Çıldır Gölü'nde ufak adayı mesken tutan kuşlar ziyaret edilmekten hoşlanmıyor
Doğu Anadolu Bölgesi'nin ikinci büyük gölü olan Çıldır Gölü'nün ortasında bulunan ufacık adaya yüzlerce kuş yumurtlamak için akın ediyor.
B
Başta martı, Karabatak, Balıkçıl ve Tulumboğaz olmak üzere çeşitli kuş türünü barındıran ve Kuş Adası denilen bu minik ada, araştırmacı kuşseverlerin dikkatini çekiyor. Ziyaretçilerin kısa bir sandal keyfinin ardından ulaştığı adada kuş yumurtaları ve yavruları olduğu için kuşların gelen ziyaretçilerden rahatsız olduğu gözleniyor. Ziyaretçilerin adaya çıkmasını engellemek için zaman zaman saldırdıkları da görülüyor. Özellikle martıların yoğun olarak yaşadığı küçük adada, gelen ziyaretçilerin üzerinde bir süre tehlikeli uçuşlar yapan kuşlar daha sonra gölün serin suları üzerinde ada ziyaretçilerini izliyor. Ziyaretçilerin yavrulara ve yumurtalara dokunmaması için çabalayan kuşlar, başarılı olamasalar da gerçekleştirdikleri uçuş ve rahatsız edici seslerle ziyaretçilerin adadan kısa sürede ayrılmasını sağlıyor.
Çıldır Gölü'nün kışın başta kızak keyfi olmak üzere çeşitli güzelliklerine hayran kaldığını ve Gölü ziyaret etmek için Giresun'dan geldiğini belirten Recep Gül, kışın güzellikleri yanı sıra yazın da gölün muhteşem doğal güzelliği olduğunu vurguladı. Gölde bulunan Kuş Adası'na hayran kaldığını ifade eden Gül, adaya yaklaştıklarında kuşların üzerlerinde toplanarak uğultulu sesler çıkardığını, bazı kuşların saldırıya geçtiklerini ancak başarılı olmadıklarını anlattı. Adanın keşfedilmeyi bekleyen doğal güzellik olduğunun altını çizen Gül, ilk defa geldiği gölde, kuşlara hayran kaldığını dile getirdi.
Adada kuşların yumurta ve yavruları yer aldığı için kuşların rahatsız olduğunu ve saldırganlaştığını anlatan Gölebakan Köyü sakinlerinden Gökhan Kılıç ise özellikle kuşların yeni yavru çıkarma zamanında adaya yaklaşamadıklarını belirtti. Adada 4 kuş türünün yaşadığını anımsatan Kılıç, gölde bu yıl yükselen su seviyesi nedeniyle adanın büyük kısmının sular altında kaldığını vurguladı. Kuş Adası ile birlikte gölde Akçakale Adası'nın da yer aldığını dile getiren Kılıç, ada üzerinde barınan Balıkçıl, Tulumboğaz, Karabatak ve Martıların yazın adaya uğradıklarını, kışın ise Karadeniz'e göç ettiklerini anlattı.