Orgeneral Doğan: 'Darbelere Karşıyım' İstanbul

'Balyoz Planı' iddiaları soruşturması kapsamında tutukluyken tahliye edilen eski 1.

  ' Balyoz Planı ' iddiaları soruşturması kapsamında tutukluyken tahliye edilen eski 1 . Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan , ' Benim bulunduğum yerde darbe konuşulmaz , konuşulmamıştır . Darbelere karşıyım , çünkü darbelerin en fazla Türk insanına , ulusuna zarar verdiğini , orduya zarar verdiğini gördüm ' dedi .
Doğan , Silivri Cezaevinden tahliye edildikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada , soruşturma kapsamında sorgulanan kişilerden hiçbirinin , seminerde darbe lafı edildiğine ilişkin bir ifadede bulunmadığını söyledi .
Seminerdeki tüm konuşmaların kendi emriyle kayıt altına alındığını söyleyen Doğan , ' Bunlardan tutuyorlar birkaç CD yapıyorlar . Ne imza var , hiçbir şey yok . Siz atıyorsunuz içeriye . Kaçma tehlikesi yok . Niye yok? Daha çıktığı gün ben televizyonların başına geçtim . Öyle bir suçluluk kompleksi içinde olsaydım ne olurdu? Kaçar giderdim ' diye konuştu .
Amerika ' ya ve Avrupa ' daki tüm ülkelere vizesi bulunduğunu , Amerika ' da kızı olduğunu , ama kendisinin burada kaldığını ve davanın sonuna kadar kalmaya devam edeceğini kaydeden Doğan , savcılardan , belgelere konulan kısıtlama kararlarını kaldırmalarını talep etti .
Çetin Doğan , sözlerini şöyle sürdürdü :
' Bu belgelere konulan kısıtlama kararlarını kaldırsınlar , bunları kimin tertiplediğini , onları da biz çıkartalım . Suçsuzluğumuzu biz ispat ediyoruz . Balyoz Darbe Planı ile ilgili , sahteliğini , bunun çakma bir plan olduğunu , nereden alıntılar yaptığını biz ilan ediyoruz . Şimdi de bize belgeleri verdikleri takdirde bunun ucunu bulmak da bizim boynumuzun borcu olsun . Devletin yahut savcıların bulması lazım , ama demek ki çıkmazdalar . Onları da biz buluruz , yeter ki bu dava üzerindeki kısıtlamalar kaldırılsın . Şimdiye kadar ifadelerimiz , arkadaşlarımızın ifadeleri ve bilirkişi raporları dışında elimize resmen geçen bir şey yok . Tabii bir silahşörün yayınladığı meşhur çöp tenekesine benzeyen bir kitap var . Ama bunların hepsinin adalet yerini buluncaya kadar mücadelesi yapılacak . Sakinlikle yapılacak , kavgasız yapılacak . Herkes , halkımız anlayacak . Bizim derdimiz adalet . Türkiye ' de adaletin hakim olması lazım . ' Mülkün temeli adalet ' diyoruz , o zaman bütün ulusumuzun bu adalete sahip çıkması lazım . '
Bir gazetecinin , ' Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ile bir polemik yaşadınız , kırgın mısınız kendisine? ' şeklindeki sorusu üzerine Doğan , ' Ben insanlara kırgın olamam . Ben bana karşı olanlara da kırgın olamam . Ben ulusuma ihanet edenlere kırgınım . Tertip içinde olanlara , bu tertibe göz yumanlara , gerçekleri bildikleri halde açıklamayanlara kırgınım ' diye konuştu .
Özkök ile zamanın Kara Kuvvetleri Komutanının da seminere katılacağını , ancak son dakikada vazgeçildiğini ifade eden Doğan , ' Ankara ' da çıkan meşhur tezkere ve Amerikalıların gelmesi , onlarla yapılan müzakere , ondan dolayı son anda gözlemcilerini gönderdiler . Gözlemcileri kendilerine raporlarını verdi . Bunu en başından anlattım . Şimdi bunu çıkıp da ' Efendim , her şeyi ben biliyorum ' deyip de bazıları kenara çekilip de kendileri bir şey söylemiyorsa , bu utanılacak bir şeydir ' dedi .
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ' in tahliyesiyle kendi tahliyesi arasında paralellik olup olmadığı sorulan Doğan , öyle bir zamanlamanın söz konusu olmadığını belirterek , şöyle devam etti :
' Cihaner ' in tahliyesine en az benim tahliyem kadar sevindiğime inanın . Yürekli bir savcımız , gerçek Cumhuriyet savcısı . Bugüne kadar bu davalarla ilgili düşüncelerim fluydu . Başımdan geçeni gördükten sonra artık kesin olarak neler yapıldığını , nasıl tertipler içinde olunduğunu görüyorum . Bu korkunç bir şey . Buna ulusumuzun müsaade etmemesi lazım . Yargı demek ki belli kimselerin eline tam geçtiği zaman Silivri benzeri kampüsler yurt sathında yayılacak . Bunu önleyelim . ' Adalet ' diyoruz . Ben ilk defa bu konularla ilgili ortaya çıkıp konuşmaya başladığım zaman Sayın Başbakan dedi ki ; ' Bir Orgeneral televizyon televizyon dolaşıyor , bir şeyler söylüyor . Sanmayın ki biz onların ne yaptığını bilmiyorduk . Onlar bildiklerini yaptılar , biz bildiklerimizi yaptık ' . Çıksın ortaya koysun . Devletin kuruluşları var . Benim bulunduğum yerde darbe konuşulmaz , konuşulmamıştır . Ben darbelere karşıyım , çünkü darbelerin en fazla Türk insanına , ulusuna zarar verdiğini , orduya zarar verdiğini gördüm . Ben devrimden yanayım . Atatürk devriminden yanayım . O yüzden Atatürkçüyüm . Atatürk devrimlerine yürekten sadık bir kimsenin darbeci olmasına olanak yok . Biz darbeci değiliz , Türk ordusu da darbeci değildir . '

18 . 06 . 2010 21 : 05 : 35