2 trilyon dolarlık sermaye Türkiye’nin eksenine girdi - EKONOMİ
2 trilyon dolara ulaşan varlığa sahip Arap bankaları, İstanbul’da zirve yaptı. Eksen kayması tartışmalarının gölgesinde yapılan zirvede Türk bankaları stratejik ortak ilan edildi, karşılıklı yatırım kararı alındı
2 trilyon dolara ulaşan varlığa sahip Arap bankaları , İstanbul’da zirve yaptı . Eksen kayması tartışmalarının gölgesinde yapılan zirvede Türk bankaları stratejik ortak ilan edildi , karşılıklı yatırım kararı alındı
Türkiye 2 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip Arap bankalarının çekim alanına girdi . 420 üyesi bulunan Arap Bankalar Birliği İstanbul’da zirve yaparak Türk bankalarını stratejik ortak ilan etti . ‘Krizden Mali İstikrara’ adıyla düzenlenen Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi’nde konuşan Arap Bankalar Birliği Başkanı Adnan Ahmad Yousif , Arap bankalarının kriz içinde duraksadığını ancak yeniden şahlanacağını belirterek “Bu sırada bir stratejik ortak da yanına almıştır ve o da Türkiye’dir” dedi .
YENİ GELENLER OLACAK
Türkiye’de bankacılık sektörüne girmeyi düşünen Arap bankaları olduğunu belirten Yousif “Yeni gelenler olacaktır . Birkaç Suudi bankası Türkiye pazarıyla ilgileniyor . Aynı zamanda Katar ve BAE’den de Türkiye’ye gelmeyi düşünenler var” dedi . Yousif , Arap bankaları ve Türk bankaları arasındaki ilişkinin çok iyi olduğunu belirterek , ilişkilerin daha da iyileşeceğini öngördüklerini söyledi . Yousif , Türkiye ile Suriye arasında kurulacak ortaklığın Ziraat Bankası ve Commercial Bank of Syria arasında gerçekleştirilmesinin beklendiğini ifade ederek , bu bankanın iki ülke arasındaki ticarete odaklanacağını kaydetti .
Zirvede konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Arap Bankalar Birliğinin 420 üye bankası ve 2 trilyon doların üzerinde toplam aktif büyüklüğü olduğunu belirterek , zirvenin Türkiye’de yapılmasının bundan sonraki dönemde Türkiye ile Arap dünyası arasında özellikle finansal ilişkilerin de daha iyi noktaya gelmesine katkıda bulunacağını söyledi . Babacan “Zaten çok sayıda bankanın Türkiye’de operasyonu var . Ancak biz bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz . İlişkileri geliştirmek istediğiniz zaman hükümetleri yanınızda göreceksiniz . Biz Türk hükümeti olarak her türlü yardımı , desteği vermeye hazırız” dedi .
• EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye’nin doğuya kayması ekonomik
Küresel ekonomik analiz ve değerlendirme kuruluşu Economist Intelligence Unit kuruluşuna göre , Türkiye’nin doğuya kayması siyasi değil ekonomik amaçlı . Economist Intelligence Unit kuruluşunun kıdemli ekonomisti Robert O’Daly’nin değerlendirmesine göre , Türkiye’nin , Doğu ülkeleriyle ilişkilerine ağırlık vermesinde , Avrupa Birliği’nin kriz nedeniyle dış ticaret talebinin azalması etkili oldu . Robert O’Daly , Türkiye’nin başta komşu ülkelerle ilişkilerini ve bu çerçevede ticari ilişkilerini geliştirdiğini belirterek , Orta Doğu bölgesine yönelimin , siyasi olmaktan çok ticari kaygılar taşıdığını ifade etti . Orta Doğu ülkeleri pazarının , bu aşamada Avrupa pazarından daha canlı olduğunu belirten ekonomist , bu nedenle Türkiye’nin Orta Doğu pazarına odaklandığını belirtti . O’Daly , Türkiye’nin ekseninin halen AB’ye doğru olduğunu vurguladı . • AA
Duruşumuz bazılarının işine gelmiyor
Babacan , eksen kayması tartışmalarıyla ilgili olarak şu açıkmayı yaptı : “Türkiye bir Avrupa ülkesi olduğu kadar bir Asya ülkesidir . Hem Karadeniz hem Akdeniz hem de Hazar ülkesidir . Türkiye aynı zamanda bir Ortadoğu ülkesidir . Türkiye Ortadoğu ülkelerinin sorunlarına karşı duyarlıdır . Bizim dış politikada ilkelerimiz nettir . İnsanı temel alan bir politika uyguluyoruz . Bu duruşumuz kimilerinin işine gelmiyor . ”
Biraz para istiyoruz
BDDK Başkanı Bilgin , yabancılara bankacılık lisansı verilmesiyle ilgili olarak , ‘’Türkiye’de sermaye yeterliliği , karlılık bu düzeyde , genç nüfus var , potansiyel çok yüksek . Bu kulübe girmek de biraz maliyetli olmalı . Herkes girmemeli . Her koşulu inceledikten sonra biraz da para yatırmak lazım . Bu para o grubun ya da o bankanın , kişilerin Türkiye’ye olan inancını gösterir . Biz o parayı cebimize atmıyoruz” dedi .
Bilgin : Size tavsiyem bize gelin , riski dağıtın
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ( BDDK ) Başkanı Tevfik Bilgin bugün , Arap bankalarını yatırıma çağırdı . Türkiye’de 49 banka arasında Arap kökenli bankaların sayı olarak yüzde 15 düzeyinde , aktif büyüklük olarak yaklaşık yüzde 5-6 seviyesinde bulunduğunu dile getiren Bilgin , bunun yetersiz olduğunu belirtti . Bilgin , katılımcılara , “Sizlere Türkiye’de yatırımı tavsiye etmek istiyorum . Elbette ki , para sizin , buna karar verecek sizsiniz , projeksiyonları buna göre yapıyorsunuz ama bu ülkede yapacağınız yatırım Avrupa’daki bir yatırımdan çok daha karlı ve istikrarlı bir yatırım olacaktır . Kapımız sizlere sonuna kadar açık . Sadece Batıdan değil Doğudan , Arap dünyasından da sermaye bekliyoruz . Nedeni çok basit . Bir bankacı nasıl risklerini dağıtıyorsa bankacılık yaparken , biz de sahipliği dağıtmak istiyoruz” şeklinde seslendi .
Dedikodu yapmayın
BDDK Başkanı Bilgin , “Bankacılar az ve öz konuşmalıdırlar ve asla diğer bankalar hakkında dedikodu yapmamalıdırlar” dedi . Bilgin “Bir bankanın içini , bilançosunu kredi müşterileri değil , genelde yanlış politikalar ve kararlar veren patronlar ve yöneticiler boşaltır” diye konuştu .
Göreve atanmadan önce bankaların genel müdür ve müdür yardımcılarına yönelik çay davetine karşılık alıp almadığına ilişkin olarak , Bankalar Birliği Genel Kurulu’ndan bu yana 4 genel müdür yardımcısının kendilerini ziyarete geldiğini , yüz yüze görüştüklerini belirtti .
Bankacılığın genişleme alanı Arap dünyası oldu
Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi’nde konuşan Türkiye Bankalar Birliği ( TBB ) Başkanı ve İş Bankası ISCTR . IS Genel Müdürü Ersin Özince “Türk bankacılık sektörünün gelecekteki genişleme alanını Arap dünyası olarak görüyorum” dedi . Özince , Irak olsun , Suriye olsun en üst seviyede temsilcilerinin gelip kendilerini davet ettiklerini belirterek , “Biz şube açmak istiyoruz . Bugün gideyim , yarın Irak’ta şube açabilirim . Eminim Mısır’da da böyle bir izni alabileceğiz” dedi .
BULGARLAR İZİN VERMEDİ
Özince , bölgesel pazarlarda genişleme politikalarına ilişkin soruya “Kazakistan incelediğimiz ülkelerden birisi ama orada sonuca uzağız . Rusya’da sonuca yakınız” şeklinde yanıt verdi . Arap pazarını da değerlendiren Özince “Bu ülkelerde bizim girişimde bulunmamız halinde oldukça ciddi kabul var . Çok basit bir örnek vereyim . Grup şirketimiz Şişecam Bulgaristan’ın çok büyük hatta en büyük yabancı yatırımcısı olmasına rağmen devlet bize bir şube açma iznini dahil vermemiştir” dedi .
Star Gazete