Kendi ekmeklerini pişirmek isteyen köylüler belediyeye tepki gösterdi

İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Çakırbeyli köylüleri, kendi ekmeklerini pişirmek için yaptıkları fırına ruhsat verilmeyince belediyeye tepki gösterdi.

  İzmir ' in Torbalı ilçesine bağlı Çakırbeyli köylüleri , kendi ekmeklerini pişirmek için yaptıkları fırına ruhsat verilmeyince belediyeye tepki gösterdi . Ekmeklerini vermeyeceklerini söyleyen köylüler , " Onlar İsrailli , biz Filistinli miyiz? 45 yıldır zabıta görülmedi bu köyde fakat fırın açıldığı zaman görmeye başladık . " dedi .

Emine İnan ve Dildare Dincan isimli hayırseverler , vefat etmeden önce Çakırbeyli köylülerine fırın yapılması için bir arsa bağışladı . Bir sene önce binanın yapılmasının ardından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ' ndan gelen ekipler inceleme başlattı ve fırın için engel görülmedi . Torbalı ' dan gelen ekmeklerin yetersiz ve bayat olduğunu söyleyen köylülerin bir an önce fırını yapıp faaliyete başlamalarıyla durmaları bir oldu . Dört günlük çalışmanın ardından Torbalı Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından tebliğ gönderildi ve fırın mühürlendi . Başvurmadıkları merci kalmadığını belirten köylüler , sabah saatlerinde ikinci kapıyı kapatmak için tekrar gelen zabıtalarla tartışma yaşadıklarını ifade etti . Ekmeklerini kimseye vermeyeceklerini söyleyen köylüler , fırını kapattırmamak için etten duvar öreceklerini dile getirdi .

Çakırbeyli Köyü Muhtarı Önder Güngör , " Halkımız fırın istedi , biz de onları üzmemek için yaptık . Ekmek çıkarmaya da başladık fakat belediye peşimizi bırakmadı . Her gün mühür vurmak için geliyorlar . Bunu itiraz ettik . Jandarma ekipleriyle yine gelecekler . Biz buna da izin vermeyeceğiz . Mücadelemiz devam edecek . " şeklinde konuştu . Köylülerin kendi ekmeğini yaptığını , Torbalı ' dan gelenlerinse 2 veya 3 . sınıf bayat ekmek olduğunu savunan Muhtar Güngör , " 550 seçmenimiz var , 450 imza var . Halk ne derse ben onu yaparım . İhtiyar heyeti olarak fırının kapatılmayacağı konusunda karar aldık . Yasaya göre kaymakamlık ve valilikten görüş aldık . Orman köyü olduğu için 100 metrekareye kadar yapılabilir denildi fakat Torbalı Belediyesi , ' Gelmeyin , biz size ruhsat vermeyeceğiz . Mahkeme kararıyla alın . ' şeklinde cevap verdi . " dedi .

Köyün hiçbir geliri olmadığını belirten Saim Baysal ise , " Bu fırın , köye belli oranda gelir olacak . Sabah saat 05 . 00-06 . 00 sularında Torbalı ' dan ekmek geliyor ve 07 . 00 olmadan bitiyor . Ekmekler bozuk , ne yapacağımızı bilmiyorum . Kendi ekmeğimizin kavgasını yapıyoruz . " diye konuştu .

Azalardan Mehmet Gökçay da , " Bu bina çok amaçlı köy konağı olarak kuruldu fakat vatandaşlar ekmek sıkıntısı olduğu için fırın olmasını istedi . Zaten kursa gelecek gencimiz de yoktu . Biz de imzaları topladık , görüşleri aldık fakat belediye engelini geçemedik . Biz ekmeğimizi kaybetmek istemiyoruz , başka bir amacımız yok . " dedi .

Fırınlarını kapattırmak istemediklerini söyleyen Hacer Baysar , " Torbalı ' dan ekmek geliyor , dışı kabuk gibi , içi yok . İnsanın yiyesi gelmiyor . Tarlada yoruluyoruz , bir de ekmek bulamadık mı ne yapacağız? Belediye niye ruhsatını vermiyor? Biz köylü insanız , hani milletin efendisiydik? Her şeyden mahrum bırakıyolar . " şeklinde konuştu .

Ellerindeki ekmeklerle fırının önünde toplanan köylüler , " Ekmeğimizi vermiyoruz " , " Fırınımız kapanmasın " şeklinde slogan atarak tepkilerini dile getirdi .