İlaç ve aşı devi, Hacettepe'de 'Klinik Ar-Ge Merkezi' kurdu

GSK Türkiye Aşı Grubu Başkanı Pelin Ersoy, 1 milyon Euro'luk yatırımla Ankara'da kurulan 'Aşı Klinik Araştırma Merkezi'yle aşı pazarında lider oldukları Türkiye'yi küresel ...

 

GSK Türkiye Aşı Grubu Başkanı Pelin Ersoy , 1 milyon Euro ' luk yatırımla Ankara ' da kurulan ' Aşı Klinik Araştırma Merkezi ' yle aşı pazarında lider oldukları Türkiye ' yi küresel Ar-Ge merkezlerinden biri haline getirmek istediklerini ifade etti . Yatırımın ilk adım olduğunu belirtirken , tıp fakülteleriyle ortak projeler için önemli miktarlarda fon ayrılacağını açıkladı .

Uluslararası ilaç firmaları , araştırma-geliştirme ( Ar-Ge ) yatırımları için rotasını Türkiye ' ye çevirmeye başladı . Amerikalı Pfizer ' in ardından İngiliz sermayeli GlaxoSmithKline ( GSK ) da Hacettepe Üniversitesi Teknokenti ' nde ' Aşı Klinik Araştırma Merkezi ' kurdu . İlk etapta 1 milyon Euro ' luk yatırımla hizmete giren merkez , tıp fakülteleriyle ortak aşı araştırma ve geliştirme çalışmaları yapacak . Şirket , bu projeler için önümüzdeki yıllarda önemli miktarda Ar-Ge fonu ayıracak . Hükümetin Ar-Ge yatırımlarına sağladığı destek sayesinde şimdiye kadar Microsoft , Hewlett Packard , Enpay , CRH , Vision , Oschatz , Gates , Tafe , Areva ve Huavei gibi pek çok şirket Türkiye ' de yatırım için karar aldı .
Şirketin Belçika Wavre ' deki aşı üretim tesislerinde Türk basın mensuplarıyla bir araya gelen GSK Türkiye Aşı Grubu Başkanı Pelin Ersoy , Ankara ' daki araştırma merkezinde her yıl tıp fakülteleriyle ortak 3 projeye başlanacağını söyledi . Aşı pazarında lider oldukları Türkiye ' yi küresel Ar-Ge merkezlerinden biri haline getirmek istediklerini ifade eden Ersoy , " Türkiye ' nin aşı alanındaki gerçek ihtiyaçlarının tespiti , aşılama programlarının ve bütçelerinin en etkili şekilde uygulanmasına da katkıda bulunmayı hedefliyoruz . " dedi . GSK Türkiye Genel Müdürü Yiğit Gürçay ise ilaç firmalarının yılda 100 milyar doları bulan Ar-Ge yatırımından Türkiye ' nin sadece 46 milyon dolarlık pay alabildiğini belirterek , " GSK ' nin attığı adım , Türkiye ' nin daha fazla yatırım çekmesini sağlayacak . " açıklamasını yaptı . GSK Gelişen Pazarlar Klinik Ar-Ge ve Medikal Hizmetler Başkan Yardımcısı Dr . Anıl Dutta da , tıp eğitiminin çok iyi olduğu Türkiye ' yi tüm dünyada tanınan bir aşı Ar-Ge merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını aktardı .
GSK , 15 bini aşı bölümünde olmak üzere toplam 99 bin çalışana sahip . Şirket yılda 1 , 4 milyar doz aşı üretiyor . Aşı için yılda 3 milyar dolarlık Ar-Ge harcaması yapan firmanın halen 30 ' dan fazla aşı çeşidi bulunuyor . 20 yeni aşının klinik çalışmaları da devam ediyor . Tek bir aşının geliştirilmesi ortalama 10-20 yıl sürüyor ve 500 ila 1 milyar dolara mâl oluyor . Çalışmalar , çeşitli ülkelerde yürütülüyor .
Cironun yüzde 30 ' u domuz gribi aşısından
Geçen kış dünya çapında en çok tartışılan konulardan biri olan domuz gribi aşısıyla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan GSK Global Aşı Geliştirme Birimi Başkan Yardımcısı Dr . François Meurice , " Eğer salgın çok ağır seyretseydi bu durumda herkes bütün suçu Dünya Sağlık Örgütü ' ne ve hükümetlere atıp kurumları önlem almamakla suçlayacaktı . " dedi . Meurice ' nin verdiği bilgiye göre şirket geçen yıl aşı satışlarından 3 , 6 milyar ciro yaparken bunun yüzde 30 ' u domuz gribine karşı geliştirilen H1N1 aşısından elde edildi .


Zaman