Selçuklu şaheseri Kargıhan'da tapulama çalışmaları tamamlandı

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Beydiğin köyü İpek yolu üzerinde bulunan tarihî Anadolu Selçuklu şaheseri Kargıhan'da tapulama çalışmaları sona er

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Beydiğin köyü İpek yolu üzerinde bulunan tarihî Anadolu Selçuklu şaheseri Kargıhan'da tapulama çalışmaları sona erdi.

Manavgat Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu, Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1230–1245 yıllarında yaptırılan 765 yıllık tarihi hanın Manavgat Kaymakamlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2 yıl içinde restore edilerek kültür turizmine kazandırılacağını söyledi.

Beydiğin köyünde 3 ay önce başlayan tapulama çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Türkoğlu, restore ve onarım çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacağını kaydetti.

Kargıhan'ın Manavgat Konya arasında yıkılmayan ayakta kalan tek Selçuklu hanı olduğunu belirten Türkoğlu, tarihi yapıyı 2 yıl içinde aslına uygun bir şekilde onararak kültür turizmine kazandıracaklarını ifade etti.

Türkoğlu, "Han yerinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda tapu kayıtlarında olmadığı için Beydiğin köyünde 3 ay önce tapulama çalışması başlattık. Tarihi handa tapulama çalışması tamamlandı. Önümüzdeki günlerde 765 yıllık hanın restore çalışması çalışmalarına başlanacak. Restorasyonun 2 yıl süreceğini tahmin ediyoruz. 2 yıl sonra onarım çalışmaları tamamlanınca bölgenin tek Selçuklu eseri Kargıhan'ın avlusunda kahve içilecek seviyeye geleceğine inanıyorum. " diye konuştu.

KARGIHAN

Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Akdeniz ile İç Anadolu'yu birbirine bağlayan yol Kesikbeli mevkiinde kervansaray olarak kullanılan Kargıhan, 46 metre eninde 50 metre boyunda taş yapıdan oluşuyor.

Yaklaşık 765 yıllık Kargıhan'ın ana giriş kapısının karşısında 56 santimetre uzunluğunda ve 58 santimetre derinliğinde hayvanlar için 20 teknelik yemlik bulunuyor. Odaların hepsinin tavanında hava bacaları bulunuyor. Ayrıca hanın tek kişilik 44 odası, mescidi, misafir ağırlama holü, yeraltı sıcak su sitemi, hamamı, mal satım alanları ve kütüphanesi de bulunuyor.