Almanya Cumhurbaşkanı Adayı Gauck: Türkiye ile Avrupa arasında arabulucu olabilirim

Almanya'nın Cumhurbaşkanı adaylarından Joachim Gauck, Türkiye'nin bölgesinde düzeni sağlayabilecek bir rolü olduğunu söyledi ve "Türkiye ile Avrupa ar

  Almanya ' nın Cumhurbaşkanı adaylarından Joachim Gauck , Türkiye ' nin bölgesinde düzeni sağlayabilecek bir rolü olduğunu söyledi ve " Türkiye ile Avrupa arasında daha iyi iletişim için aracı olabilirim . " dedi .

Deutsche Welle ' ye konuşan Joachim Gauck , 30 Haziran ' da parlamento tarafından cumhurbaşkanlığına seçilmesi halinde Ortadoğu ' da yaşanan sorunlar için devreye gireceğini ifade etti . Joachim Gauck bunun için ise Türkiye ' nin desteğine ihtiyaç duyduğunu aktardı . Gauck , " Türkiye ' nin rolünü bölgesinde düzeni sağlayabilecek bir ülke olarak görüyorum . Komşusu İran ' la ilgili Avrupa Birliği ' nin ciddi endişeleri var , yine bölgede İsrail - Filistin sorunu çözüm bekliyor . Avrupa Birliği ' nin yanı sıra bu konuda çözüme destek olacak ülkelere ihtiyacımız var . Ben Türk ve Avrupalı politikacıların daha iyi iletişim kurması için aracı olabilirim . " ifadelerini kullandı .

Türkiye konusunda Başbakan Angela Merkel ' den farklı düşündüğünün sinyallerini veren eski

Doğu Alman İstihbarat Servisi ( Stazi ) yetkilisi , " Türkiye ' nin Avrupa Birliği ile daha sıkı işbirliği içinde olmasından memnuniyet duyarım . Bunun pek çok nedeni var . Örneğin bizim modelimizin , farklı kültür ve değerlere sahip Türkiye tarafından kabul görmesi , Avrupa ' yı mutlu edecektir . Ben Türk ve Avrupa gelenekleri arasında anlaşma potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyorum . " dedi .

Sosyal Demokrat ve Yeşillerin Cumhurbaşkanı adayı Joachim Gauck göçmenlerin Almanya ' ya uyumu konusunda hatalar yapıldığı görüşünde . Gauck , şunları söyledi : " Amerika ' ya iki üç yıl önce göç edenlerin parlayan gözlerle bana bakıp , ' ben bu ülkenin vatandaşıyım ' dediğini gördüm . Sanki Amerika ' nın Anayasası ' nı yazmışçasına gururluydular ve kendilerini evlerinde hissediyorlardı . Biz bu hissi onyıllardır burada yaşayanlara veremedik . Ben bunun gelişmesi için elimden gelen katkıda bulunacağım . "

Yapılan kamuoyu araştırmaları , tarafsız kimliği ile öne çıkan Sosyal Demokrat Parti SPD ve Yeşiller ' in adayı olan 70 yaşındaki Joachim Gauck ' a halkın daha fazla destek verdiğini ortaya koyuyor . Her ne kadar halkın değil , Federal Seçiciler Kurulu ' nun oyları belirleyici olsa da Gauck ' a verilen bu destek hükümet üzerinde dolaylı baskı oluşturuyor .

Gauck , " Neden daha iyi bir cumhurbaşkanı olacağını " şu sözlerle açıkladı : " Bilmiyorum . Daha iyi olacağımı başkaları söylüyor . Yaşam tecrübem ve iletişim gücümle hükümet eden ve edilenler arasında bağlantı kurabileceğimi düşünüyorlar . Bence toplumun arayışları beni öne çıkartıyor . İnsanlar inanabilecekleri birine özlem duyuyor , alt ve üst arasındaki iletişimin iyileştirilmesini istiyorlar . "

Cumhurbaşkanlığı görevinden istifa eden Horst Köhler , düzenlenen askeri törenle salı akşamı Berlin ' deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı Bellevue ' den ayrılmıştı . Sarayın yeni sahibi ve Almanya ' nın 10 ' uncu Cumhurbaşkanı 30 Haziran tarihinde yapılacak seçimle belli olacak . İktidar ortaklarının önerdiği Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Christian Wulff ' un seçilmesi için yeterli oy çoğunluğu var . Ancak koalisyon içindeki rüzgârın nereye eseceği tam belli değil .

Her ne kadar Wulff , Gauck karşısında avantajlı görünse de sonucu , yarısı Federal milletvekili yarısı eyalet temsilcileri 1244 delegenin vereceği oylar belirleyecek . Meclisteki siyasi dağılıma bakıldığında Gauck ' un iktidar partilerinin adayı Christian Wulff karşısında şansı oldukça düşük .

Siyasi çevreler Gauck ' un seçimi kazanmasının hükümetin sonu olabileceği yorumunda bulunuyor . Demokrasi ve insan hakları konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan Joachim Gauck ' un en büyük avantajı partiler üstü bir konumda olması . Bu nedenle iktidar milletvekillerinden de oy alma ihtimali var .