HSYK Başkanvekili Özbek: Yargı içerisinde sıkıntı varsa o bunu düzeltir, düzeltmek zorundadır

Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, yargı ve başka sistemler içerisinde yanlışlar olabileceğini, eğer varsa da bunu kendi

  Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu ( HSYK ) Başkanvekili Kadir Özbek , yargı ve başka sistemler içerisinde yanlışlar olabileceğini , eğer varsa da bunu kendi içerisinde düzeltmek zorunda olduğunu söyledi . Orduyu ve yargıyı kötülemekle bir yere varılamayacağını belirten Özbek , " Türk milleti ordusuyla yargısıyla onur duymaktadır . Çocuklarının ellerini kınalayarak askere gönderir . Hâkimini de peygamber postuna oturtur . Bunlar netice de geri tepecek şeylerdir . " dedi .

Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu ( HSYK ) Başkanvekili Kadir Özbek ve üye Ali Fuat Ertosun , Eskişehir ' de görev yapan 70 hâkim ve savcıyla bir araya geldi . Adliye içerisindeki konferans salonunda yaklaşık 2 saat hâkim ve savcılarla görüşen Özbek ve Ertosun ' a görüşme sonunda Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Aydıner , üzerinde ünlü düşünür Yunus Emre ' nin resminin olduğu bir pano hediye etti .

Hâkim ve savcılarla tek tek tokalaşarak vedalaşan Özbek ve Ertosun , daha sonra Hukuksal Bakış Derneği tarafından organize edilen ve avukatlığa ilk adımı atan avukatların cübbe giyme törenine katıldı .

Özbek , burada yaptığı konuşmada , avukatlığın adalet dağıtan kutsal bir meslek olduğunu vurguladı .

Tören sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Özbek , hâkim ve savcıların sorun ve sıkıntılarını yerinde dinlemek için Eskişehir ' e geldiklerini söyledi . Özbek ayrıca hâkim savcılarla son dönemde yargı reformu adı altında yapılan düzenlemelerle ilgili olarak da bir takım görüşmeler yaptıklarını kaydetti . Özbek , başsavcı atamalarıyla ilgili olarak ise " Yetki kararnamesini çıkarttık . 2010 yaz kararnamesinde , tahminim haziran ayı sonuna doğru açıklanacağını umuyoruz . Onlarda gerekli düzenlemeleri yapacağız . " ifadelerini kullandı .

Ordu ve yargıya yapılan eleştirilere de değinen Özbek , Türk halkının ordu ve yargıya güvendiğini , hâkimini de peygamber postuna oturttuğunu vurguladı . Özbek , şöyle devam etti : " Türk milleti ordusuyla onur duyuyor . Çocuklarını ellerine kınalayarak askere gönderiyor . Hâkimini de peygamber postuna oturtur . Belki günlük bir takım kazanımlar olabilir . Ama bunlar netice itibariyle geri tepecek şeylerdir . Yargı veya başka sistemler içerisinde bir takım yanlışlıklar varsa bu yanlışları kendi içerisinde düzeltir , düzeltmek zorundadır . Ama bunları dışarıdan kötüleyerek , halkın gözünde düşürmeye çalışarak bunlar olmaz . Ben bu konularda ümitvarım . Gelecekte her şey daha güzel olacak . En azından çevremdekilere ümit vermek zorundayım . "

Özbek ve Ertosun , daha sonra adliye den ayrılarak Büyükşehir Belediye Başkanı Prof . Dr . Yılmaz Büyükerşen ' i ziyaret etti .

Bu arada daha önceden planlanmayan toplantıda Özbek ve Ertosun ' un HSYK yapısı ve değiştirilmesi , anayasa değişikliği ve refarandum konusunda hakim ve savcıların da fikirlerinin alındığı öğrenildi .