Milli Eğitim Bakanı Çubukçu: 6. ve 7. sınıflarda SBS kademeli olarak kalkıyor

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 3 yıl önce uygulamaya konan Seviye Belirleme Sınavı (SBS)'nı kademeli olarak 6. ve 7. sınıflarda kaldırdıklarını aç

  Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu , 3 yıl önce uygulamaya konan Seviye Belirleme Sınavı ( SBS ) ' nı kademeli olarak 6 . ve 7 . sınıflarda kaldırdıklarını açıkladı . Bakan Çubukçu , " Seviye Belirleme Sınavı sadece 8 . sınıfta yapılacak ve 8 . sınıf konularına odaklı olacak . " dedi .

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu , ' Ortaöğretime Geçiş Sistemi ve Seviye Belirleme Sınavı ' na ilişkin basın toplantısı düzenledi . Uygulanan üç sınavlı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi ' nin okul dışı kaynaklara yönelimi artırdığını belirten Çubukçu , " Okulun eğitim sistemindeki merkeziliğini kaybetmesine yol açtığına ve çocukların sosyo-psikolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkilediğine yönelik kamuoyunda geniş bir uzlaşı bulunuyor . " diye konuştu .

Seviye Belirleme Sınavı ' nın , özellikle 11-14 yaş aralığındaki çocukları olumsuz etkilediğine dikkat çeken Çubukçu , " Bunun yanı sıra bakanlığım ve şahsım , konuyla ilgili öğrenci ve velilerden sayısız mektup aldık . Bu da sistemi gözden geçirmeye , olumlu ve olumsuz yönleriyle Seviye Belirleme Sınavları ' nın eğitim sistemimiz içindeki yerini tespit etmeye yönelik Bakanlığımızca yapılan çalışmaları pekiştiren bir husus oldu . " diye konuştu .

Yaklaşık bir yıldır bu konu üzerinde çalıştıklarını ve tüm paydaşlarla konuyu ayrıntılı olarak görüştüklerini belirten Çubukçu , şöyle devam etti : " Yapılan tüm bu çalışmalar sonucunda , seviye belirleme sınavının genel olarak öğrenci , veli , öğretmen ve okul sistemi üzerinde olumlu örneği bulunmakla birlikte , olumsuz özelliği de bulunduğu tespit edildi . Bunların en önemlilerinden biri , çocuklarımızın sınav odaklı çalışmaktan sosyal etkinliğe vakit ayıramamaları . Ben gittiğim bir çok yerde , ' kızım keman kursunu bıraktı ' , ' oğlum basketbol kursunu bıraktı . . . Siz de bunları yakından biliyorsunuz . "

SBS , 6 . VE 7 . SINIFLARDA KADEMELİ OLARAK KALKIYOR

Bu sonuçlar değerlendirildiğinde , Seviye Belirleme Sınavı ' nı 6 . ve 7 . sınıflarda kademeli olarak kaldırma kararı aldıklarını hatırlatan Çubukçu , " Sarmal yapı içeren müfredat doğrultusunda Seviye Belirleme Sınavı , sadece 8 . sınıfta yapılacak ve 8 . sınıf konularından sorumlu olacaklar . " dedi .

Yeni düzenleme ile 2010-2011 eğitim öğretim yılında 6 . sınıfta başlayan öğrencilerin sınava girmeyeceğini dile getiren Çubukçu , " Bu öğrenciler , 2011-2012 yılında da 7 . sınıf öğrencisi olarak sınava girmeyecekler . Fakat , bu yıl 6 . sınıfta olup , eski sisteme uygun olarak sınava giren öğrencilerimiz , 7 . ve 8 . sınıflarda da sınava girecekler . Bu yıl 7 . sınıfta olup SBS ' ye katılan öğrencilerimiz yine eski sisteme uygun olarak 8 . sınıfta da sınava girip , bu şekilde ortaöğretim kurumlarına yerleşecekler . " diye konuştu .

SİSTEM İLE ÖĞRENCİLER AŞIRI STRES VE KAYGIDAN UZAKLAŞMIŞ OLACAK

Çubukçu , yeni sistem ile öğrencileri ' sınavdan değil ama sınav odaklı bir sistemden , aşırı stres ve kaygıdan uzaklaştırmış olunacağını ' umut ettiğini ifade etti . Çubukçu , " Velilerimizin sırtındaki büyük ekonomik yükü de kaldırmayı hedeflediğimizi belirtmek isterim . " şeklinde konuştu .

Yeni düzenlemenin , ortaöğretimin yeniden yapılandırılması çalışmalarını desteklediğini kaydeden Çubukçu , " Dolayısıyla Seviye Belirleme Sınavı ' nda yapmış olduğumuz bu düzenleme bir geriye dönüş olarak algılanmamalıdır . " diye konuştu .

Çocukların sınavda elde ettikleri başarıların hayat başarısı olarak algılanmaya başladığına dikkat çeken Çubukçu , " Bu yanlış algının da kaldırılması gerektiğine inanıyorum . Sınavda elde edilen başarının , hayattaki başarı ile aynı anlama gelmediğinin altını çizmek istiyorum . " dedi .

Öğrencilerin kişisel gelişimini ve sosyal katılımını öncelikli kılan ; genel ortaöğretimle mesleki ortaöğretim arasında yatay ve dikey geçişleri sağlayan daha etkin bir yapıya gereksinim duyulduğunun açık olduğunu vurgulayan Çubukçu , şöyle devam etti : " Ortaöğretimde gerçekleştirilecek olan yeniden yapılanma ile önümüzdeki yıllar içerisinde genel liselerin tamamı Anadolu Liselerine ve Meslek Liselerine dönüştürülecek , okullar arasındaki niteliksel farklılıklar bu şekilde ortadan kaldırılacak , okul çeşitliliği de en aza indirilecektir . Böylece sınavlara duyulan ihtiyaç da minimuma düşecektir . "

Çubukçu , konuşmasında , 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ' nda , çocukların kendisinden bayram hediyesi olarak SBS ' lerin kaldırılmasını istediğini de hatırlattı .