Türk bankalarının yeni rotası Arap ülkeleri

Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi İstanbul'da toplandı. 2 trilyon dolarlık aktif büyüklüğe sahip bankaların yöneticilerine seslenen Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin ...

 

Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi İstanbul ' da toplandı . 2 trilyon dolarlık aktif büyüklüğe sahip bankaların yöneticilerine seslenen Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince , gelecekteki genişleme alanını Arap dünyası olarak gördüklerini söyledi . Özince , Ortadoğu ' daki ülkelerden üst düzey davet aldıklarını kaydetti .

Hükümetin izlediği dış politika , Ortadoğu ' da Türk firmalarının önünü açtı . Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince , Türk bankacılık sisteminin gelecekteki genişleme alanını Arap dünyası olarak gördüğünü söyledi . Sektör olarak Irak , Suriye gibi ülkelerden en üst düzeyde davet aldıklarını belirten Özince , " Biz şube açmak istiyoruz . Bugün gideyim , yarın Irak ' ta şube açabilirim . Eminim Mısır ' da böyle bir izni alabileceğiz . " dedi .
Arap Bankalar Birliği , Türkiye Bankalar Birliği , Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Merkez Bankası işbirliğiyle ' Krizden mali istikrara ' konulu Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi düzenlendi . Zirvede konuşan Özince , Türkiye ' nin içinde bulunduğu bölgenin yüksek bir ekonomik potansiyele sahip olduğunun altını çizerek , " Bu potansiyelin daha da etkin şekilde kullanılması , bölge ekonomisinin büyütülmesi , halklarımızın refahının artırılması ciddi yatırımlara ve kaynağa ihtiyaç doğuruyor . Bu süreçte finansal kurumlara çok önemli görev ve sorumluluklar düşüyor . Bankalarımız arasında var olan ilişkilerin daha da geliştirilmesine ihtiyaç var . Bu nedenle Arap Bankalar Birliği ile Türkiye Bankalar Birliği arasındaki işbirliğinin bu süreci daha da hızlandıracağına inanıyoruz . " dedi . Bulgaristan ' da banka şubesi açma planlarına ilişkin bir soru üzerine Özince , şunları kaydetti : " O ülkede en büyük yabancı yatırımcıyız , böyle bir izin dahi alamadık . Irak olsun , Suriye olsun en üst seviyede temsilcileri gelip bizi davet ediyorlar . Biz şube açmak istiyoruz . Bugün gideyim yarın Irak ' ta şube açabilirim . Eminim Mısır ' da böyle bir izni alabileceğiz . Her yerde bir banka sahibi olamazsınız . Her bir küçük ülkede ayrı bir banka satın almaya kalkmamız son derece gereksiz . Ayrıca Türk bankacılığı öylesine gelişmiş boyutta ki şube dediğimiz olay , birçok orada kurulu bankanın gücünün üzerine çıkacaktır . " Özince , ilgilendikleri diğer ülkelerden Kazakistan ' da sonuca uzak , Rusya ' da ise yakın olduklarını söyledi .
ARAP BAŞKAN : TÜRKİYE , STRATEJİK ORTAĞIMIZ
Arap Bankalar Birliği Başkanı Adnan Ahmad Yousif ise Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin kısa süre içinde büyük gelişme gösterdiğini belirtti . Son yıllarda Arap dünyasından Türkiye ' ye 6 milyar dolar geldiğini , geçen yıl Türkiye ' nin ihracatının yüzde 21 ' inin Arap dünyasına gittiğini , ithalatının ise yüzde 5 , 5 ' inin Arap ülkelerinden geldiğini anlattı . " Türkiye ' nin , Arap dünyasıyla işbirliği yaparak bu krizden çok daha kolaylıkla çıkacağı görülüyor . " diye konuşan Yousif , " Arap bankaları kriz içinde duraksamıştı ama yeniden şahlanacağına , gelişeceğine , birçok alanda yayılacağına inanıyorum . Bu sırada bir stratejik ortak da yanına almıştır ve o da Türkiye ' dir . " şeklinde konuştu . Yousif , uluslararası alanda toplam sermayeleri 1 , 5 trilyon doları bulan 98 Arap bankasının , uluslararası bankacılık tablosunda en büyük bankalar arasına girdiğini kaydetti . Arap Bankalar Birliği Başkanı Yousif , birkaç Suudi bankası ile Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ' nden ( BAE ) bankaların Türkiye pazarıyla ilgilendiklerini bildirdi . Yousif , Türkiye ile Suriye arasında bankacılık alanında kurulacak ortaklığın Ziraat Bankası ve Commercial Bank of Syria arasında gerçekleştirilmesinin beklendiğini ifade etti .

Zaman