tesisi var. Söz konusu madenin işletilmesi sırasında katı atıklar oluşmakta. Bu katı atıkların doğaya zarar vermemesi için yasal kurallara uymak zorundadır. Bu arıtma işleminin gerektiği gibi yapılmadığı iddiasıyla yöre insanı yetkili mercilere şikayette bulunduğu halde bir sonuç alınamadı."

Ayrıca Özmen, karşı karşıya bulundukları tehlikenin bir an önce giderilmesini sağlayacak önlemlerin alınması amacıyla 30 Haziran 2010 Çarşamba günü söz konusu maden işletmesinin bulunduğu yöredeki uygun bir alanda basın açıklaması yapacaklarını, bu nalamda herkesi bu etkinlikte yanlarında görmek istediklerini kaydetti.