Türkiye'deki zengin nüfusu yüzde 6,5 arttı.

Merrill Lynch'in Dünya Varlık raporu, dünyadaki zenginlerin Türkiye'dekilere göre krizden daha olumsuz etkilendiğini ortaya koydu.

Merrill Lynch'in 2010 yıllık Dünya Varlık raporu, krizin zenginler üzerindeki etkisinin kaybolmaya başladığına işaret etti.

Rapora göre; dünyada 1 milyon dolar ve üstünde yatırım yapabilir parası bulunan varlıklı kişilerin sayısı yüzde 17 artışla 10 milyona ulaşırken, varlıkları da 39 trilyon doları buldu.

Bu denli yoğun olmasa da Türkiye'de de benzer bir durum yaşandı. Türkiye'de varlıklı kişilerin sayısı yüzde 6,5 artışla 35 bin 900'e çıktı. Raporda Türkiye'deki toplam varlık miktarına yer verilmedi.

Merrill Lynch Varlık Yönetimi Yatırım Başkanı Bill O’neil, raporla ilgili olarak şunları söyledi: “Türkiye'de varlıklı kişilerin oranı yüzde 6,5. Bu dünya'daki yüzde 17 artışın altında. Varlığı destekleyici unsur olarak 2009'da piyasa değerinin %97,8 oranında yükselmesini ve bankalar arası faiz oranının %9,5'e düşülmesini gösterebiliriz. Gayri Safi Milli Hasıla’nın 2009'da 518 milyar dolara düşmesi ve sanayi üretiminin % 11 daralması da tabii ki, Türkiye'nin dünya toparlanmasının altında kalmasına neden oldu. 2010'da Gayri Safi Milli Hasıla’nın %3,4'lük bir ivme kazanacağını tahmin ediyoruz.”

Raporda, gelişmekte olan ülkelerdeki varlık toparlanmasında Asya-Pasifik'in lider, Bric ülkelerinin ise bölgesel büyüme için itici güç olmaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Raporda gelişen ülkelerdeki varlıklı kişilerin toparlanması daha da güçlenirken dünyadaki varlıklı kişi nüfusunun ve varlıklarının büyük bölümünün ABD, Japonya ve Almanya'da yoğunlaştığına işaret edildi.

2009'da zenginler öngörülebilir getirileri ve nakit akışını tarcih etti. Hisse senetleri portföy payları yüzde 25'ten 29'a çıkarken, nakit pozisyonlarında küçük düşüşler yaşandı.

Raporda, konut tipi emlak yatırımlarımlarının payı da yüzde 48 olarak belirtildi.

Krizin ardından varlıklardaki toparlanmayla birlikte gelişmekte olan ülkelere de yatırım planları hızlandı.

Zenginler kendi bölgelerinden çok gelecek vaadeden ülkelere yönelmeye başladı.

Kuzey Amerika ve Avrupa'daki varlıklı kişiler Asya-Pasifik bölgesine yönelirken Avrupadakilerin Kuzey Amerika'ya ayırdıkları portföy paylarını artırması bekleniyor.

Zenginlerin tutku yatırımlarını bu sene lüks koleksiyonlar oluşturdu.

Sanat eserleri ise bu yatırımlar içinde kilit rol oynamaya devam etti.

Zenginler başta sağlıklı yaşam ve seyahat olmak üzere yaşam tarzı harcamalarına geri döndü.


ntvmsnbc