Barack Obama Türkiye'de itibar kaybetti

ABD Başkanı Barack Obama, Avrupa ve Asya'da, ABD'dekinden daha fazla destek görüyor. Washington merkezli araştırma merkezinin kamuoyu yoklamasında hayli ilginç sonuçlar çıktı.

  Merkezi Washington ' da bulunan araştırma merkezi ' Pew Research Center ' ın kamuoyu yoklaması , Obama ' nın Almanlar ' ın yü ; zde 90 ' ını , Fransızlar ' ın yü ; zde 87 ' si , İngilizler ' in yü ; zde 84 ' ü ; , İspanyollar ' ın yü ; zde 69 ' u tarafından sevildiğini gö ; sterdi . Merkez , ABD ' de Obama ' ya destek verenlerin oranının yü ; zde 65 olduğunu belirtti .

Avrupa ü ; lkelerinin gerisinde kalsa da Japonya ' da halkın yü ; zde 76 ' sının , Gü ; ney Kore ' de yü ; zde 75 ' inin , Hindistan ' da yü ; zde 73 ' ü ; nü ; n ve ABD Başkanı ' nın ç ; ocukluğunun bir bö ; lü ; mü ; nü ; n geç ; tiği Endonezya ' da yü ; zde 67 ' sinin Obama ' ya gü ; ven duyduğunu aç ; ıkladı .

22 ü ; lkede yapılan kamuoyu yoklaması , Obama ' nın Nijerya ' da halktan yü ; zde 84 , babasının doğduğu Kenya ' da yü ; zde 95 destek gö ; rdü ; ğü ; ortaya koydu .

Obama ' ya halkın desteğinin Ç ; in ' de yü ; zde 52 , Rusya ' da yü ; zde 41 ' de kaldığını belirten merkez , Tü ; rkiye ' de halkın yü ; zde 65 ' inin , Ü ; rdü ; n ' de yü ; zde 64 ' ü ; nü ; n , Pakistan ' da yü ; zde 60 ' ının , Mısır ' da ise yü ; zde 59 ' unun ABD Başkanı ' na gü ; venmediğini aç ; ıkladı .

Merkezin uzmanları Mü ; slü ; man ü ; lkelerde Obama ' ya gü ; venin 2009 ' dan bu yana azaldığını belirterek , ABD Başkanı ' nın Tü ; rkiye ' de 10 , Mısır ' da 9 , Ü ; rdü ; n ' de ve Pakistan ' da 5 , Endonezya ' da 4 puan kaybettiğine dikkati ç ; ekti .

ABD ' nin Arizona eyaletinde kabul edilen yeni gö ; ç ; yasası nedeniyle Meksika ' da Obama ' yı sevenlerin oranının yü ; zde 47 ' den yü ; zde 36 ' ya dü ; ştü ; ğü ; de belirtildi .

Kamuoyu yoklamasında ayrıca , Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ' in Rus halkının yü ; zde 74 ' ü ; nü ; n , Almanya Başbakanı Angela Merkel ' in halkının yü ; zde 72 ' sinin , Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ' nin de Fransızlar ' ın yü ; zde 47 ' sinin gü ; venini kazandığı ortaya ç ; ıktı .

Merkel ' in Fransızlar ' ın yü ; zde 81 ' inden , Sarkozy ' nin Libyalılar ' ın ve Polonyalılar ' ın yü ; zde 53 ' ü ; nden ve Almanlar ' ın yü ; zde 52 ' sinden destek gö ; rdü ; ğü ; nü ; belirten merkez , Medvedev ' in Rusya ' dan sonra en ç ; ok Almanlar ' ın sevgisini kazandığını aç ; ıkladı .

Merkel ve Sarkozy ' ye gü ; venin Tü ; rkiye ' de azaldığını belirten merkeze gö ; re , Tü ; rkiye ' de halkın yü ; zde 6 ' sı Merkel ' e , yü ; zde 3 ' ü ; Sarkozy ' ye gü ; veniyor .

7 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında yapılan yoklamaya 24 bini aşkın kişi katıldı .

Kaynak : AA