Üskül: Hasdal, AŞTİ ve kaçak göçmenler konusundaki alt komisyon raporları kabul edildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Hasdal, AŞTİ ve kaçak göçmenler konusundaki alt komisyon r

  Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM ) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül , Hasdal , AŞTİ ve kaçak göçmenler konusundaki alt komisyon raporlarının kabul edildiğini söyledi .

Komisyon toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Zafer Üskül yaptığı açıklamada , Hasdal , AŞTİ ve kaçak göçmenlerle ilgili alt komisyon raporlarının da benimsendiğini ve İsviçre ' de incelemelerde bulunmak üzere bir alt komisyon kurulmasının kabul edildiğini , eylül ayının ikinci yarısında bu ülkeye gidileceğini kaydetti .

Komisyonda Hasdal , AŞTİ ve kaçak göçmenlerle ilgili alt komisyon raporlarının da görüşüldüğünü belirten Üskül , CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ' in Hasdal raporuna muhalefet şerhi koyduğunu dile getirdi .

Meclis ' in tatilde olduğu dönemde de çalışma kararı aldıklarını anlatan Üskül , komisyonlarına bugüne kadar 8 bin 14 başvuru yapıldığını , bunlardan 7 bin 262 ' sinin sonuçlandırıldığını söyledi . 682 başvurunun işlem aşamasında 70 başvurunun da işleme alınmayı beklediğini ifade eden Üskül , başvuruların sonuçlandırılmasıyla ilgili çalışmaları hızlandırdıklarını anlattı .

Üskül , toplantının ' ' Dilek ve Temenniler ' ' bölümünde milletvekilleri arasında tartışma yaşandığını , bazı milletvekillerinin de kendisini eleştirdiğini söyledi . Zafer Üskül , CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ' in Hollanda ' da kaybolan bir Türk hakkında bilgi verdiğini ve konunun incelenmesi için komisyona başvurduğunu bildirdi .

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ' ın da ' ' çalışmalardan dışlandığını ve alt komisyonlara alınmadığını söylediğini ' ' aktaran Üskül , alt komisyonların içtüzüğe göre sandalye sayısı esas alınarak belirlendiğini kaydetti . 5 kişilik alt komisyonun 3 AK Parti , 1 CHP ve 1 MHP milletvekilinden oluştuğunu kaydeden Üskül , buna rağmen Birdal ' ın 5–6 komisyona alındığını söyledi . Birdal ' in Kartal Maltepe Cezaevi ' nde bir tutuklaya ' ' işkence ve kötü muamele yapıldığına ' ' ilişkin iddiaları tekrar gündeme getirdiğini ve ' ' komisyonun konuya ilgisiz kaldığı ' ' suçlamasında bulunduğunu belirten Üskül , ' ' Oysa söz konusu kişinin kendisi , ailesi veya avukatlarının komisyonumuza herhangi bir başvurusu yoktur . ' ' diye konuştu .

Konuyla ilgili CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ' ın başvurusu bulunduğunu hatırlatan Üskül , konunun yetkili makamlara iletildiğini ve soruşturma açıldığı bilgisinin alındığını ifade etti .

Üskül , olmayan bir başvuru konusunda milletvekilinin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini belirterek , ' ' BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır ' ın yaralanması konusunda da komisyonumuzu eleştirdi ama Şırnak Valisi ' ni arayıp soruşturma başlatılmasını sağladım . ' ' dedi . Üskül , ısrarla konuyu gündeme getiren BDP milletvekillerinin , kendisinin ' ' hiçbir şey yapmadığını ' ' söyleyerek , ' ' bir bakıma hedef gösterdiklerini ' ' dile getirdi .

CHP ' li Özdemir ' in raporları beğenmediğini söylediğini aktaran Üskül , ' ' Sayın Özdemir , 40 rapordan bir 2 ' sine muhalefet şerhi vermiş , bir ikisine de karşı oy kullanmış . Oysa komisyonumuz 40 rapor hazırlamış . ' ' ifadelerini kullandı .

Üskül , komisyonun rapor ve çalışmaların idare üzerinde etkili olduğunun görüldüğünü belirterek , toplantıda milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandığını bunun üzerine kendisinin de toplantıyı kapattığını bildirdi .

İsrail ' e gitmeleri konusundaki soruya da Üskül , alınan kararla ilgili Dışişleri Bakanlığı ' ndan cevap beklediklerini söyledi .

Bir basın mensubunun Madımak Oteli ' nin kamulaştırılacağını hatırlatması ve ' ' Buraya sizce ne yapılmalı? ' ' sorusu üzerine Üskül , ' ' Buna Sivas ' taki sivil toplum örgütleri ve Sivaslılar birlikte karar vermeli . ' ' cevabını verdi .