Yılmaz: 'İstikrarı Sağlamak Yıllar Sürebilir' İstanbul

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, global mali krize ilişkin, istikrarı sağlamanın yıllarca sürecek bir eylem olabileceğini, en büyük zorluklardan birinin bu olduğunu bildirdi.

  Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz , global mali krize ilişkin , istikrarı sağlamanın yıllarca sürecek bir eylem olabileceğini , en büyük zorluklardan birinin bu olduğunu bildirdi .
Yılmaz , Arap Bankalar Birliği , Türkiye Bankalar Birliği ( TBB ) , Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ( BDDK ) ve Merkez Bankası işbirliğiyle düzenlenen ' Krizden Mali İstikrara ' konulu Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi ' nin ikinci gününde , düzelmenin özellikle 2010 ' un ilk yarısında hızla gerçekleştiğini belirterek , ülkeler arası bir hızın söz konusu olduğunu söyledi .
Global toplulukların çabalarının büyük buhran dönemindeki benzer durumları olumlu bir şekilde atlatmaya yardımcı olduğunu ifade eden Yılmaz , şu anda bir düzelme yaşansa da hala büyük riskler ve hala büyük zorluklarla karşı karşıya bulunulduğunu vurguladı .
Yılmaz , pek çok ülkede artan talebi karşılamak ve mali sistemi tekrar canlandırmak için yeni önlemler alınmak zorunda kalındığını anımsatarak , düzelme eğrisinin çok hassas olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi .
Durmuş Yılmaz , ' İstikrarı sağlamak yıllar sürecek bir eylem olabilir . En büyük zorluklardan biri bu . . . ' dedi .
Mali pazarlardaki son gelişmelere bakıldığında , kredi değerlerinin makro ekonomik ve mali istikrar üzerinde etkilere sahip olabileceğini anlatan Yılmaz , bu nedenle devam eden sorunların ileri ekonomilerde sorunların çok hızlı ve güvenilir bir şekilde çözülmesinin bir zorunluluk olduğunu söyledi .
Özellikle farklı ekonomilere zarar verecek politikaları uygulamaktan kaçınmak gerektiği görüşünü dile getiren Yılmaz , ' Eğer diğer ekonomiler desteklemiyorsa o zaman bu politikalar sürdürülebilir olmayacaktır . Gelişmekte olan pazarların global büyümenin arkasındaki tetikleyici güçler olduğu ortada . Her bir ülkenin kapasitesine paralel olarak katkı sağlaması gerekli . Böylelikle global talebin canlanması gerekli ' diye konuştu .

-BAŞARILI OLDU-

Konuşmasında Türkiye ekonomisine ilişkin temel bilgiler de veren Yılmaz , gelişmekte olan ülke ekonomileri gibi Türkiye ekonomisinin de global kriz karşısında testten geçtiğini ve başarılı olduğunu söyledi .
2002-2007 yılları arasında büyük gelişme kaydedildiğini hatırlatan Yılmaz , 2009 yılında küçülme , ihracatta düşüş yaşandığını hatırlattı .
Şimdi düzelme aşamasında bulunulduğunu belirten Yılmaz , ' Büyümeyi ve mali bilançoyu 2010 yılında ve sonrasında güçlendirmeyi amaçlamaktayız ' dedi .
Türkiye mali sisteminin dirençli oluşunun esnek ve etkin likidite yönetimi ile birlikte geleneksel para birimi politikalarının yanı sıra geçmişteki deneyimlerden esinlenerek şekillendiğini anlatan Yılmaz , burada krizleri atlatabilecek sistem oluşturulduğunu söyledi .
Uluslararası kurumların Türkiye ekonomisinin büyümeye devam edeceğini öngördüğünü hatırlatan Yılmaz , ' Kriz sonrasındaki mali yapı bize ekonomik işbirliğinin ve koordinasyonun önemini gösterdi . Ülkeler ve ekonomiler arası bir işbirliğinini sağlanması gerekiyor ' dedi .
Türkiye ve Arap dünyası arasındaki fırsatların paylaşılabileceği görüşünü dile getiren Yılmaz , bölge dahilinde somut platformlar üzerinden bir işbirliğinini yürütülebileceğini kaydetti .


18 . 06 . 2010 12 : 29 : 07