Almanya'da cinsel tacize karşı 'erken uyarı' sistemi

Almanya'da polis, önemli toplumsal sorunlar arasında sayılan cinsel tacizlerin önünü almak için yeni formüller geliştiriyor. KRV Eyalet Kriminal Daire

Almanya'da polis, önemli toplumsal sorunlar arasında sayılan cinsel tacizlerin önünü almak için yeni formüller geliştiriyor. KRV Eyalet Kriminal Dairesi, cinsel tacizcilere karşı 'Erken Uyarı Sistemi' kurdu.

Almanya'da, toplumun önemli sorunları arasında sayılan cinsel taciz olaylarının ardı arkası kesilmiyor. Son olarak Köln'deki bir ilkokulda görevli olan öğretmen J.B. hakkında sınıf gezisinde henüz 7 yaşında olan göçmen kökenli bir erkek öğrenciye tecavüz ettiği iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Kriminal Dairesi cinsel tacizlerin önüne geçmek için yeni bir formül geliştirdi. Kriminal daire, cinsel tacizcilere karşı erken uyarı sistemi kurdu.

Konuyla ilgili tecrübelerini dile getiren Eyalet Kriminal Dairesi'den (LKA) Stefan Thomassen, cinsel tacizcilerin çok sinsi ve uzun vadeli planlar kuran kişiler olabildiğine vurgu yapıyor. Bazı cinsel tacizcilerin, 12-15 yaşlarında erkek çocuğa sahip dul kadınları hedef aldığını, ileride bir gün bu çocukları taciz etmek için onlara üvey baba olarak yanaştığını bildirdi. Böyle bir yolu deneyen bir adamın defalarca hüküm giyip cezaevinde yattığını bildiren Thomassen, ancak kişinin hapisten çıkınca, ergenlik çağında bir erkek çocuğa sahip olan bir annenin yanında yer bulmayı başardığını kaydetti. Thomassen, "Bu süreçte biz kişiyi çözdük ve tam olarak analiz ederek izlemeye aldık. Müdahale ediyoruz. Ancak konunun aktarıldığı kadın duyduklarına inanmak istemedi." dedi.

Söz konusu vaka, LKA bünyesinde yeni kurulan Erken Uyarı Merkezi için real ve tipik bir olay. Merkezin amacı, cinsel tacizcilerle nasıl mücadele edileceğine dönük konseptler geliştirmek, tacizcilerle ilgili mevcut tüm enformasyonları toplamak ve analiz etmek. Tacizci ve tacizci olabileceğinden şüphelenilen kişinin hangi suçları işlemiş, hakkında hangi mahkeme kararları verilmiş, psikolojik durumu nedir; gibi bilgiler oluşturulan kurulun üyeleri tarafından birlikte analiz edilecek. Bu kurullarda ise hukukçular, polis memurları ve yerel makamların temsilcileri yer alıyor. Bu şekilde, şüpheliye dönük kişisel korunma konsepti geliştirilecek.

LKA Şefi Wolfgan Gatzke, Erken Uyarı Sistemi kurulmadan önce iki yıl boyunca sistemin üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Biz bunu, bir tür erken uyarı sistemi olarak görüyoruz. Riskleri görme ve karşı eyleme geçebilmek için bir şans olarak görüyoruz." dedi.

Cinsel tacizden hüküm giymiş olanları takibat altında oldukları hakkında bilgilendirdiklerini ifade eden LKA Şefi Gatzke, "Bir yandan toplumun güvenliğini garanti altına almamız gerekiyor. Diğer yandan mahkumların özgürlük kişisel haklarına dikkat etmemiz gerekiyor." dedi. KRV'de cinsel tacizden hüküm giymiş ve yakında tahliye olacak olan 25 kişi var. LKA görevlileri, suça geri dönmelerin yüzde 50'sinin ilk altı ay içinde gerçekleştiğinin farkında olduklarını vurguluyor.