Pkk'ya Karşı Sınırda Düzenleme Önerisi

Tarihçi Cezmi Yurtsever, Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Gediktepe Köyündeki karakol saldırısında 9 askerin şehit edilmesi olayının gerçekleştiği bölgenin sınır haritasını İngiliz kadın casus Gerttrude Bell'in hazırladığını söyledi

Tarihçi Cezmi Yurtsever, Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Gediktepe Köyündeki karakol saldırısında 9 askerin şehit edilmesi olayının gerçekleştiği bölgenin sınır haritasını İngiliz kadın casus Gerttrude Bell'in hazırladığını söyledi. Yurtsever, "En kısa zamanda Türkiye- Irak sınırında düzenleme yapılarak tampon bölgenin ortadan kaldırılması gerekir. Aksi halde PKK'nın kontrolündeki kurtarılmış bölge ve Gediktepe baskınındaki gibi olaylar hiç bitmeyecek" dedi.
Yurtsever, yaptığı açıklamada, Türkiye- Irak-İran sınırlarının kesiştiği noktada bulunan Hakkari'nin Şemdinli ilçesi sınır Gediktepe Karakoluna yapılan PKK saldırısı ve 9 askerin şehit olmalarının arkasındaki tarihi stratejik ihmaller de ortaya çıkmaya başladığını belirterek, "Gediktepe sınır karolunun bulunduğu yer ile ilgili olarak yapılan Google-earth uydu fotoğraf ve sınır çizim haritasına göre sınırların kesiştiği bölgede eni-1 ile 3, boyu ise 15 kilometreyi bulan Irak toprakları durumundaki dil
gibi ara bölge Türkiye ile İran sınırları arasında bulunuyor. Bu bölge tamamıyla PKK'nın kontrolünde ve Gediktepe sınır karakoluna saldırı da buradan yapıldı. Bölge günümüzde PKK'nın barınma, eğitim ve Türkiye sınır bölgelerine saldırı üssü olarak kullanılıyor. Irak'a ait ara bölge, PKK için kurtarılmış topraklar olarak da biliniyor" dedi.

"SINIR ÇİZİMİNİ ÜNLÜ İNGİLİZ KADIN CASUS GERTRUDE BELL HAZIRLADI"
Türkiye-Irak sorunlu sınır çizimi çalışmalarını ünlü İngiliz haritacı ve casus Gertrude Bell'in başlattığını ve Gertrude Bell'in aynı zamanda ünlü ajan Lawrence'nin de hocası olarak bilindiğini kaydeden Tarihçi Cezmi Yurtsever şunları söyledi:
"Gertrude Bell, 1900-1914 yıları arasında Musul-Kerkük-Erbil ve Süleymaniye bölgesinde aşiretler arasında defalarca dolaştı, fotoğraflar çekti ve yörenin haritalarını çizdi. Türkiye'nin 1923 yılında imzaladığı Lozan Anlaşmasında Türk-Irak sınır çizgisinin açık bırakılması ve sonrasında Musul-Kerkük'ün Irak devleti sınırları içine alınması ve sadece Hakkari Sancağı'nın Türkiye'ye bırakılması tezlerinin de sahibi Gertrude Bell'dir. Türkiye ve İngiltere sömürgesi Irak yönetimi arasında 1924 yılında sınır
çizimi başlatılması anlaşması yapıldı. Ve sınır çizimi Gertrude Bell'in görüşleri doğrultusunda Türkiye adına Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras ve İngiltere'nin Irak Büyükelçisi Şarl Lindzey arasında gerçekleşen diplomatik görüşmeler sonrasında kabul edildi. Burada ilginç olan ise Türkiye-Irak sınır çizgisinin Türkiye'de kalan Şemdinli ilçesi sınırlarının tespitinde her türlü eşkıyalık, silahlı olaylar için uygun ara bölgenin de bulunmasıdır."

"TÜRKİYE-IRAK SINIRINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILMALIDIR"
Türkiye, PKK eylemlerinin başlaması ile birlikte adı geçen tampon bölgenin kontrolünü sağlayacak ülkeler arası bir irade bulanamadığını ifade eden Yurtsever, günümüzde PKK'nın eylem üssü ve kurtarılmış bölgesi olarak kullandığı tampon bölgenin tarihi stratejik bir cinayetin ürünü olduğunu ifade etti. Yurtsever, "Günümüzde de bu sorunun çözümünde muhatabı ABD ile birlikte Kuzey Irak Kürt yönetimidir. En kısa zamanda Türkiye- Irak sınırında düzenleme yapılarak tampon bölgenin ortadan kaldırılması gerekir.
Aksi halde PKK'nın kontrolündeki kurtarılmış bölge ve Gediktepe baskınındaki gibi olaylar hiç bitmeyecektir" şeklinde konuştu.