Saka değil: Pasaporta yüzde 50 indirim geldi

Ve kamuoyu tepkisi sonuç verdi. 6 aylık pasaport harcı 126 TL'den 65 TL'ye, 1 yıllık pasaport harcı da 180 liradan 95 liraya indirildi... Pasaport defteri yenileme ücreti 138 TL'den 50 liraya düşürüldü



Ve kamuoyu tepkisi sonuç verdi. 6 aylık pasaport harcı 126 TL'den 65 TL'ye, 1 yıllık pasaport harcı da 180 liradan 95 liraya indirildi... Pasaport defteri yenileme ücreti 138 TL'den 50 liraya düşürüldü



Dünyanın en pahalı pasaport harçlarını ödeyen Türk halkına bu sabah beklenmedik müjdeli bir haber geldi. Pasaportlar için 138 lira olan değerli kağıt bedeli (cüzdan parası) 50 liraya düşürüldü. Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, konsolosluklarca verilen pasaportlar dahil 6 aya kadar olan pasaport harcı 126.05 liradan 65 liraya, 1 yıllık pasaport harcı 180.15 liradan 95 liraya indirildi. Maliye Bakanlığı'nın, ''Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliği'' ile 'Harçlar Kanunu Genel Tebliği'' de Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanmasıyla yeni fiyatlar yürürlüğe girmiş. Tam yaz tatili öncesi ve birçok ülkeye vize kalkmışken gelen fiyat indirimi vatandaşı sevindirdi.


YURTDIŞINA TIRPAN
210 sayılı Kanun'a ekli ve 5281 sayılı Kanun'la değişik Değerli Kağıtlar Tablosu'nda yer alan pasaportların bedelleri de artık 50 lira olarak belirlendi. Pasaport harçlarının hesaplanmasında da değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemeye göre yurtdışından çok daha ucuza alınan pasaportların da önüne geçiliyor. Konsolosluklarca döviz cinsinden alınmakta olan pasaport harç tutarlarının hesaplanmasına esas olacak emsal sayı yeniden tespit edildi. Konsolosluklarca döviz cinsinden alınmakta olan harç miktarlarının hesaplanmasında esas teşkil edecek emsal sayılarda pasaport, vize, ikamet tezkeresi ve yabancılara çalışma izin belgesi harçlarını düzenleyen 6 sayılı liste için 0.40 olarak uygulanan emsal sayı, bugünden itibaren 0.75 olarak belirlendi.

ÇİPLİLERDE DE GEÇERLİ
Değerli kağıt bedeli 138 50
6 aylık pasaport 126 65
1 yıllık pasaport 180 95
2 yıllık pasaport 304 155
3 yıllık pasaport 424 220
5 yıla kadar  616 310

20 GÜN OLDU ÇİPLİ'DE İŞLER DÜZELMEDİ!
Çİpli pasaport uygulamasında on-line randevu için oluşturulan www.epasaport.gov.tr sitesine gelen yorumlar, vatandaşların çektiği çip
işkencesini gözönüne serdi. Siteye gelen vatandaş yorumlarından bazıları şöyle:

- Murat Çamur: 16 Haziran 2010 tarihinde Bağcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne pasaport başvurusunda bulundum. 18 Haziran 2010 tarihinde pasaportum teslim edildi. İlgili birimdeki arkadaşların hepsine özverili çalışmaları ve sıcak, güleryüzlü yaklaşımlarından ötürü teşekkürlerimi borç bilirim. Allah devletimize zeval vermesin.

- Volkan Şenol: 2 Haziran'da pasaport için başvuru yaptım. Merak ettiğim; bazı vatandaşlar 2-3 günde pasaportuna sahip oluyor. Benim 11 iş günü oldu. Bir de bu hat niçin kuruldu anlamadım. Ama acelesi yok. Nasıl olsa bir gün gelecek.

- Atalay Yıldız: Ben 10 gün önce başvurdum; hala gelen giden yok. Nasıl  sistem bu? Bazıları 3 günde alıyor. İstanbul'dan başvurdum; 10 gün geçti. Vizem yetişmiycek. Vatandaşı mağdur etmenin ülkemizde sınırı yok. Bir de oraya yazmışsınız; maksimum 8 gün diye. Allah aşkına pasaportum şu anda nerede söyleyin? İhtiyacım var; acilen gelsin; vize için çok geç kaldım.

TESLİMAT SÜRESİ NİYE FARKLI?
- Nadir Alkan: Pasaportumu bugün sabah aldım. Görünüş olarak dış profil güzel olmasına rağmen çipli kişisel bilgilerin buluduğu alan çok basit ve ucuz gözüküyor. Özellikle çektirdiğim resim dijital olarak çok kötü aktarılmış. Ben kendimi tanıyamadım; pasaport kontroldeki görevlinin ne düşüneceği hakkında hiçbir fikrim yok. Çünkü oldukça kötü basılmış. Ya bir sıkıntı yaşarsam...

- Özden Uysal: 7 Haziran'da pasaport almak için başvuruda bulundum. 14 Haziran itibarıyla halen pasaportumu alamadım. Bazı arkadaşlar 3 günde pasaportunu aldığını yazmış. Nasıl oluyor bu farklı teslimat süreleri?

- Necdet Sancar İşciel: 11 Haziran Cuma günü yeni pasaport almak üzere Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne başvuru yaptım. 14 Haziran Pazartesi (sadece bir iş günü sonra) sabah saat 10.00'da pasaportum bana evimde teslim edildi. Emeği olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

- Mehmet Faik Demirez: 8 Haziran'da internetten randevu ile başvurumu yaptım. 11 Haziran'da pasaportum adresime ulaştı. Şişli Emniyet Müdürlüğü'ndeki değerli memurlara ilgileri ve başarılı çalışmaları nedeniyle teşekkür ederim.

Soner ARIKANOĞLU/ANKARA


Akşam