Türkmenistan ile Çin işbirliği ve kredi anlaşması imzaladı

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi üyesi ve Merkez Komisyon Disiplin Denetim Şefi He Guoqiang Türkmenistan'da resmi temaslarda b

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi üyesi ve Merkez Komisyon Disiplin Denetim Şefi He Guoqiang Türkmenistan'da resmi temaslarda bulunuyor. He Guoqiang, bugün sabah Bakanlar Kurulu binasında Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından kabul edildi. Ağırlıklı olarak iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin ele alındığı görüşmede, Türkmenistan ile Çin arasında işbirliği ve kredi anlaşması imzalandı.

Türkmen lider Berdimuhamedov, görüşmede yaptığı konuşmasında, Çin Komünist Parti heyetinin bu ziyaretinin Türkmenistan ile Çin arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağını kaydetti. Çin'in Türkmenistan'ın stratejik ortağı olduğunu ifade eden Berdimuhamedov, bu bağlamda ikili münasebetleri hem ülkeler çapında hem de uluslararası örgütler, özellikle Birleşmiş Milletler çapında sürdürdüklerini kaydetti.

Enerji alanındaki işbirliğinin ikili ilişkilerde önemli yere sahip olduğunu belirten Berdimuhamedov, Türkmenistan'daki Çin şirketlerin başta enerji olmak üzere diğer sektörlerinde başarılı faaliyet gösterdiğini bildirdi. Berdimuhamedov, 1 Mayıs 2010 verilerine göre, Türkmenistan 37 Çin sermayeli şirketinin faaliyet gösterdiğini ve bu şirketlerin Türkmenistan'da 4 milyar dolar ve 2 milyar yuan değerinde projeler yürüttüğünü belirtti. Berdimuhamedov ayrıca, önümüzdeki yılda Avaza bölgesinde Türkmenistan-Çin Sağlık Forumu'nun yapılmasını teklif etti. Bu teklif Çin tarafından sıcak karşılandı. Berdimuhamedov, Çinli şirketlerin de katılımıyla Güney Yolöten doğalgaz yatağında 10 milyar 600 milyon dolar değerinde yatırım yapıldığını sözlerine ekledi. Bu yatak, doğalgaz rezervi ile dünyanın en büyük dördüncü doğalgaz yatağıdır.

Çin Komünist Partisi üyesi He Guoqiang, Türkmenistan'a ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini ve Türkmenistan'da bulunmaktan son derece memnun kaldığını ifade etti. Guoqiang, Türkmenistan'ın Orta Asya bölgesinde önemli yere sahip olduğunu ve Çin'in bu ülke ile işbirliğini daha da güçlendirmeye büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.

Bu ziyaretinde kendisine Çinli işadamlarının da eşlik ettiğini kaydeden Guoqiang, Avaza turizm bölgesini yerinde incelediklerini ve Çin şirketlerinin bu bölgede yatırım yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Çinli konuk, yarın Aşkabat'ta düzenlenecek Türkmenistan-Çin İş Forumu'nda iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine yönelik konuları ele alacaklarını kaydederek, bu foruma katılmak üzere 40'ın üzerinde Çin şirketinin Aşkabat'a geldiğini belirtti. Guoqiang ayrıca, Türkmenistan'a 70 milyon yuan hibe ve 20 milyon dolar indirimli kredi vereceklerini de ifade etti.

Resmi konuşmaların ardından görüşme basına kapalı ortamda devam etti. Ardından, işbirliği ve kredi anlaşmasına imza atıldı.